Varlaam
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
LACUL DIN ALTA LUME
Intr-o dupa-amiaza de toamna, am intrat intr-un magazin de pescuit sa schimb o vorba cu un prieten. Din intamplare, aveam la mine un film din seria Catch & Release facut la Varlaam. Am pus DVD-ul in aparatul din magazin si, pe ecranul televizorului, au inceput sa curga imaginile unui lac invelit intr-o cortina de arbori, cu ape albastre, traversate de lebede, si cu crapi salbatici, prinsi dupa driluri lungi, tensionate. Orice film nu poate fi decat selectiv cu imaginile pe care le foloseste si alesesem cadrele cele mai picturale, insa lacurile din Romania care imi puteau oferi asemenea cadre sunt destul de rare. Forfota din magazin s-a oprit si clientii au ramas cu ochii fixati in televizor. In ce tara ati filmat asta? m-a intrebat unul dintre ei. Undeva pe langa... Adunatii-Copaceni, am raspuns.
Lacul nu avea nume cand l-am descoperit. I-am spus Varlaam doar prin raportare la cel mai apropiat sat. Experienta mea aici a inceput in iunie 2013 si prima impresie a fost ca eram, intr-adevar, intr-o alta lume. Desi salbatic, neamenajat, locul parea un parc. Vegetatia de inceput de vara era luxurianta si pestii sareau peste tot, semn ca nu era nimic care sa-i deranjeze. Lacul avea un aer secret, fiind ascuns de perdeaua de salcami si de plopi plantata in jur. Pana in ultima clipa, mergi pe marginea lui fara sa-l vezi. Ajungi la poarta, un ochi de apa se zareste in dreapta, dar e insuficient ca sa-ti faci o idee. Intri pe o alee impadurita cu plopi tineri si incepi sa intrezaresti lacul sclipind in spatele arborilor. Drumul te duce pe o peninsula impadurita si ea, de pe care ai o perspectiva surprinzatoare. In fata ta, e un lac englezesc, parasutat langa Bucuresti.
Ca profil, Varlaam e o balastiera cu adancimi mici. Prin comparatie cu alte balastiere, care coboara la adancimi de 10-15m sau mai mult, la Varlaam zonele cele mai adanci ajung la 4-5m, ceea ce e putin pentru o balastiera si e comod pentru pescuit. Apa e curata, bine oxigenata si ramane racoroasa pe timpul verii. Format pe la jumatatea anilor 90, lacul s-a marit pe masura ce excavatiile continuau, ajungand la o suprafata de 20ha si fiind impartit in doua sectoare, despartite printr-un dig, dar comunicand intre ele printr-un tub cu diametrul de aproximativ 1m. Tubul trece pe sub acest dig, permitand pestelui sa se plimbe dintr-un sector in altul. In 2005, lacul fusese populat cu ciortan de 50g si acum proprietarul lacului voia sa stie cat de mari se facusera acei ciortani, pe care-i vedeam sarind peste tot. Atat ca nu mai pareau sa fie ciortani...
florin batranu
6 martie 2015
Frumoase exemplare
TIGER TEAM
13 aprilie 2014
BUNA SEARA
UN LAC DEOSEBIT SI O LOCATIE MIRIFICA DE PESCUIT.
SPER CA IN LUNA MAI SA POT FACE O PARTIDA DE PESCUIT .
FIRE INTINSE TUTUROR.
Vlad Pavlovici
9 aprilie 2014
Plantatul - cu barca sau cu navomodelul - e permis de regulament. La fel si folosirea sonarului. Vezi site-ul lacului pentru detalii.
george
8 aprilie 2014
Lacul este intradevar din alta lume iar capturile ce sa mai zic, sunt extraordinare, dar, pentru ca existe si un astfel de cuvant, tu ai pescuit plantat pe acest lac si dupa cum ai spus si tu in emisiunea ta despre acest lac poti sa stai o saptamana pe lac si sa nu prinzi nimic daca nu ai identificat locul potrivit. Intrebarea mea este cum pot eu un pescar necunoscut sa conving administratorul baltii sa imi permita sa pescuiesc plantat, pentru a studia fundul baltii si a gasi un loc de pescuit potrivit. Astept raspunsul tau. Multumesc.
Catalin
22 februarie 2014
Mirific ! Se vede ca e descoperit de un cunoscator si iubitor de natura !
bahams
16 februarie 2014
Buna ziua,
cum se poate ajunge la acest loc superb?
Multumesc,
Claudiu
5 decembrie 2013
Lacul arata fenonemal, e genul de lac care ma atrage din pricina naturii, seamana multcu o balastiera englezeasca. Sper ca preturile sa fie romanesti, nu englezesti.
s. laurentiu
20 noiembrie 2013
dl pavlovici daca sunteti prin apropiere in jud constanta as fi foarte bucuros sa ne intalnim la o partida de pescuit si daca sunteti interesat sunt cateva balti care merita provocate ,va salut cu respect
s laurentiu
20 noiembrie 2013
domnule pavlovici va salut cu respesct ,sunt din constanta loc, costinesti va urmaresc foarte mult in materie de noutati si admir la dv. faptul ca va plac provocarile care unele au un rezultat fericit altele nu.totusi dv mergeti mai departe nu va dezamagiti,o poveste un pic asemanatoare am avuto pe o balticica din zona mea multa lume nu pescuia in ea din cauza bradisului nu aveai unde sa arunci lanseta dar auzind povesticu crapi peste 10 kg 15 peste 20kg ma facut curios, balta foarte salbatica foarte limpede am inceput sa muncesc tragand iarba formand locuri unde sa pun lanseta deplasarea cu barca greu de tot practic mergeam deasupra ierbi dupa 2 ore de la plantare apare o trasatura foarte puternica mia rupt rotita de la senzoram tras inepat sa dus in stuf si a scapat din carlig .pana dimineata am luat doi de 5 kg pe o balta salbatica cu foarte multa munca,nu se compara pescuitul pe balti salbatice cu cel pe balti populate ,intrun cuvant un crap prins pe o balta salbatica nu are egal
remus
15 noiembrie 2013
felicitari pt articol si emisiunea TV.
superba locatie, frumoase si capturiile :)
Cipoc
14 noiembrie 2013
Respect pentru balta si articol !
Cornel
13 noiembrie 2013
Respectele mele domnule Pavlovici.
Dragos
13 noiembrie 2013
Frumos articol! Felicitari
BBadescu
13 noiembrie 2013
Frumos articolul si capturilel! Felicitari!
Vlad Pavlovici
13 noiembrie 2013
Ionut, lacul e la marginea satului Varlaam, care apartine de comuna Adunatii-Copaceni, judetul Giurgiu, la aproximativ 25km sud de Bucuresti. Toate detaliile despre preturi, reguli si facilitati vor fi publicate pe site-ul lacului, care urmeaza sa fie lansat la inceputul anului viitor.
Vali
13 noiembrie 2013
Superb, stiu ce inseamna pescuitul dificil pe locuri salbatice , il practic de ceva timp , fiecare trasatura poate fi un cistig loto .
Ionut-paul
12 noiembrie 2013
Frumos, ca de obicei,Vlad nu se dezminte si, citind articolele sale, aproape ca te teleportezi pe malul lacului. Se pare ca, in curand, oferta destul de saracacioasa de balti interesante sa va imbogati cu ceea ce, nu-i exclus, sa devina \"perla coroanei\". Ceva mai multe detalii despre pozitie geografica exacta, taxe, regulament se poate sau e inca prematur?