Sarulesti

Data: 29 ianuarie 2014 7 comentarii

OBSESIA

 

Articol de Paul Aparaschivei. Paul Aparaschivei este un pescar interesat de crapi mari pe lacuri de anvergura. Are si experienta pescuitului pe carpodromuri, pe care a inregistrat multe capturi notabile, dar cel mai mult il atrag lacurile salbatice, provocatoare, cu crapi capitali. Bun cunoscator al nadelor, monturilor si strategiilor de pescuit moderne. Colaboreaza cu firme si publicatii de specialitate.


Stii ca esti obsedat de un lac cand ai, permanent, o pagina intreaga de pe ecranul telefonului cu prognoza meteo pe acel lac. Pentru mine, numele acestei obsesii este Sarulesti. Istoria lacului e cunoscuta. Sarulesti a fost creat in anii 80 prin inundarea unor suprafete vaste, printre care si a unor sate. A rezultat o acumulare de proportii, ca parte a unui proiect care urmarea sa faca Bucurestiul port la Dunare, pe Valea Mostistei. Ruta a fost abandonata, dar acumularea a ramas, alaturi de alte acumulari de pe firul raului Mostistea. Lacul are peste 400 de hectare de luciu de apa si latimi care depasesc 1,5km in unele locuri. Este inconjurat in mare parte de dealuri inalte si vai abrupte, majoritatea lipsite de vegetatie. Exista si portiuni de mal unde gasesti copaci, dar sunt rare si de mica intindere. Peisajul este impresionant prin amploare, mai ales daca privesti lacul de la inaltime, de pe dealurile care iti dau perspectiva.

PA_Sarulesti 3

Si a venit si prima intalnire cu Sarulestiul. Pana atunci, citisem tot ce se putea citi, cautand avid informatii despre lac, dar mai ales despre strategii si moduri de pescuit. In acel moment, era mai usor sa gasesti informatii despre Sarulesti pe forumurile din Anglia si Franta decat pe cele din Romania. Cartile si articolele pe care le gaseai erau vechi, din perioada 1998-2004, perioada in care lacul fusese epicentrul lumii crapiste europene, prin capturile sale. Acum, multe lucruri nu mai erau actuale, dar cele privind structurile si locurile de pescuit erau inca valabile.

PA_Sarulesti 17

Primul sentiment care te patrunde, cand vezi pentru prima data lacul, e... neputinta. Mergand cu masina de-a lungul malurilor, ai in fata un lac serpuind intre dealuri, un lac care nu se mai termina. Traversezi minute intregi de extaz, cand vezi lacul, sau de agonie, cand lacul dispare, ascuns de copacii si casele de pe marginea drumului. Cand ajungi la barajul de la Gurbanesti, in capatul estic, nesiguranta pune incet, dar sigur, stapanire pe tine. Cum gasesc crapii in imensitatea asta? Chiar daca am peste in fata, cum pot sa acopar cu patru lansete intinderea enorma de apa? Invariabil, ai impresia ca alegerea locului e o loterie, in care sansele tale sunt mai mici decat la 6/49. Variabilele sunt foarte multe, iar solutia castigatoare e numai una.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

7 comentarii Adauga comentariu

Valentin

22 ianuarie 2017

Paul a surprins foarte bine Sarulestiul cu splendoarea, farmecul si imprevizibilitatea salbaticiei caracteristica doar lui, acestui lac superb.
Pentru ca pescuiesc doar de placere pe acest lac, insa o fac de cateva ori pe anin partide de o saptamana, cred si pot confirma ca fiecare sectiune a articolului este foarte utila oricui va incerca sa prinda crap mare pe Sarulesti unde adevarata provocare nu este sa prinzi peste ci sa-i prinzi pe aceeia pentru care ai venit tocmai aici la pescuit...
Felicitari pentru articol si nu doresc decat ca acest lac sa ramana la fel pentru vecie, salbatic si frumos!

Sorin

11 octombrie 2016

Felicitari pt asa articol, pt mine care peste cateva zile am un mic concurs pe Sarulesti , fiind prima data cand pescuiesc aici, acest articol m-am ajutat foarte mult sa inteleg mult mai bine cum trebuie sa abordez acesta partida!

Florin

14 mai 2014

Un articol foarte bun.Felicitari pentru capturi!

Vlad Pavlovici

25 februarie 2014

Din cate stiu, fotografiile lui Paul sunt facute cu un Nikon D90.

Cristi

24 februarie 2014

Foarte interesant articolul. Imi puteti spune ce aparat foto folositi de rezulta astfel de poze minunate? Stiu ca multi intreaba mai mult de monturi, echipament dar si acest obiect(aparatul de fotografiat) are un rol important pentru a imortaliza momentele de neuitat din timpul unei partide.

Matei

30 ianuarie 2014

Superb articolul

alin

29 ianuarie 2014

Felicitari pentru articol.
Foarte reusit si incitant. Anul asta sper sa ajung si eu sa pescuiesc pe aceasta extrem de interesanta locatie.
Felicitari inca o data.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma