Teiu

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 11 august 2013 1 comentariu

MONTURI SI STRATEGII DE NADIRE

 

Densitatea de crap face ca Teiu sa fie un bun teren de incercare pentru monturi. Avand atat de mult peste, poti testa aici orice montura. Pentru peste mare, insa, iti trebuie o montura care sa lase un spatiu de minim 2-3cm intre boiliesuri si carlig. Pe linia asta, montura mea preferata - cu care am prins multi crapi de doua cifre - e un simplu blow-back cu anou, doua boiliesuri de 20mm sau 24mm pe firul de par si un carlig numarul 6. Carligele mari nu se justifica. Lungimea monturii va fi in jur de 18-20cm. Ca material de forfac, lucrez de regula cu fire textile suple (Sufix Herculine Heavy sau Herculine Blend de 20lb) sau cu camasa de plastic (Sufix Kameleon de 25lb sau Sufix Black Silt de 35lb). Pentru cei care pescuiesc aruncand din mana, un forfac de monofilament e o solutie sigura, pentru ca nu se incurca si se aseaza bine pe un substrat drept si tare. In materie de carlige, am folosit cu rezultate la fel de bune atat modele de tip Long Shank, cat si si Wide Gape - si fara indoiala ca si alte modele vor avea succes. Teiu e departe de a fi un lac pretentios la monturi.

Teiu 3

Un aspect care merita discutat e cantitatea de nada aruncata in jurul monturii. Am prins foarte bine pe farfurii de nada consistente, cu cel putin 500g de boiliesuri aruncate deasupra si in jurul monturii. Argumentul pentru a nadi cat mai bine, nu superficial, pe montura este ca nada va fi atacata in primul rand de ciortan si trebuie sa dai mult, ca sa ramana ceva si pentru pestii mari. Cu farfurii de nada mici, am avut trasaturi mai dese, pentru ca pestele consuma rapid nada si ajungea la momeala, dar am prins mai ales peste mic. Cu farfurii de nada mari, in jur de 1kg de boiliesuri pe montura sau si mai mult, am prins peste mai rar, dar mai mare. Boiliesurile de carlig sunt probabil printre ultimele care vor fi culese, pentru ca sunt cele mai greu de luat. In felul asta, montura asteapta pestele mare. Faptul ca dureaza mai mult pana sa prinzi peste e un avantaj. La crap mare, ai nevoie de liniste pe vad. Ciortanii pe care ii prinzi nu fac decat sa deranjeze locul. Trebuie sa-i tii la distanta, lasandu-i sa consume o parte din nada, dar fara sa ia si montura.

Teiu 4

Alaturi de cantitatea de nada generoasa data pe farfuria de nada, mai e un lucru pe care l-am observat la Teiu, ca si pe alte lacuri, si pe care e bine sa-l eviti daca vrei peste mare - aglomerarea lansetelor. Cand descoperi un loc productiv, pui o singura lanseta pe el.  Daca locul e foarte bun, poti fi tentat sa aduci si alte lansete alaturi, ca sa-l valorifici mai bine. In realitate, il strici. Cu doua lansete, prinzi mai putin sau nu mai prinzi deloc. Chiar si pe un carpodrom cum e Teiu, pestele simte presiunea creata (mai multe fire, mai multe monturi, mai multe aruncari, mai multa agitatie) si se retrage. Cu lansetele spatiate larg, nada abundenta pe farfurie, monturi cu distanta mare intre carlig si momeala si o nadire doar cu boiliesuri deshidratate, ai toate sansele sa te fotografiezi la Teiu cu un crap frumos. Daca nu cumva iti rupe sacul si scapa...

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Cristii M.

8 martie 2016

Felicitari dl. Pavlovici.
ca de fiecare data, un articol pe cinste.
abia astept sa fac o partida la Teiu in aceasta primavara.
toate cele bune!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish