Varlaam - intrebari si raspunsuri (2)

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 26 martie 2021 2 comentarii

BOILIESURI RECOMANDATE

 

Ce boiliesuri si ce arome dau cele mai bune rezultate pe Varlaam?


Vlad Pavlovici: E o intrebare pe care am primit-o in special de la pescarii care urmau sa vina la Varlaam pentru prima oara. La originea ei sta o conceptie larg raspandita conform careia boiliesurile se identifica prin aroma pe care o folosesc. Cand vorbesc despre randamentul unui boilies, pescarii il asociaza implicit cu aroma. Producatorii de nada isi denumesc frecvent boiliesurile prin intermediul unor arome, ca sa le faca mai usor de inteles pentru public si implicit mai usor de vandut, si pescarii ajung sa considere ca boiliesul e cumva sinonim cu aroma. In realitate, lucrurile sunt ceva mai complexe. Nu e scopul acestui articol sa explicam de ce un boilies nu trebuie privit doar din perspectiva aromelor pe care le contine, e suficient sa le spunem celor care vin pentru prima oara la Varlaam ca pot sa faca abstractie de subiectul aromelor. Ma refer aici la boiliesurile folosite ca nada. Boiliesurile de carlig, care se bazeaza in mod special pe ingrediente de atractie cum ar fi aromele, sunt o alta discutie.

QA_Varlaam_9

Din experienta noastra, se poate pescui Varlaam cu orice boilies bun, de la orice firma. Cu sau fara aroma. Nu am constatat ca pestii sa fie dependenti de un anumit boilies si cu atat mai putin de o anumita aroma. Majoritatea boiliesurilor cu care se pescuieste sunt probabil fishmeal-uri (boiliesuri pe baza de faina de peste), dar am testat si alte tipuri de boilies, pe baza de birdfood-uri sau pe baza de faina de alune tigrate, si am prins bine si cu ele. Totul tine de modul in care sunt folosite. Trebuie avut in vedere ca localizarea pestelui e de departe cel mai important factor. Datorita faptului ca atat Sectorul A, cat si Sectorul B au multe structuri si diferente de nivel, iar densitatea de crap e medie spre mica, este esential sa alegi corect locul pe care pui montura. Pescarii cu experienta la Varlaam discuta in general despre locuri si despre conditiile care le influenteaza, cum ar fi directia si intensitatea vantului, adancimea si temperatura apei, structura si substratul etc. De exemplu, la preluarea unui stand de la cei care au pescuit pe el inaintea ta, cele mai utile intrebari sunt: la ce adancime raspunde pestele, pe ce structura, pe ce substrat, eventual la ce ore. Sugestia noastra pentru cei care nu cunosc lacurile de la Varlaam este sa vina cu boiliesuri pe care le cunosc si in care au incredere si sa se concentreze pe localizarea pestelui si pe strategia de nadire. Astea sunt lucrurile care conteaza in primul rand. Aroma boiliesurilor e mai putin importanta.

QA_Varlaam_10

Daca pescarii au nevoie de recomandari, le putem recomanda boiliesurile Dynamite Baits (cu care avem o veche relatie de colaborare), care au dat rezultate bune la Varlaam, cum ar fi The Source, Complex-T sau Red-Amo. Orice boilies de calitate, insa, de la orice firma, poate fi eficient. In informatiile pe care le dam pescarilor (si avem numeroase articole si filme pe tema pescuitului la Varlaam), accentul se pune pe aplicarea corecta a nadei. Felul in care folosesti nada e mai important decat nada in sine. Sectorul A si Sectorul B sunt lacuri surprinzator de diferite in unele privinte, iar un aspect critic e sa intelegi ce cantitate de nada trebuie folosita in functie de situatie. Pe Sectorul A, se pescuieste in general cu nada putina - o mana de boiliesuri intregi sau sparte in jurul monturii e suficienta. Poti sa pescuiesti cu mai putin de 1kg de boilies pe zi si sa prinzi bine. Pe Sectorul B, unde frecventa trasaturilor e mai mare, iti trebuie mai multa nada. In perioadele cele mai productive ale anului, mai ales primavara, pe Sectorul B se pot consuma cantitati mari de boiliesuri si seminte, in timp ce pe Sectorul A cea mai sigura abordare - indiferent de sezon - e o nadire prudenta.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Manea marian

8 iunie 2021

Sunteți excelenți

Anto

8 aprilie 2021

Hello there
My name is Anton,
Sorry for the English language,but im from Bulgaria... i have very unusiual question...Did you guys
monitor PH levels on the water?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma