Sectorul B

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 05 decembrie 2018 6 comentarii

INFLUENTA VANTULUI

 

Sectorul B e influentat de vant mai ales pe zonele largi, expuse, din jumatatea de nord a lacului. Micile insule de demarcatie nu ofera niciun fel de protectie. Pestele urmeaza directia vantului si am avut cateva partide memorabile pe malul de vest, in care vantul batea din fata si a impins pestele catre mine. Am prins zi si noapte, crap dupa crap, ca pe un carpodrom, atat timp cat m-a ajutat vantul. Cand vantul s-a oprit sau si-a schimbat directia, ritmul trasaturilor a scazut. Influenta vantului pe balastiere e un subiect de interes pentru ca, deseori, rezultatul partidei tine de felul in care bate vantul. Unele balastiere sunt puternic afectate de vant, altele sunt influentate foarte putin. O posibila explicatie sta in topografia balastierei si in pozitia ei in raport cu directia vantului. In mod normal, vantul e unul dintre factorii care au o influenta asupra pescuitului pe orice lac. Vantul concentreaza pestele in anumite zone si, in acelasi timp, creeaza conditii de hranire. Pe unele balastiere, insa, topografia si conformatia lacului reduc efectele vantului. De pilda, pe balastierele lungi si inguste. Daca vantul bate in lungul lacului, pestele va fi influentat de vant, pentru ca vantul are spatiu sa se desfasoare. Daca bate de-a latul lacului, efectul vantului va fi mai mic.

Recenzie_Sectorul_B_9

Pe Sectorul B, vanturile dominante bat pe axa est-vest. In spatele celor doua insule mari, vantul se amplifica pe suprafete intinse si poate sa trimita pestele catre malul in care bate, mai ales daca e un vant cald. Cand directia vantului se loveste de insule, efectul scade sau dispare cu totul. In general, cu cat balastiera e mai deschisa si mai expusa la vant, cu atat vantul e un factor de influenta mai important, daca nu exista alti factori care sa anuleze efectele lui. Cu ani in urma, bradisul anula sau diminua efectele vantului pe Sectorul B in perioadele in care se ridica pana la suprafata. Prin disparitia lui, doar cele doua insule principale pot feri unele locuri de vant.  

Recenzie_Sectorul_B_3

Influenta vantului depinde si de anotimp. In general, crapii tind sa urmeze directia unui vant cald si sa evite un vant rece. Vantul e important mai ales in sezonul cald. Cand apele se racesc, tendinta pestelui de a urma vantul scade. Vanturile foarte reci, in schimb, pot influenta crapul in orice anotimp, in sensul ca pestele va cauta sa se fereasca de ele. Un vant rece, puternic, poate cobori temperatura apei la suprafata cu 1-2 grade in cateva ore. Reactia pestelui e sa caute adapost, mutandu-se la apa mare sau oriunde e ferit de vant. Pentru crap, e important sa aiba o zona de confort. Ca si adancimea, vantul face parte din ecuatia gasirii pestelui pe Sectorul B. Sunt unii pescari care isi pun mari sperante in nada si cred ca nada atrage pestele de la distanta sau il tine pe loc. Din experienta mea pe Sectorul B si pe alte balastiere cu densitate medie de crap si hrana naturala consistenta, asta nu se intampla niciodata. Daca se schimba vantul si crapii au conditii sa-l urmeze, nicio nada nu-i tine pe loc. Pestii reactioneaza la un vant nou, daca vantul e suficient de tare, si reactioneaza repede. Cea mai buna solutie e sa te duci tu dupa ei si sa pescuiesti acolo unde s-au mutat.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

6 comentarii Adauga comentariu

florin

9 decembrie 2018

cu ce fir legati montura pentru wafter?

Cristii Matache

9 decembrie 2018

Pur si simplu o placere pentru cititori!
Felicitari!

Ciprian Lungu

8 decembrie 2018

Felicitari pentru ceea ce faceti la Varlaam! Este un loc superb unde revin mereu cu bucurie in suflet!
De asemenea, multumim pentru articolele scrise intr-un mod profesionist!

Tiberiu Lazar

7 decembrie 2018

O metamorfoza impresionanta , facuta de profesionisti 100 % ! Felicitari , tuturor celor implicati in proiect !!

D.M.G carp angler

6 decembrie 2018

O descriere amanuntita a sectorului B de la Varlaam cu multa informatie pretioasa pt pescari.Felicitari Carp online felicitari Vlad Pavlovici

Ciprian Szabo

6 decembrie 2018

Fabulos, felicitări!!!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish