Horgesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 mai 2013 3 comentarii

ALEGEREA LOCULUI

 

Am lasat la urma alegerea locului, desi e primul lucru care conteaza. La Horgesti, mi-au trebuit doua partide ca sa-mi dau seama ca locul care imi fusese recomandat ca fiind cel mai bun de pe balta putea fi la fel de bine si cel mai prost, in functie de cum batea vantul. In lipsa unor structuri concrete, vantul devine probabil cea mai importanta "structura" a lacului. Pestele se poate muta dupa vant si, daca te asezi pe unul dintre capetele baltii, iar vantul bate inspre capatul celalalt, nu mai ai ce sa prinzi. Asta explica impresia - care imi fusese comunicata de la prima partida - ca lacul ar fi dificil si ca pestele nu raspunde zile intregi. Nu raspunde pentru ca nu e acolo!

Horgesti 8

Am trecut printr-o astfel de experienta la o partida de mai, cand am asteptat trei zile sa vina crapii. Eram pe "cel mai bun loc" si nu prindeam mai nimic. Vantul batea spre coada lacului, invers decat as fi avut nevoie. In a treia seara, si-a schimbat directia si a batut tare timp de o ora. A fost suficient. In noaptea aceea, crapii au ajuns in fata mea, au intrat pe nada si n-au mai plecat. Partida s-a terminat cu cateva exemplare mari si cu satisfactia de a fi avut suficienta rabdare sa vina pestele. Gandindu-ma mai bine, insa, rabdarea era o greseala si, daca n-as fi avut norocul sa se schimbe vantul, partida ar fi fost un esec. La partida urmatoare, in septembrie, am tinut cont de la bun inceput de directia vantului, m-am asezat pe alt vad si am prins imediat. Un an mai tarziu, am repetat figura si iarasi am prins imediat. Intre timp, prejudecata ca ar exista "cel mai bun loc" a disparut la Horgesti. Cel putin din mintea mea.

Horgesti 2

Vadurile din capetele lacului sunt bune daca vantul bate constant spre ele si daca lacul e liber. Pestele vine spre tine si ramane in fata ta, neavand unde sa plece mai departe. In schimb, daca vantul e schimbator si pe lac sunt si alti pescari, mai ales unii care stiu ce au de facut si te pot bloca, atunci prefer vadurile din mijlocul lacului, unde acopar o suprafata mai larga, in ambele sensuri (spre dig sau spre coada), si unde riscul de a fi inchis de nadirea altora e mai mic. E important de urmarit ce prind ceilalti, asta iti spune care e directia de deplasare a pestelui. Daca pestele se prinde doar intr-o parte a lacului si exista pescari care iti blocheaza accesul la acea zona, solutia este sa te muti pe alt vad, cat mai aproape de locul cu peste. Odata ce am gasit pestele, pot avea una sau doua zile faste, in care trenul cu crapi s-a oprit in statie si vreau sa profit din plin. Am avut asemenea zile, cu trasaturi din ora in ora si numai crapi de la 13-14kg in sus. Asta nu are cum sa dureze, se schimba vantul sau presiunea sau cine stie ce alti factori si lacul recade in apatie sau normalitate, dar in cele cateva ore astrale mi-am umplut cardul cu fotografii "de doua cifre" si sunt linistit. Horgesti merita oricand o vizita pentru asemenea zile.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Dan

22 noiembrie 2013

Super, o sa merg si eu in 2014 la lacul asta sa vad ce e cu el .. din poze m-am convins.. FIR INTINS !

Ioan Buda

24 iunie 2013

pt.Domnu Vlad Pavlovici daca are o adresa de mail asi dori sa intreb ceva personal in privinta pescuitului referitor la mulinete daca este posibil , ioanbuda1969@yaho.com adresa mea de mail
referidor la carlige
si lansete
Va multumesc

Nicu

26 mai 2013

Acesi problema cu vantul este si in balta de la Branistea Jud. Galati lacul avand structuri putine si fiind plat, pestele se ia dupa vant. Am avut o partida cand vantul a batut din fata si am prins bine. Cand au fost niste prieteni vantul batea spre celalat mal si nu au prins decat 5 kg de ciortan mic.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Baitmaker BigFish