Teiu

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 11 august 2013 1 comentariu

PROFIL, ADANCIMI SI STRUCTURI

 

Teiu e un mic lac de acumulare construit cu zeci de ani in urma pe valea paraului Mozacu, nu departe de Pitesti. La origine, era o sursa de apa pentru irigatii. Cursul paraului a fost largit si adancit progresiv, devenind lac, dar lacul pastreaza si astazi linia sinuoasa a vechiului parau. Suprafata totala a acumularii este de aproximativ 20 de hectare. Zona deschisa la pescuit se gaseste in partea din fata a lacului, cu doua segmente dreptunghiulare - unul lat si lung, la intrarea pe lac, altul mai ingust, dupa primul cot - care fac un unghi de 90 de grade in dreptul standului 33, pe care statusem. Dincolo de ele, lacul isi pierde desenul dreptunghiular si trece la o forma serpuita, din ce in ce mai ingusta. Gasesti aici zona "salbatica" (intelegand prin asta ca nu are locuri de pescuit amenajate cu umbrare) si picturala a lacului, cu doua golfuri mari, avand pe unul dintre maluri faleze inalte. Falezele coboara abrupt spre lac, iar panta lor se continua sub apa, mergand pana la adancimi care trec de 2m, in unele locuri. Aici e probabil vechea albie a paraului Mozacu. Apa a sapat in faleze, prabusind cate un copac in lac si formand mici locuri interesante, cu agatatura. Pe ambele maluri, lacul e incadrat de lanuri de cereale. Galbenul malurilor decorate cu borduri de stuf si de papura, albastrul apei si verdele unei paduri care se vede in zare dau o cromatica de efect.

Teiu 1

In partea din fata a lacului, deschisa la pescuit, substratul este acoperit cu pietris si nisip. Pietrisul consta de fapt in niste pietroaie in toata regula, cat pumnul, daca nu si mai mari, cum nu te-ai astepta sa gasesti pe un mic lac de campie. Ai crede ca lacul s-a format pe o balastiera, dar originea lui e cea de acumulare pentru irigatii, iar daca ar fi fost balastiera, atunci pietrisul ar fi fost extras si lacul ar fi avut probabil un substrat de huma. Spre coada lacului, pietrele se imputineaza si sunt inlocuite de un strat de pamant tare sau de mal, care poate fi gros pe alocuri. Teiu nu are o sursa de apa constanta, paraul Mozacu a disparut, asa ca isi aduna apele doar din precipitatii. Nivelul maxim e primavara. Vara, nivelul scade cu 40-50cm, dar fara a pune pestele in pericol.

Teiu 6

Densitatea de crap a lacului e foarte mare. Abunda exemplarele mici si medii, dar printre ele se prind constant si crapi trecuti de 10kg, in special daca pescuiesti in asa fel incat sa nu atragi ciortanul. Cei mai mari crapi pot ajunge la 15-16kg. N-am avut ocazia sa ma intalnesc cu ei, dar am prins la fiecare partida crapi de 13-14kg. Exista, evident, si un oarecare dezavantaj in toata aceasta densitate de peste, care asigura trasaturi pe banda rulanta - rata de crestere a crapilor este mica. Avand un substrat tare si fara vegetatie submersa, lacul nu produce suficienta hrana naturala incat sa asigure un ritm de crestere bun unei populatii de crap atat de numeroase. E mai curand un lac de frecventa, decat de trofee, lucru care de altfel e logic sub raport comercial. Cei mai multi pescari sunt interesati sa prinda mult si repede, nu sa astepte cu zilele un crap mare. Teiu este exact ceea ce cauta in sensul asta.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Cristii M.

8 martie 2016

Felicitari dl. Pavlovici.
ca de fiecare data, un articol pe cinste.
abia astept sa fac o partida la Teiu in aceasta primavara.
toate cele bune!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma