Varlaam - intrebari si raspunsuri

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 04 februarie 2020 0 comentarii

PROFILUL LACULUI

 

Cele doua lacuri din complexul Varlaam - Sectorul A si Sectorul B - implinesc in 2020 sapte ani de la deschidere. Lacurile s-au dezvoltat constant in tot acest timp. Pestii au crescut, conditiile s-au imbunatatit de la un an la altul si exista un interes din ce in ce mai mare din partea publicului. Proiectul Varlaam a fost insa intotdeauna atipic in comparatie cu alte lacuri, iar faptul ca are o abordare diferita poate sa duca la unele neclaritati, mai ales din partea celor care nu cunosc lacurile. De exemplu, ce conditii trebuie sa indeplineasca un pescar pentru a pescui la Varlaam? Cum sunt alocate standurile pentru care exista un numar mare de solicitari? De ce este incurajat pescuitul plantat si nu lansat? De ce nu se organizeaza concursuri? De ce sunt interzise unele nade? Primim frecvent intrebari pe aceste teme si i-am propus lui Madalin Barnea, unul dintre cei doi administratori ai lacului, sa raspundem la ele intr-un interviu in care intrebarile au fost puse de public. Am ales pentru interviu subiectele care ni s-au parut cele mai relevante. 

Varlaam_QA_6

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un pescar pentru a pescui la Varlaam?

Madalin Barnea: Am intalnit ideea ca Varlaam ar fi un lac exclusivist, pe care nu sunt admisi decat anumiti pescari. Sau ca e nevoie de recomandare. Nu e adevarat. Orice pescar care are echipamentul adecvat si respecta prevederile regulamentului poate pescui la Varlaam. E adevarat ca lacurile de la Varlaam nu sunt pentru incepatori. Ambele lacuri sunt grele, raportat la nivelul pescuitului din Romania, iar Sectorul A putem spune ca e chiar foarte greu, cel putin in unele perioade. Niciunul dintre cele doua lacuri nu e carpodrom. Densitatea de crap e medie spre mica, in schimb crapii sunt foarte mari. Ambele lacuri au zeci de exemplare de peste 20kg. Practic, orice trasatura poate insemna un trofeu de peste 20kg. Tinand cont de acest specific, credem ca lacurile nu sunt recomandate celor fara o minima experienta. Incepatorii au nevoie de lacuri usoare, unde sa-si faca mana cu crapi mici si medii si unde sa aiba trasaturi dese. Varlaam nu e sinonim cu trasaturi dese. Se intampla frecvent sa nu ai trasatura 24 de ore. Te poti intalni si cu perioade de 48 de ore fara trasatura... chiar si mai mult. Pestele trebuie cautat pe adancimi si structuri diferite, in functie de anotimp, de temperatura apei, de vant, de presiune sau de alti factori. Nu e suficient sa nadesti un loc si sa astepti ca pestele sa intre pe nada. Uneori, chiar si cei mai buni cunoscatori lacului au zile slabe. Un pescar incepator sau care vrea un pescuit de frecventa va fi probabil foarte dezamagit sa stea doua zile fara sa prinda nimic si nu va intelege de ce se intampla asta. Vrem sa evitam astfel de situatii. Din acest motiv, le recomandam multor clienti, daca nu sunt obisnuiti cu pescuitul pe balastiere, sa inceapa cu Sectorul B, care e ceva mai usor, inainte de a pescui pe Sectorul A.

Varlaam_QA_7

Mai sunt si alte aspecte. Unul dintre ele, pe care il consideram esential, este ca toti pescarii trebuie sa inteleaga cat de importanta este protectia pestelui - si cum se face. Grija fata de peste si fata de mediu sunt lucruri de baza pentru noi. Alt aspect e ca Varlaam presupune sa pescuiesti plantat, in special cu barca, si trebuie sa ai un anumit echipament pentru asta (barca, motor, sonar, prodding stick), pe care nu toata lumea il are. Punand cap la cap aceste lucruri, vedem ca pescuitul pe Varlaam difera de pescuitul pe alte lacuri si poate fi mai complicat in anumite privinte. Toti cei care au echipamentul potrivit si mentalitatea potrivita sunt insa bineveniti. Tin sa subliniez ca noi, ca administratori, suntem acolo sa ajutam. Multi au venit la Varlaam fara sa fi pescuit plantat niciodata si au invatat aici cum trebuie procedat. Pe multi i-am invatat noi. Le-am aratat cum sa caute locuri, cum sa le balizeze, cum sa-si faca monturile, cum sa foloseasca barca sau motorul si multe altele. Varlaam e o scoala de pescuit la care se poate inscrie oricine, daca intelege despre ce e vorba. 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma