Sarulesti

Data: 29 ianuarie 2014 7 comentarii

VANTUL

 

In ciuda numeroaselor structuri subacvatice, una din cele mai importante structuri pe Sarulesti este vantul. Crapul este foarte influentat de vant, insa influenta aceasta depinde, la randul ei, de natura vantului. Un vant rece, care persista cateva zile, va tine crapii in spatele lui, pe cand un vant nou va muta pestele pe directia in care bate. Primavara, lacul se incalzeste greu, iar crapii stau in locurile cu apa mica, ferite de vant. Vara, pe canicula, vantul din fata si furtuna sunt o adevarata mana cereasca, atat pentru confortul termic oferit, cat mai ales prin faptul ca pestele se hraneste frenetic. In timpul furtunilor, poti prinde peste aruncand din mana nu departe de mal, zonele productive fiind in apropierea pragurilor.

PA_Sarulesti 14

Datorita dimensiunilor lacului, orice pala de vant se traduce in valuri deloc mici, iar dealurile nu fac decat sa canalizeze acest vant si mai mult. Din acest motiv, desi sunt propice pentru pescuit, furtunile de pe Sarulesti ating deseori intensitati extreme, cu vant puternic si valuri impresionante. Mi s-a intamplat chiar sa raman fara cort in mijlocul unei astfel de furtuni si nu e deloc o experienta placuta. Ca sa iesi pe apa dupa un peste, pe o asemenea vreme, iti trebuie un motor puternic, nervi de otel, vesta de salvare si multa experienta. Ca sa poti replanta lanseta, mai adaugi la toate astea si o galeata de determinare. Sa stai pe valuri cu barca pe loc pana cand se intinde firul, sa plantezi la punct fix si sa nadesti, in timp ce esti biciuit de o ploaie violenta si impins de furtuna - experienta asta nu e pentru oricine. De multe ori, insa, merita efortul. E adevarat ca uneori este imposibil sa iesi pe lac. Sunt momente, mai ales in mijlocul furtunii, cand pur si simplu valurile sunt prea inalte si riscurile pe care ti le-ai asuma sunt prea mari. Viata e mai importanta decat un peste.

PA_Sarulesti 10

Partidele mele pe Sarulesti debuteaza cu cel putin o saptamana sau doua inainte de a ajunge pe lac. Pare ciudat, dar asa este. Incep prin a da telefoane ca sa aflu cine, unde si ce prinde. Apoi, urmarind in fiecare zi directia si intensitatea vantulului, pot sa estimez miscarile pestelui. Estimarea aceasta, coroborata cu informatiile pe care le primesc "din teren", ma ajuta sa ma orientez mai bine in alegerea zonei pe care voi pescui. Prognoza meteo si directia vantului pe durata partidei determina alegerea finala a locului. In pricipiu, daca se schimba vantul pe durata partidei, as vrea sa am vant din fata la mijlocul partidei. Astfel, am timp sa nadesc bine vadul si sa astept pestii.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

7 comentarii Adauga comentariu

Valentin

22 ianuarie 2017

Paul a surprins foarte bine Sarulestiul cu splendoarea, farmecul si imprevizibilitatea salbaticiei caracteristica doar lui, acestui lac superb.
Pentru ca pescuiesc doar de placere pe acest lac, insa o fac de cateva ori pe anin partide de o saptamana, cred si pot confirma ca fiecare sectiune a articolului este foarte utila oricui va incerca sa prinda crap mare pe Sarulesti unde adevarata provocare nu este sa prinzi peste ci sa-i prinzi pe aceeia pentru care ai venit tocmai aici la pescuit...
Felicitari pentru articol si nu doresc decat ca acest lac sa ramana la fel pentru vecie, salbatic si frumos!

Sorin

11 octombrie 2016

Felicitari pt asa articol, pt mine care peste cateva zile am un mic concurs pe Sarulesti , fiind prima data cand pescuiesc aici, acest articol m-am ajutat foarte mult sa inteleg mult mai bine cum trebuie sa abordez acesta partida!

Florin

14 mai 2014

Un articol foarte bun.Felicitari pentru capturi!

Vlad Pavlovici

25 februarie 2014

Din cate stiu, fotografiile lui Paul sunt facute cu un Nikon D90.

Cristi

24 februarie 2014

Foarte interesant articolul. Imi puteti spune ce aparat foto folositi de rezulta astfel de poze minunate? Stiu ca multi intreaba mai mult de monturi, echipament dar si acest obiect(aparatul de fotografiat) are un rol important pentru a imortaliza momentele de neuitat din timpul unei partide.

Matei

30 ianuarie 2014

Superb articolul

alin

29 ianuarie 2014

Felicitari pentru articol.
Foarte reusit si incitant. Anul asta sper sa ajung si eu sa pescuiesc pe aceasta extrem de interesanta locatie.
Felicitari inca o data.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma