Shimano Tribal TX5
Evaluare
  • 5.0/5

PRO

  • Lanseta de distanta usor de incarcat si placuta in dril
  • Cel mai usor model produs de Shimano in prezent
  • Poate arunca greutati mari cu precizie
  • Materiale si componente de calitate

Shimano Tribal TX5

mihai-perianu.jpg Mihai Perianu

Mihai Perianu s-a facut cunoscut prin performantele inregistrate in concursurile de aruncari la mare distanta. Considerat unul dintre cei mai buni aruncatori din Romania, preda lectii de casting in mod organizat. Consultant pentru firme importante ca Shimano, Dynamite Baits si Carp Spirit.  

Data: 10 ianuarie 2020 0 comentarii

CONSTRUCTIE SI ECHIPARE

 

In februarie 2017, Shimano a anuntat doua lansete noi care aveau sa devina extrem de populare in Romania: Tribal TX2 si TX5. O alta noutate era denumirea lansetelor. Pana la acea data, lansetele de crap produse de Shimano aveau denumiri aleatorii. Velocity, Supressa, XS1 Diamond sau 50 Cal, ca sa vorbim despre modelele din seria precedenta, sau Beastmaster si Forcemaster, ca sa vorbim despre modele mai vechi. Numele lansetei nu dadea informatii despre lanseta. Pe baza lui, nu se putea sti care lanseta este cea cea mai ieftina sau cea mai scumpa. In locul lor, Shimano a produs o noua serie Tribal, numita TX, avand fiecare model numerotat. Numerotarea incepe de la TX1, lanseta cea mai ieftina, si continua cu TX2, TX4, TX5, TX7, TX9. Numerele indica relatia dintre lansete. Cu cat numarul este mai mare, cu atat lanseta este mai scumpa, are un blanc cu materiale superioare si componente mai bune. Singura lanseta Shimano din seria Tribal TX a carei denumire nu include pana acum niciun numar este varful de gama TX Ultra. Ultra este un model premium aflat acum la a treia generatie, iar Shimano a tinut sa-i pastreze numele.

Shimano_TX5_Intensity_1

TX2 si TX5 au fost primele lansete din seria Tribal TX. La TX2, lanseta inlocuia modelul Velocity si era foarte apropiata, aproape identica. Faptul ca lansetele sunt similare se poate verifica usor. Segmentele pot fi transferate de la una la alta fara sa se schimbe nimic. Varful de TX2 se potriveste pe un cotor de Velocity si obtii aceeasi lanseta. Cine are nevoie de un varf de Velocity poate comanda unul de TX2. In schimb, TX5 era o lanseta noua, care nu semana cu Tribal Diamond sau Tribal Supressa, cele doua modele precedente aflate aproximativ pe acelasi segment de pret si pe care urma sa le inlocuiasca. 

Shimano_TX5_Intensity_2

Obiectivele Shimano pentru TX5 erau sa produca o lanseta cu actiune semirapida usor de folosit; lanseta sa fie cat mai subtire si mai usoara, conform cu preferintele publicului; si sa aiba un element de design distinctiv, aparte, care s-a realizat prin aplicarea unui grip Winn sub mandrina, pe toata lungimea manerului. Blancul are o tesatura de carbon 3k pe talon, iar varful este imbracat in carbon unidirectional. Termenul pe care Shimano il foloseste pentru a descrie actiunea lansetei este fast-progressive, o actiune "rapid-progresiva". Cum putem traduce acest lucru? Desi lanseta pare destul de rigida la prima vedere, la fel ca o lanseta rapida, incarcarea blancului se face mai usor decat in cazul unei lansete rapide. In schimb, revenirea blancului la pozitia initiala dupa incarcare se face la fel ca la o lanseta rapida. Ca greutate, TX5 este cea mai usoara lanseta de crap Shimano din gama actuala, modelul Intensity de 3,90m/3,5lb are 410g, conform informatiilor din catalog. Mandrina lansete este Fuji DPS 18, o mandrina de carbon usoara si fiabila. Ocazional, mandrina se poate slabi usor si trebuie stransa, dar este un inconvenient minor si apare la aproape orice tip de mandrina dupa un numar de aruncari. Este aceeasi mandrina utilizata si la TX7. In ceea ce priveste gripul, impresiile pescarilor au fost impartite cand a aparut lanseta. Multi considerau ca arata bine si este placut la mana, ofera o priza sigura in aruncare, dar se intrebau cum o sa reziste in timp si cum se va comporta daca lanseta este utilizata la pescuitul cu momitoare, care nu este cel mai curat. Dupa trei sezoane, putem spune ca a rezistat perfect si se curata foarte usor, in conditiile in care TX5 este o lanseta pe care Cristi Mihalcea si cu mine, pe baza testelor facute cu ea, o recomandam pentru momitoare grele - explic imediat de ce facem aceasta recomandare. Winn este o firma specializata in gripuri pentru golf si pescuit si are reputatia ca face lucruri de calitate.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish