Carp Spirit V-Curve
Evaluare
  • 5.0/5

PRO

  • Forma foarte eficienta si ingenioasa;
  • Reduce riscul de indreptare a carligului;
  • Reduce numarul de pesti pierduti in dril;
  • Reduce riscul de ranire a pestelui;
  • Varf extrem de ascutit;
  • Constructie robusta.

Carp Spirit V-Curve

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 12 iulie 2022 0 comentarii

AVANTAJELE CURBURII IN V

 

VMC explica in materialele de prezentare pentru carligele sau ancorele Barbarian ca acest tip de curbura in V imbunatateste cu pana la 25% randamentul de intepare. In dril, curbura blocheaza pestele in dreptul V-ului si reduce presiunea pusa pe varf. De aici denumirea de technical locking curve, "curbura de blocare". Geometria acestei forme micsoreaza riscul de indreptare a carligulului. Blocat in curbura, pestele nu poate sa indrepte varful si sa se elibereze. VMC considera ca modelele Barbarian au cea mai mare rezistenta la indreptare.

V-Curve_3

La V-Curve, folosirea curburii in V concentreaza forta de tractiune pe mijlocul V-ului. Datorita formei cu o deschidere din ce in ce mai mare sub varf, carligul se fixeaza in carnea pestelui si nu se mai misca. Asta inseamna mai putini pesti pierduti pentru pescar si riscuri mai mici pentru peste. In general, carligele cu tija scurta ranesc mai putin pestele, lucru care se poate observa la V-Curve. Prin contrast, carligele cu tija lunga - indiferent daca tija e curbata sau dreapta - produc un efect de "deschizator de conserve" care tinde sa rupa sau sa coasa gura pestelui in anumite situatii. Efectul nu apare la fiecare captura si s-ar putea ca unii pescari nici sa nu-l observe. Depinde de felul in care a fost intepat pestele, de forta cu care lupta, de forta cu care trage pescarul si de alti factori, dar e cert ca toate carligele de tip long shank prezinta acest pericol si de asta unele lacuri nu le accepta. Cu ani in urma, pescarii admirau acest efect nociv pentru faptul ca sansele pestelui de a scapa erau minime daca avea gura "cusuta", dar la pescuitul in sistem catch & release ne intereseaza nu numai sa prindem pestele, ci sa-l si ranim cat mai putin. Ca randament, carligele cu tija lunga pot fi excelente, dar pentru protectia pestelui sunt de preferat cele cu tija scurta. Dintre toate carligele Carp Spirit, V-Curve e probabil modelul cu cel mai bun raport intre protectie si eficienta.

V-Curve_9

Varful carligului e aplecat spre interior. E al doilea model Carp Spirit cu varful curbat, dupa Boilie Beak Point. Teoretic, carligele cu varful curbat agata mai greu pestele decat cele cu varful drept, dar tin mai bine pestele in dril. Practic, am constatat ca V-Curve, la fel ca si alte carlige cu varful curbat, agata foarte bine, iar carligele cu varful drept nu au niciodata tendinta sa piarda peste in dril daca monturile sunt legate corect. Singurul mic avantaj pe care l-am observat la carligele cu varful curbat fata de cele cu varful drept este ca isi pastreaza varful o idee mai bine pe un substrat abraziv, cu pietris, dar nici asta nu e o regula. V-Curve are un varf bine ascutit, care rezista la mai multe capturi. Cand nu mai inteapa bine, pot sa-l ascut ca sa-i refac varful. In principiu, nu ascut carligele noi, sunt suficient de ascutite din fabrica pentru ceea ce ma intereseaza, dar le pot ascuti dupa ce am prins peste cu ele ca sa le prelungesc durata de viata.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Iannis Lacul Horgesti Okuma