Shimano Aero Technium MgS
Evaluare
  • 5.0/5

PRO

  • Varful de gama al mulinetelor Shimano de crap
  • Cea mai mica greutate dintre modelele Shimano
  • Cele mai performante materiale si tehnologii
  • Constructie superioara calitativ

CONTRA

  • Recenzia de fata este o analiza preliminara, tinand cont ca Aero Technium XTC/XSC este un produs nou.

Shimano Aero Technium MgS

Data: 13 martie 2019 0 comentarii

MATERIALE SI TEHNOLOGII

 

Vlad Pavlovici: Ce tehnologii si materiale are Aero Technium MgS? Cum ti se pare constructia mulinetei in comparatie cu Power Aero XTB/XSB, modelul imediat inferior ca pret? 

Mugurel Adascalitei: Pentru ca nu mai exista nicio diferenta intre mulinetele de distanta, de tip long cast, pentru surf si pentru crap, decat de culoare, inseamna ca sistemele de protectie sunt aceleasi. Sistemele de protectie sunt implementate in punctele-cheie pentru a preveni intrarea accidentala a apei sau a altor impuritati care ar putea afecta fiabilitatea. Tamburul are o  garnitura care asigura protectia impotriva apei - Shimano numeste acest sistem de protectie Waterproof Drag, frana impermeabila. Mulineta este dotata cu noua rulmenti (8+1) dispusi in felul urmator: un rulment la galet, doi rulmenti pe pinionul axului, doi rulmenti pe pinionul central, doi rulmenti la manerul manivelei, un rulment in partea de jos a Worm Shaft-ului, plus rulmentul de antiretur. Cei opt rulmenti sunt de tip S-ARB, adica sunt capsulati si tratati anticoroziune, iar rulmentul de la galet vine capsulat in interiorul galetului cu teflon, cu protectii laterale suplimentare.

Shimano_Aero_Technium_MGS_15

Vlad Pavlovici: Sistemul e similar sau diferit de cel folosit la Power Aero? 

Mugurel Adascalitei: Desi are la baza acelasi concept, rulmentul de antiretur de la Aero Technium MgS si protectia acestuia sunt complet diferite. Rulmentul este pozitionat in interiorul corpului de magneziu, este protejat cu ajutorul unei garnituri speciale si, in plus, are o protectie de aluminiu care se infileteaza peste rulment in corpul de magneziu. Daca vom compara acest sistem cu cel de la Power Aero XTB/XSB, vom vedea ca au disparut corpul din plastic si garnitura care il proteja. Toate piesele de la Power Aero au fost inlocuite cu un sistem mult mai performant la Aero Technium MgS. In gama mulinetelor Shimano, acest tip de rulment antiretur mai poate fi intalnit doar la Stella. De asemenea, pentru a impiedica patrunderea apei catre rulmentii pinionului principal si catre angrenaje, atat manivela cat si capacul cu filet din lateral sunt prevazute cu cate o garnitura speciala. Toate aceste mijloace de protectie, alaturi de designul special al corpului si al rotorului mulinetei, fac parte din noul sistem X-Protect, gandit de Shimano pentru a impiedica apa si impuritatile sa patrunda in mulineta. 

Shimano_Aero_Technium_MGS_13

Vlad Pavlovici: Cum se prezinta mulineta in interior?

Mugurel Adascalitei: Interiorul compartimentului de angrenaje implica tehnologii despre care am mai discutat, dar si unele lucruri noi pe care merita sa le dezbatem. Unul dintre mecanismele pe care le cunoastem, care este prezent si aici, este sistemul X-SHIP. Pinionul axului este din bronz si este prevazut cu cate un rulment in ambele puncte de sustinere. Atat pinionul, cat si rulmentii, dintre care cel principal este tratat suplimentar si este fabricat in Japonia, sunt identici cu cei de la Power Aero XTB/XSB. Difera insa modul in care pinionul este fixat in corpul mulinetei. Daca la Power Aero XTB/XSB si la celelalte mulinete Shimano prezentate pana acum pinionul era fixat cu ajutorul rulmentului de antiretur, la Aero Technium MgS pinionul este fixat in corpul de magneziu cu ajutorul unui colier de aluminiu prins in trei puncte. Aceasta fixare suplimentara, independenta de rulmentul de antiretur, ofera o stabilitate mult mai buna atat a pinionului de pe ax, cat si a celorlalte angrenaje cu care pinionul intra in contact. Este un alt element de constructie pe care Aero Technium MgS il are in comun cu Shimano Stella. 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Doctor Fishing BigFish