Shimano Big Baitrunner CI4+ XTB LC
Evaluare
  • 5.0/5

PRO

  • Mulineta nu este un model complet nou, este un "face-lift" al modelului anterior; 
  • Problemele aparute la modelul precedent (galetul si frana) au fost corectate; 
  • Principala imbunatatire este frana rapida Hi-Speed Drag;

Shimano Big Baitrunner CI4+ XTB LC

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 29 martie 2021 0 comentarii

CALITATE SI FIABILITATE

 

Vlad Pavlovici: As vrea sa discutam in continuare doua teorii care circula in randul pescarilor cu privire la mulinetele cu baitrunner. Ambele se refera la fiabilitate. Am auzit - si probabil ca ai auzit si tu - diversi pescari spunand ca evita mulinetele cu baitrunner pentru ca au mai multe piese si pot avea mai multe probleme tehnice. Nu-mi dau seama de unde vine ideea asta. Pescuiesc de 20 de ani cu mulinete Shimano Big Baitrunner si n-am avut niciodata probleme la mecanismul de baitrunner si nici nu stiu pe cineva care sa fi avut. Dintre sutele de mulinete Shimano cu baitrunner pe care le-ai primit pentru revizie, cate au avut defectiuni la sistemul de baitrunner?

Mugurel Adascalitei: Mecanismul de baitrunner a fost inventat de Shimano, dupa cum se stie, in 1985 si a fost montat pe mulinete folosite initial in pescuitul marin, in conditii mult mai grele decat cele din pescuitul la crap. Shimano produce numeroase modele cu baitrunner, unele dintre ele fiind mulinete de forta folosite pe ocean sau in pescuitul la somn. Modelul pe care il discutam aici, Big Baitrunner CI4+ XTB LC, nu e fabricat doar pentru Europa, se vinde si pe alte continente, de exemplu in Australia. Nu stiu niciun model Shimano care sa fi avut probleme cu sistemul de baitrunner. Nu cred ca exista niciun motiv de ingrijorare in privinta asta.

Shimano_Big_Baitrunner_CI4_XTB_Long_Cast_14

Vlad Pavlovici: A doua teorie legata de fiabilitatea mulinetelor cu baitrunner este ca modelele Shimano de generatie generatie mai veche sunt mai bine construite si mai solide decat mulinetele noi. Am vazut mereu o nostalgie dupa modelul clasic de Big Baitrunner, care a fost o mulineta exceptionala, insa mulinetele de generatie recenta ofera o serie de avantaje si tehnologii noi. Erau modelele vechi mai fiabile?

Mugurel Adascalitei: Am avut sau am folosit aproape toate mulinetele Shimano de crap sau de spinning din ultimii 10-15 ani, pe langa faptul ca le-am desfacut pentru intretinere si customizare. Daca vreau sa-mi cumpar o mulineta, aspectele cele mai importante pentru mine sunt materialele din care sunt facute pinioanele, corpul si rotorul mulinetei, calitatea rulmentilor, posibilitatile de customizare (care iti permit sa imbunatatesti mulineta), dupa care sistemul de asezare a firului, frana etc. Ca sa poti face o alegere corecta, ai nevoie de multe informatii. Din pacate, la mulinetele vechi, iesite din fabricatie cu ani multi ani in urma, nu prea exista recenzii, iar asta ingreuneaza luarea unor decizii corecte. Marea problema la achizitionarea unor modele vechi este ca e aproape imposibil sa le gasesti noi sau foarte putin folosite. De asemenea, nu e simplu sa gasesti piese de schimb. Prin urmare, trebuie luat in calcul ca mulineta poate avea o uzura destul de mare, acumulata in timp, pentru ca nimic nu e indestructibil.

Shimano_Big_Baitrunner_CI4_XTB_Long_Cast_18

Peste tot in lume, exista fani ai unor mulinete vechi de la producatori importanti. La Shimano, avem probabil sute sau mii de pasionati ai mulinetelor de generatie veche. Multi au astfel de modele, le-au folosit ani de zile si, pentru ca nu vor sa se desparta de ele, le refac aproape de la zero. Aici intervine o mare diferenta fata de piata din Romania. Noi avem o piata de dimensiuni reduse. In alte tari (Anglia, Germania) sunt firme specializate care pot sa-ti refaca mulineta complet si pot chiar sa-i monteze facilitati noi. Vrei Big Baitrunner cu maner de lemn sau cu Super Slow Oscillation? Se poate face. In situatia in care nu se mai gasesc piese pentru modelele vechi, firmele pot face pinioane noi. Unele fac wormshaft cu oscilatie lenta, tamburi de rezerva pe comanda, unele pot revopsi si personaliza corpul mulinetei. In final, poti sa ajungi la o mulineta mai performanta decat era cand fusese noua! Bineinteles, asta implica un pret pe masura, dar cei pasionati sunt dispusi sa-l plateasca. In Romania, inca nu avem asemenea firme, iar customizarile se reduc la adaugarea de rulmenti sau la modificarea franei. Pescarii pasionati de anumite mulinete Shimano vechi le vor cumpara oricum, indiferent de parerea celorlalti. Big Baitrunner-ul clasic, de pilda, a ajuns sa se vanda second hand la preturi mai mari decat pretul unei mulinete noi.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma