Horgesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 mai 2013 3 comentarii

MONTURA CULISANTA

 

Al doilea reper din acea partida a fost montura. Eram pe Horgesti de mai bine de 24 de ore, nu vazusem nicio miscare si m-am gandit ca, de vreme ce pestele era apatic, iar lacul nu avea pic de agatatura, merita sa incerc monturi culisante. Pana atunci folosisem monturi semifixe. Am pus monturi culisante si, in noaptea urmatoare, am prins primul peste, un crap de 14,5kg. A fost o revelatie. Partida s-a schimbat din acel moment. Am prins atunci aproape toti pestii la monturi culisante, iar de la partidele urmatoare nici nu m-am mai obosit cu monturi semifixe, decat ocazional si doar pentru teste. De fiecare data, monturile culisante au dat rezultate mai bune.

Horgesti 7

Un element surprinzator in montura e plumbul. Folosesc plumbi usori, desi plantez si la 200m. Pescuitul la mare distanta implica teoretic plumbi cat mai grei, care sa tina montura pe loc si sa contribuie la efectul de autointepare a pestelui. La montura culisanta pe care o folosesc, logica a fost inversata. Am un plumb de tip Grippa de 85g, ale carui protuberante tin montura in pozitie chiar si pe vant lateral puternic. Pentru efectul de autointepare, obisnuiam sa pun un opritor la 50-70cm deasupra plumbului, dar am constatat ca e inutil. Pestele se inteapa oricum si fara opritor. Se inteapa - oricat de absurd ar parea - in greutatea firului. Nu exista nicio diferenta intre trasaturile pe care le vezi la o montura semifixa cu plumb greu, care e teoretic mai indicata in stilul acesta de pescuit, si una culisanta cu plumb usor. La fel ca si monturile semifixe, monturile culisante inregistreaza toata gama de trasaturi, de la unele anemice la unele disperate.

Horgesti 4

De notat ca, la Horgesti, crapii mari nu trag neaparat tare. Violenta trasaturii indica mai curand un "rocker", adica un ciortan isteric. Am prins crapi de 18-19kg care abia daca miscau swingerul. Mi s-a intamplat sa descopar crapi mari agatati in carlig, care stateau acolo fara sa faca nimic de ore bune, ai fi zis ca dormeau cu carligul in gura. Scoteam lanseta sa schimb momeala si aveam la capatul firului un "dulap". Unii s-au trezit cu cel mai mare peste din balta prins in felul asta. Asta nu tine de montura, tine de un specific inexplicabil al locului. Pe de alta parte, in dril, crapii mari opun o rezistenta solida si, chiar daca n-ai agataturi in care sa-i pierzi, lupta de langa mal cu un peste mare implica destule emotii.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Dan

22 noiembrie 2013

Super, o sa merg si eu in 2014 la lacul asta sa vad ce e cu el .. din poze m-am convins.. FIR INTINS !

Ioan Buda

24 iunie 2013

pt.Domnu Vlad Pavlovici daca are o adresa de mail asi dori sa intreb ceva personal in privinta pescuitului referitor la mulinete daca este posibil , ioanbuda1969@yaho.com adresa mea de mail
referidor la carlige
si lansete
Va multumesc

Nicu

26 mai 2013

Acesi problema cu vantul este si in balta de la Branistea Jud. Galati lacul avand structuri putine si fiind plat, pestele se ia dupa vant. Am avut o partida cand vantul a batut din fata si am prins bine. Cand au fost niste prieteni vantul batea spre celalat mal si nu au prins decat 5 kg de ciortan mic.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Baitmaker BigFish