Varlaam - intrebari si raspunsuri (3)

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 02 ianuarie 2022 0 comentarii

SCHIMBARI PE SECTORUL B

 

Cum s-a schimbat Sectorul B dupa deschiderea standurilor noi - B9, B10 si B11 - in primavara acestui an?


Vlad Pavlovici: Ca infrastructura, s-a schimbat in bine. Dupa deschiderea standurilor de pe malul de nord (B9, B10 si B11), Sectorul B e definitivat din punctul de vedere al amenajarilor. Mai sunt detalii de pus la punct, dar cea mai mare parte a proiectului a fost terminata. Se pescuieste de pe toate malurile, drumul de acces inconjoara tot lacul, cele trei standuri noi au cabane, toate standurile sunt racordate la reteaua de curent electric. Pe malul de nord s-au plantat copaci si se vor planta in continuare. In cativa ani, standurile de pe malul de nord vor fi incadrate de arbori si vor avea umbra, la fel cum s-a intamplat si cu restul standurilor de pe lac in urma cu cativa ani. Ca pozitie, standurile de pe malul de nord au multe de oferit: adancimi diverse, locuri productive la distante mici si acces la toate insulele. Lacul are in total 13 standuri de crap pe o suprafata de 25 de hectare. Pentru un lac comercial, e foarte "aerisit", cu spatii mari intre standuri si un grad de confort ridicat.

Varlaam_-_QA_3_3

In ceea ce priveste pescuitul, faptul ca acum se poate pescui de pe toate malurile a dus la o echilibrare a standurilor. In trecut, Sectorul B nu era un lac echilibrat pentru ca nu putea fi pescuit integral. Malul de nord nu avea standuri si nu se putea pescui in dreptul lui. Cele mai productive standuri erau cele care se invecinau cu zona in care nu se putea pescui (delimitata cu sfori). Pestele folosea portiunea de lac in care nu se pescuia ca zona de refugiu. Vedeai multi crapi sarind pe zona nepescuita si era evident ca pestii stau acolo unde nu-i poate deranja nimeni. Cele mai bune locuri de pescuit erau "la sfoara", adica la granita cu zona de refugiu, pe linia de demarcatie dintre standuri. Nu pentru ca sforile ar fi coincis vreo structura interesanta, ci doar pentru ca monturile puse de-a lungul sforii erau primele monturi cu care pestii se puteau intalni cand ieseau din zona de refugiu. Cand sforile au fost mutate, lucru care s-a intamplat de cateva ori in ultimii ani, locurile productive s-au mutat si ele odata cu sforile, iar principiul alegerii locurilor a ramas acelasi: se prindea bine mai ales in imediata apropiere a sforilor. De la un an la altul, pe masura ce lacul devenea mai aglomerat, crapii cautau sa se indeparteze de zonele in care erau pescuiti non-stop, iar distantele de pescuit cresteau. In 2015, cand s-au deschis standurile de pe malul de vest (de la B13 la B16), putea sa prinzi la distante medii, in jur de 70-80m. N-aveai nevoie sa te duci la 200m. Cand presiunea pescarilor s-a intensificat, pestii au luat distanta, vechile locuri n-au mai dat rezultate, iar pescarii au inceput sa caute crapii din ce in ce mai departe, in mijlocul lacului.

Varlaam_-_QA_3_2

Deschiderea noilor locuri de pescuit de pe malul de nord a anulat decalajele dintre standuri si a dus la o echilibrare a lacului. Nu mai exista "cel mai bun stand". Pestii se impart acum la mai multe standuri. Asta inseamna ca standuri care erau considerate slabe pot sa devina mai bune, pentru ca pestele nu mai are zone de refugiu si s-ar putea sa circule mai mult, dar inseamna si ca standurile consacrate e posibil sa dea un randament mai slab. Standurile noi au fost foarte bune in prima parte a anului, valorificand elementul de noutate, dupa care pestii au inteles mesajul si s-au mutat in locuri mai linistite. Vom avea o idee mai buna asupra productivitatii lor in sezonul care urmeaza.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma