Shimano Ultegra CI4+ XTC
Evaluare
  • 4.5/5

PRO

  • Varful de gama al mulinetelor Ultegra.
  • Sisteme de ultima generatie.
  • Angrenaj solid, fara jocuri.
  • Posibilitati de customizare.

CONTRA

  • Bucsa de plastic la galet.
  • Port de ungere - atentie la modul de folosire.

Shimano Ultegra CI4+ XTC

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 ianuarie 2018 1 comentariu

ELEMENTE DE NOUTATE

 

Vlad Pavlovici: Cu ce se deosebeste noua Ultegra CI4+ XTC de modelul CI4+ XTB pe care il inlocuieste?

Mugurel Adascalitei: Pentru a putea sintetiza mai usor schimbarile aparute, vom compara noua Ultegra CI4+ XTC cu vechiul model Ultegra CI4 + XTB. Asa cum era de asteptat, tinand cont de strategia Shimano din ultimul timp, sistemul tamburului cu baitrunner (Baitrunner Spool II) a disparut si a fost inlocuit de frana rapida. In linii mari, cele doua sisteme fac acelasi lucru, determinind o plaja foarte scurta a franei. Tamburul mulinetei trece de la pozitia in care este complet blocat la modul liber cu o simpla rotatie a fluturelui (drag knob) de doar 180 de grade. Sistemul Hi-Speed Drag are totusi cateva avantaje. In primul rand, este mult mai usor de inteles si mai usor de utilizat. La vechiul sistem baitrunner spool, aveai nevoie de instructiuni ca sa intelegi cum functioneaza, pentru ca era complet diferit de orice altceva. In schimb, Hi-Speed Drag este o frana rapida simpla, care nu necesita explicatii. Alt avantaj al sistemului Hi-Speed Drag este ca pare a fi mai fiabil datorita inlocuirii saibelor de pasla cu saibe din teflon. Nu in ultimul rand, are o greutate mai mica.

Ultegra_CI4_XTC_11

Vlad Pavlovici: Ce noutati la nivel de aspect si design aduce Ultegra CI4+ XTC?

Mugurel Adascalitei: Sub aspect vizual, se pot observa modificari de design in ceea ce priveste tamburul, rotorul si manivela. Cea mai semnificativa schimbare este cea a rotorului CI4+, care este identic cu cel de la Power Aero XTB. Corpul mulinetei nu a suferit modificari, este acelasi corp compact pe care il cunoastem, care foloseste acelasi concept de aliniere a mulinetei cu blancul lansetei (concept numit de Shimano Parallel Body) care a aparut pentru prima oara la Ultegra XTD. Axul si implicit tamburul mulinetei sunt paralele cu blancul lansetei. Shimano considera ca, in felul acesta, se reduce frecarea firului de blanc in aruncare si se castiga distanta.

Ultegra_CI4_XTC_7

Vlad Pavlovici: La Power Aero XTB, un model aparut cu doar cateva luni inainte de noua Ultegra CI4+ XTC, galetul este integral metalic. La Ultegra CI4+ XTC, galetul contine o bucsa de plastic despre care am mai discutat. Cum comentezi lucrul asta?

Mugurel Adascalitei: Sincer sa fiu, m-as fi bucurat ca bucsa de plastic de la galet sa dispara. In anumite conditii, daca nu esti atent ca firul sa calce pe galet, poate fi un punct sensibil. Putem spune insa ca publicul este acum mai informat in privinta bucsei de la galet si am observat ca situatiile in care se intampla ca bucsa sa se taie sunt din ce in ce mai putine, cel putin judecand dupa feedback-ul pe care il am de la diversi pescari. Alt lucru care m-as fi bucurat sa dispara este portul de ungere, care nu pune niciun fel de probleme daca este folosit corect, dar poate fi folosit gresit de pescarii mai putin informati, dupa cum am mai discutat. La alte mulinete de generatie recenta, portul de ungere a disparut.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

KUN JOZSEF

21 noiembrie 2018

UNDE SE POATE PUNE RULMENTI IN PLUS ?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish