Shimano Big Baitrunner CI4+ XTB LC
Evaluare
  • 5.0/5

PRO

  • Mulineta nu este un model complet nou, este un "face-lift" al modelului anterior; 
  • Problemele aparute la modelul precedent (galetul si frana) au fost corectate; 
  • Principala imbunatatire este frana rapida Hi-Speed Drag;

Shimano Big Baitrunner CI4+ XTB LC

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 29 martie 2021 0 comentarii

FORTA DE TRACTIUNE

 

Vlad Pavlovici: Din experienta ta, insa, cum se compara modelele vechi cu cele noi din punct de vedere calitativ si ca fiabilitate?

Mugurel Adascalitei: O sa incerc sa dau un exemplu. Una dintre mulinetele Shimano de generatie veche care se bucura de interes pe piata second hand este Ultegra CI4 XSA/XTA, un model aparut in 2011 (versiunea XSA) si 2012 (versiunea XTA) si inlocuit in 2014 cu Ultegra CI4+ XTB/XSB. Unii spun ca ar fi cea mai buna mulineta Ultegra de crap produsa de Shimano, singurul argument fiind ca avea mai putin "plastic", ceea ce nu e adevarat. Fara indoiala ca, la data aparitiei, Ultegra CI4 XSA/XTA era o mulineta foarte buna si foarte usoara, fiind primul model Ultegra fabricat din material compozit CI4. Cunosc bine mulineta si pot sa fac o comparatie cu modelul actual Ultegra CI4+ 14000 XSC/XTC. Puncte comune: au acelasi numar de rulmenti (5+1), aceleasi materiale la pinioane (bronz si aluminiu presat la rece si anodizat), acelasi rulment de antiretur, acelasi raport de recuperare, 4,3:1, si acelasi tambur cu profil AR-C, usor modificat la modelul nou. La capitolul avantaje, modelul vechi are fusta de protectie de sub tambur prinsa pe ax cu rulment, iar galetul este integral metalic, adica nu are bucsa folosita la modelele noi. In schimb, modelul nou are corp mai usor si mai rigid, din aliaj CI4+ (semnul + indica o varianta imbunatatita a materialului), e cu 95g mai usor (540g fata de 635g), are frana rapida Hi-Speed Drag (modelul vechi XSA avea frana rapida Instant Drag, iar modelul XTA avea frana micrometrica obisnuita), manivela cu filet dublu direct in pinionul conducator si surub pentru desfacere, sistem X-SHIP, pinion central cu doi rulmenti, protectie pentru rulmentul de la galet, oscilatie Super Slow 5, sistem X-Protect, sistem Parallel Body, sistem G-Free Body. Se observa ca mulineta noua are mai multe dotari, in timp ce mulineta veche va avea o uzura intre sapte si zece ani. De asta e bine sa ne informam corect inainte de a lua o decizie.

Shimano_Big_Baitrunner_CI4_XTB_Long_Cast_1

Vlad Pavlovici: Revenind la Big Baitrunner, am avut intotdeauna impresia - corecta sau gresita, vom vedea imediat - ca mulinetele din clasa Big Baitrunner Long Cast, cum este si actualul model CI4+ XTB LC, sunt cele mai puternice mulinete cu care am pescuit. Au cea mai mare forta de recuperare. Evident, mulineta nu e troliu, dar cand aduci un plumb greu de la o distanta mare, cum e cazul la pescuitul plantat,  simti ca o mulineta ca Big Baitrunner te ajuta mai mult decat o mulineta ca Power Aero, desi Power Aero are specificatii superioare. De unde vine aceasta forta a mulinetei?

Mugurel Adascalitei: Asa este. Mulinetele Shimano Big Baitrunner se comporta mai bine in tractiune decat mulinetele Shimano fara acest sistem, cum ar fi Power Aero, chiar daca vorbim de acelasi tip de angrenaje. Principiul de functionare e urmatorul: pinioanele transmit forta de recuperare la wormshaft, iar wormshaft-ul o transmite catre axul mulinetei. Axul culiseaza prin interiorul pinionului central. Aici intervine diferenta. La mulinetele Big Baitrunner, pe langa barele stabilizatoare si sistemul X-SHIP, axul este mai lung si are inca un punct de fixare in partea interioara, unde intra in sistemul de frana al baitrunnerului. La mulinetele fara baitrunner, acest punct de stabilitate si de sprijin suplimentar lipseste. Prin urmare, cu cat axul este mai stabil, cu atat culisarea prin interiorul pinionului central este mai facila, iar mulineta poate rula usor chiar si la recuperarea unui plumb foarte greu.

Shimano_Big_Baitrunner_CI4_XTB_Long_Cast_12

Vlad Pavlovici: Pe baza experientei de vanzari din magazinul in care lucrezi, cum ti se pare ca sunt vazute mulinetele cu baitrunner in momentul de fata?

Mugurel Adascalitei: Din discutiile pe care le am cu pescarii veniti la magazinul Total Fishing, unde lucrez de peste zece ani, observ cateva tendinte. Sunt pescari pe care ii intereseaza mai ales pescuitul lansat, in special la distante mari (unii nici nu concep sa planteze). Altii prefera pescuitul plantat. Altii combina fara probleme cele doua stiluri. Precizez ca sunt doar observatiile mele personale si trebuie luate ca atare. Cei din prima categorie vor un echipament cat mai usor si cauta lansete si mulinete cu greutate cat mai mica. Pentru ei conteaza fiecare gram castigat. Din gama Shimano, aleg mulinetele fara baitrunner, cu corp din aliaj CI4+ sau magneziu, cum ar fi Aero Technium, Power Aero si Ultegra. Cei care pescuiesc mai mult plantat sau care pescuiesc pe ape curgatoare sunt interesati de mulinete cat mai robuste si opteaza frecvent pentru modele cu baitrunner. E un pescuit care presupune folosirea unor greutati mari si e nevoie de mulinete puternice, cu forta de tractiune ridicata. In sfarsit, cei care combina cele doua stiluri, lansat si plantat, prefera mulinetele cu greutate mica. Daca se orienteaza spre mulinetele cu baitrunner, aleg versiunile cele mai usoare, cum ar fi modelele din clasa Medium Baitrunner sau din aliaj CI4+.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma