Shimano TX7 3,60m/3,25lb
Evaluare
  • 5.0/5

PRO

  • Specificatii tehnice avantajoase
  • Echipare cu componente de calitate
  • Pret mai mic fata de modelul TX7 Intensity

CONTRA

  • Recenzia de fata este o analiza preliminara. Vom reveni cu o recenzie bazata pe folosirea lansetei pe termen lung.

Shimano TX7 3,60m/3,25lb

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 22 aprilie 2018 3 comentarii

Pagina1 din 2

SPECIFICUL PIETEI

 

Cu multi ani in urma (care au trecut uimitor de repede), primele lansete de crap "adevarate" pe care le-am folosit au fost doua modele Shimano care se numeau Diaflash si Antares. Ambele erau lansete de 3,60m. Diaflash avea un blanc negru cu un desen elicoidal interesant si o configuratie de inele 30-10, cu sapte inele, care acum ar fi numita "old school" sau "vintage". Antares avea un blanc visiniu foarte admirat in epoca si o echipare moderna, cu sase inele Fuji SiC in configuratie 40-12. Amandoua erau prezentate de Shimano ca lansete "Specimen", pentru crapi mari, insa din perspectiva lansetelor de crap actuale le putem considera echipamente de ciortan sau eventual de mreana, fiindca aveau un test de curbura de 2,5lb (Diaflash) si 2,75lb (Antares). Seria Diaflash "The Bug" Specimen aparuse la sfarsitul anilor 90, fusese la un moment dat modelul de top produs de Shimano si includea o versiune de 2,25lb. Cine mai pescuieste la crap cu lansete de 2,25lb? Crapii pe care ii prindeam atunci erau niste ciortani, dar mi-a ramas in minte felul in care lucrau lansetele si faptul ca erau subtiri si usoare si mai ales erau comode pentru ca erau scurte. In anii urmatori, am trecut la alte lansete, mai lungi (3,90m) si mai puternice, si am fost o vreme interesat de lansete de distanta rapide, cu T/C de 3,5lb sau mai mare. Apoi am trecut la pescuitul plantat. Daca as fi pastrat Antaresurile, acum puteam sa le spun Plantares! Am ramas insa cu lansetele de 3,90m si T/C de 3,5lb sau 3,75lb, cum ar fi XS1 Intensity sau TX9. Cumva, nu faceam decat sa ma aliniez la tendinta pietei din Romania, in care majoritatea pescarilor cauta lansete de 3,90m, puternice si cu actiune rapida sau semi-rapida, pentru aruncari la distante mari.

Shimano_Tribal_TX7_3

Interesul pentru lansete de 3,60m si cu test de curbura mai mic de 3,5lb e destul de scazut printre pescarii din Romania. Chiar daca principalii producatorii de lansete de crap europeni sau japonezi ofera serii complete, cu modele care incep de la 3,60m/2,75lb si ajung la 3,90m/3,75lb sau 4lb, clientii romani opteaza de obicei pentru modelul cel mai lung si mai puternic, care e cel mai indicat pentru pescuit la distante mari (daca poti sa-l incarci suficient). Pentru restul modelelor din serie nu prea exista clienti. E un specific al pietei noastre, care e comod pentru magazine, pentru ca le permite sa tina pe stoc un numar mic de lansete. Prin contrast, magazinele din Anglia (ca sa luam exemplul celei mai dezvoltate piete crapiste din Europa) au in mod normal pe stoc lansete de 3,60m si mai putin lansete de 3,90m. De asemenea, e mai probabil sa aiba lansete de 3lb sau 3,25lb, decat lansete de 3,5lb sau 3,75lb. Cererea pentru lansete de 3lb e mai mare decat cea pentru lansete de 4lb. In Romania, e invers. Cu cat testul de curbura e mai mare, cu atat lanseta pare mai interesanta.

Shimano_Tribal_TX7_2

Explicatia obisnuita pe care o dam acestei tendinte este ca pescarii englezi au lacuri mici, in timp ce noi avem lacuri mari. Credem asta pentru ca am vazut multe filme in care se pescuieste in Anglia pe lacuri miniaturale. In realitate, pescarii englezi au la dispozitie mult mai multe lacuri mari decat noi, pentru ca au mult mai multe lacuri de orice fel. Lacuri cu crap. Noi avem doar multe intinderi de apa. Lacurile noastre de crap sunt extrem de putine, in timp ce restul lacurilor nu contin mai nimic, au fost golite de peste. Pentru pescarii englezi, pescuitul la distante extreme e aproape un sport national, fiind ajutat si de surfcasting (pescuitul marin de pe plaja), care in Anglia e un stil de pescuit dezvoltat, cu o mare valoare economica, in timp ce in Romania e nesemnificativ. Designul lansetelor de distanta, incepand de la arhitectura blancului si terminand cu configuratia de inele 40-12 sau 50-16, este o creatie engleza. Pescarii englezi au inventat lansetele de crap de mare distanta in anii 80 si au toate motivele sa le foloseasca si sa le aprecieze, cu atat mai mult cu cat pescuitul la crap nu e permis cu fire subtiri, de 0,20-0,25mm, cum se intampla la noi. Multe lacuri din Anglia impun fire de minim 0,30mm sau 0,35mm si uneori chiar 0,40mm, ceea ce inseamna ca, daca vrei sa atingi distante rezonabile cu fire groase, care te limiteaza, ai nevoie de lansete puternice. Asa ca teoria lacurilor mici nu se verifica. Exista intr-adevar sute de lacuri mici, dar si sute de lacuri medii sau mari, pe care te ajuta sa poti arunca departe. Motivele pentru care pescarii englezi manifesta un interes crescut pentru lansete de 3,60m, cu test de curbura in jur de 3-3,25lb, tin de alte aspecte, intre care o mult mai mare diversitate a stilurilor de pescuit la crap si a lacurilor de crap.

 

Pagina1 din 2
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

capilnar dragos

1 ianuarie 2019

Si eu sunt adeptul betelor mai scurte si mai usoare , poate si din cauza ca nu pot incarca cum trebuie un "intensity" ....super articolul domnule Vlad ,

sorinD

23 noiembrie 2018

Salut Vlad,

Am parcurs cu atentie articolul tau pentru ca si eu sunt interesat de lansete mai scurte si mai usoare. Tin totusi sa-ti atrag atentia ca ultima fraza din articol, cea referitoare la pretul mai mic pe lansetele de 3,66m, nu se verifica in Romania . La o prima consultare, pe totalfishing.ro, vei gasi exact la leu, aceleasi preturi la TX5 si Tx7 pe ambele lungimi.

capris razvan

1 august 2018

Super articol, imi pare bine sa vad ca mai sunt si altii care au aceasta parere.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma