Shimano SpeedMaster XTC
Evaluare
  • 4.5/5

PRO

  • Mulineta e construita pe platforma Ultegra XTD
  • Dupa un sezon de folosire intensa, uzura e minima
  • Galetul e imbunatatit in comparatie cu Ultegra XTD
  • Posibilitati de customizare care ajuta mulineta

Shimano SpeedMaster XTC

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 29 februarie 2020 0 comentarii

POSIBILITATI DE CUSTOMIZARE

 

Pinionul de pe ax (pinion gear) este realizat din bronz si este incadrat de doi rulmenti capsulati, cate unul in fiecare punct de sprijin in corpul mulinetei. Celalalt pinion, pinionul conducator (drive gear), este din aliaj de aluminiu si este incadrat si el de doi rulmenti capsulati. Mulineta pe care am desfacut-o pentru aceasta recenzie avea un sezon de utilizare intensa si, dupa cum se poate vedea in imaginile de detaliu ale celor doua pinioane, nu exista uzuri vizibile. Estimez ca mulineta va putea fi folosita cel putin cateva sezoane fara probleme. In afara operatiunilor obisnuite de curatare si gresare a angrenajelor, singurele lucruri pe care le-am ajustat au fost mici jocuri la pinionul conducator si la Worm Shaft. Axul mulinetei este realizat din otel-inox, este foarte robust si este sustinut de doua bare de tensionare metalice. Acest lucru faciliteaza culisarea usoara a axului prin pinionul central. Sistemul de oscilatie a axului, Super Slow 5, este asigurat de acelasi Worm Shaft, ajutat de cele doua mici pinioane de demultiplicare din teflon. In concluzie, se poate spune ca SpeedMaster XTC are acelasi angrenaj ca si Ultegra XTD, cu aceleasi materiale si caracteristici . 

Shimano_SpeedMaster_XTC_4

Vlad PavloviciAi mentionat folosirea unor piese din teflon. Poti sa explici despre ce e vorba?

Mugurel Adascalitei: Mulinetele Shimano din generatiile noi contin unele piese de teflon. Sunt pescari care cauta sa cumpere modele de mulinete Shimano mai vechi, iesite din fabricatie, pe considerentul ca aceste modele nu contin piese de teflon sau contin mai putine. Vreau sa precizez ca bucsele din teflon care tin locul unor rulmenti exista dintotdeauna in mulinetele Shimano, indiferent de model. Atat ca la modelele vechi nu aveam recenzii si nici fotografii de detaliu ale angrenajelor, ca atare putini stiau de existenta pieselor de teflon. De exemplu, pinioanele de demultiplicare din teflon folosite la sistemul de asezare a firului cu oscilatie lenta, Slow Oscillation, au fost introduse pe modele vechi cum ar fi Aero Technium MgS XSA sau Power Aero XT. Din moment ce pinioanele respective au rezistat ani de zile in aceste modele, cred ca vor rezista si in modelele de generatie noua. Sunt sigur ca peste cinci, zece ani, cand modele actuale vor iesi din productie, unele dintre ele vor fi la fel de cautate cum sunt si cele mentionate mai sus. Ceea nu e un lucru rau.

Shimano_SpeedMaster_XTC_6

Vlad PavloviciCe posibilitati de customizare avem la SpeedMaster XTC si ce utilitate au?

Mugurel Adascalitei: La fel ca la Ultegra XTD, putem face anumite modificari si la SpeedMaster XTC. Pentru cei care isi doresc o frana de tambur mai rapida, frana de tip Instant Drag poate fi transformata in frana de tip Hi-Speed Drag, prin schimbarea saibelor de pasla din tambur cu unele din carbon sau teflon. Alta modificare este ca pot fi adaugati nu mai putin de sase rulmenti in felul urmator: un rulment la galet, trei rulmenti la Worm Shaft si doi rulmenti la manerul manivelei. SpeedMaster XTC poate deveni in felul acesta o mulineta cu 10+1 rulmenti. Ca utilitate, mulineta va deveni mai silentioasa si se va reduce uzura angrenajelor in timp. Customizarea este, bineinteles, o optiune personala.

 

Recenzie realizata cu sprijinul Total Fishing.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish