Coleman Dual Fuel 533
Evaluare
  • 4.5/5

PRO

  • Performante foarte bune in conditii de vant si temperaturi scazute.
  • Autonomie crescuta.
  • Costuri de utilizare reduse.

CONTRA

  • Utilizare mai complicata fata de aragazele cu butelie.

Coleman Dual Fuel 533

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 16 decembrie 2017 2 comentarii

Pagina1 din 2

MODUL DE FUNCTIONARE

 

Coleman Dual Fuel 533 este un aragaz portabil, care functioneaza cu benzina sau cu combustibil special. Firma producatoare este o companie americana specializata in producerea de echipamente pentru camping. Fondata acum mai bine de 100 de ani, Coleman si-a inceput activitatea comercializand lampi cu gazolina. In prezent, portofoliul de produse acopera o gama larga de echipamente outdoor care pot fi achizitionate de la magazinele de profil din Romania, fiind disponibile inclusiv in unele magazine de pescuit. Am vazut modelul Dual Fuel 533 pentru prima oara in 2014, la un pescar. La vremea aceea, foloseam un aragaz portabil cu butelii (cartuse) de unica folosinta. Aragazul care functioneaza cu butelii de unica folosinta are marele avantaj ca este usor de utilizat, dar are si cateva minusuri care m-au determinat sa caut alte variante. Buteliile - chiar si cele mari, de 450g - se consumau destul de repede daca foloseam aragazul si pentru gatit, nu doar pentru ceai sau cafea. Spre exemplu, pentru o partida de 72 de ore in care gateam, o butelie nu era suficienta. A nu se intelege prin "gatit" ca faceam cine stie ce lucruri care necesitau mult timp. Vorbesc despre oua prajite, supa instant, friptura si semipreparate care necesitau doar incalzire etc. Autonomia redusa avea drept consecinta un cost mare de utilizare, prin faptul ca eram nevoit sa cumpar multe cartuse pe durata unui sezon. Pretul unei butelii mari variaza intre 30lei si 40lei. Totusi, nu acesta era cel mai mare neajuns, ci faptul ca, in conditii de vant sau de temperaturi scazute, performantele aragazului scadeau foarte mult, uneori pana in punctul in care nu mai reuseam sa imi prepar mancarea.

Coleman_Dual_Fuel_533_2

Asa am ajuns ca, la sfarsitul sezonului 2014, sa cumpar aragazul Coleman Dual Fuel 533. Mi-am cumparat o canistra de 5L si am umplut-o cu benzina superioara. Prima problema cu care m-am confruntat a fost umplerea rezervorului aragazului, a carui capacitate este de 0,5L. Am incercat sa torn benzina direct din canistra, dar mai multa benzina ajungea pe jos decat inauntru. Am cumparat doua palnii mici, dar ambele aveau diametrul prea mare. Pana la urma am folosit o sticla de 0,5L si am reusit - cu pierderile aferente - sa umplu rezervorul. In acel moment, m-am gandit ca ar trebui sa existe o solutie eleganta prin care sa se poata realimenta facil rezervorul arzatorului si fara pierderi de combustibil. Am cautat si am gasit la Coleman o palnie dedicata (Filter Funnel), prevazuta cu un filtru pentru a opri eventualele impuritati si cu un orificiu proiectat pentru evacuarea aerului atunci cand se umple rezervorul. Un alt avantaj important al palniei este ca ne ajuta sa umplem rezervorul exact cat trebuie, eliminand riscul sa realimentam in exces sau prea putin. Palnia vine insotita de instructiuni in acest sens.

Coleman_Dual_Fuel_533_4

Am comandat filtrul, care a venit in cateva zile, timp in care am testat aragazul si am invatat sa-l folosesc. Am spus "am invatat", ceea ce poate sa para ciudat, tinand cont ca discutam despre un produs simplu. Ce ar putea fi de invatat in folosirea unui aragaz? Doar invarti de un buton si il aprinzi, daca nu are autoaprindere. Asa am crezut si eu. Desi citisem instructiunile de utilizare, la prima incercare aragazul a produs o flacara ca de lumanare - galbena, lunga si plapanda. Ma asteptam sa se stinga in orice clipa. Alt inconvenient era ca flacara afumase toate suprafetele arzatorului cu care intrase in contact. Ceva nu era in regula, asa ca m-am intors la "scoala" si am recitit instructiunile. Aparent, nu gresisem cu nimic, dar am reusit sa identific cauza problemei: nu aveam suficienta presiune in rezervor. Aragazul este prevazut cu o pompa, care trebuie folosita pentru a crea presiune in rezervor. Astfel obtinem ardere optima: flacara albastra, stabila, puternica si de inaltime mica. Mai mult, pe masura ce se consuma combustibilul, presiunea din rezervor trebuie refacuta chiar in timpul utilizarii pentru a mentine flacara la nivelul optim. Sunt necesare doar cateva pompari si doar daca aragazul este folosit continuu pe o durata mai lunga (de ordinul zecilor de minute).

 

Pagina1 din 2
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

F .Suciu

19 mai 2020

Recenzia este foarte utila, dar asi dori sa fac cateva mentiuni.Utilizez aceasta lampa de benzina de cativa ani pentru Delta, pentru perioade de cateva saptamani - 1 luna :
1.Intradevar generatorul se blocheaza dupa 1 - 2 sezoane,dar prezinta avantajul foarte mare ca poti utiliza benzina pe care o folosesti la barca si nu trebuie sa mai cari un combustibil special.Totul e sa ai un generator de schimb care se schimba destul de usor (tutorial pe Youtube).Un litru de de combustibil Primus este 40 lei (an 2020) + transport, iar un generator pe amazon Spania, UK, sau altele este cam 100 lei.De preferat un generator nou.Exista si tutoriale pe Youtube de reconditionare a generatorului (verificat), prin care se poate prelungi viata generatorului.Personal folosesc lampa numai pentru mamaliga, iar pentru cafea,ceai, incalzit mancare, folosesc un mic arzator cu butelie pe gaz(avantaj - porneste instantaneu - nu afuma).

Romulus

6 aprilie 2018

Felicitări Victor pentru aceste recenzii fain realizate.
Și gratuite :)

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma