Shimano Ultegra CI4+ XTB
Evaluare
  • 4.5/5

PRO

  • Constructie robusta la nivel de angrenaje
  • Uzura minima in timp daca este folosita corect
  • Livrata cu doi tamburi de rezerva si noua reductii
  • Multiple posibilitati de customizare

CONTRA

  • Tambur cu baitrunner incomod pentru unii pescari
  • Bucsa de plastic la galet - atentie la tensionarea firului

Shimano Ultegra CI4+ XTB

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 30 ianuarie 2017 2 comentarii

PRO SI CONTRA BAITRUNNER SPOOL

 

Shimano Ultegra CI4+ 14000 XTB este o mulineta aparuta pe piata in a doua jumatate a sezonului 2013. Catalogul Shimano din septembrie 2013 o mentioneaza ca noutate pentru sezonul urmator. Mulineta a atras imediat atentia prin specificatii superioare in raport cu celelalte modele Ultegra, ca si prin faptul ca este livrata la pachet cu doi tamburi de rezerva si nu mai putin de noua reductii pentru fir subtire. Corpul inchis la culoare si tamburul cu baitrunner pareau sa indice ca Ultegra CI4+ 14000 XTB se adreseaza pescarilor de crap, dar in realitate este un produs cu o distributie mondiala, pe care il gasim si in catalogul Shimano pentru Australia sau pentru Asia de sud-est, prezentat ca mulineta de surfcasting. In Europa, Ultegra CI4+ 14000 XTB s-a bucurat de succes, inclusiv pe piata din Romania, unde este printre cele mai bine vandute modele pe segmentul ei de pret conform datelor statistice ale marilor magazine de pescuit. Pentru a analiza mulineta la nivel de constructie si angrenaje, am apelat din nou la Mugurel Adascalitei, un expert recunoscut in mecanica mulinetelor, cu o bogata experienta de lucru pe mulinete Shimano.

Shimano_Ultegra_CI4_XT-B_1

Vlad Pavlovici: Mugurel, recenzia noastra la Ultegra CI4+ 14000 XTB vine cumva cu intarziere. Mulineta e pe piata de mai mult de trei ani si, intre timp, au aparut alte modele Ultegra, echipate doar cu frana rapida. Sistemul cu baitrunner pe tambur, prezent la Ultegra CI4+ 14000 XTB, a disparut. Ce parere ai despre asta?

Mugurel Adascalitei: Avand in vedere schimbarile aduse de Shimano in ultimii doi ani in ceea ce priveste mulinetele de crap sau surf cu tambur long cast, este posibil sa discutam de ultima generatie de mulinete Ultegra cu indicativul XT care sa fie prevazute cu sistem Baitrunner Spool. Acest sistem a aparut cu mai bine de zece ani in urma si a fost introdus pe modelul Shimano Aero Technium 12000 XTA, care era o versiune cu baitrunner a celebrului model Aero Technium 10000 XT, pe care multi il considera si astazi cea mai buna mulineta de crap produsa de Shimano vreodata. In anii urmatori, sistemul Baitrunner Spool a fost introdus si la gama Ultegra. Shimano transfera frecvent tehnologia aparuta pe modelele de top la diverse modele de pe segmente inferioare de pret, cum s-a intamplat si cu sistemul X-SHIP, care se gasea initial pe cele mai scumpe modele, iar acum este disponibil si pe mulinete de clasa medie.

Shimano_Ultegra_CI4_XT-B_10

Vlad Pavlovici: Care crezi ca este motivul pentru care Shimano pare sa fi renuntat la Baitrunner Spool? Dupa parerea pescarilor pe care ii cunosti, lucrand intr-unul dintre cele mai mari magazine de pescuit in tara, e dificil de folosit?

Mugurel Adascalitei: Baitrunner Spool (tamburul cu baitrunner) pare un principiu complicat la prima vedere sau, in orice caz, e ceva mai complicat decat sistemul de baitrunner clasic, folosit pe mulinete ca Big Baitrunner Long Cast. Devine insa foarte usor de utilizat odata ce l-ai inteles si iti permite sa ajustezi plaja de frana a tamburului chiar si la 90 de grade. Pentru majoritatea pescarilor care folosesc mulinete Shimano cu Baitrunner Spool, cum e Ultegra CI4+ 14000 XTB, acest lucru este un adevarat atu. Poti trece de la un tambur complet blocat, pentru aruncare, la pozitia de tambur liber cu cateva "click-uri". Sunt insa si pescari care considera ca acesta trecere este prea brusca, iar plaja franei este prea scurta si de aceea prefera mulinete cu frana rapida - sistem care la Shimano poarta numele de Instant Drag.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Marius

2 februarie 2017

Super mulinete!Din toate punctele de vedere!Frana lucreaza ireprosabil,angrebaje foarte rezistente,aseaza firul impecabil,o mulineta care se situeaza in topul mulinetelor!

Sorin

31 ianuarie 2017

Mulțumesc pentru informațiile foarte utile despre aceste mulinete. Se pot preciza dimensiunile sau codurile rulmenților care se pot adauga mulinetei?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish