Shimano Ultegra XTC
Evaluare
  • 5.0/5

PRO

  • Design nou
  • Greutate redusa
  • Introducerea sistemului X-SHIP
  • Posibilitati de customizare

Shimano Ultegra XTC

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 15 februarie 2015 2 comentarii

ASEZAREA FIRULUI

 

Vlad Pavlovici: Ultegra XTC se livreaza cu un tambur de rezerva. Tamburul e compatibil si cu alte mulinete?

Mugurel Adascalitei: Da, este. E un tambur din aluminiu forjat la rece, asa-numitul tambur cu profil A-RC (A-RC Spool). La Ultegra 14000 XTC, tamburul principal e de marimea 14000, in timp ce tamburul de rezerva e de capacitate mai mica, de marimea 10000. Tamburii de la Ultegra XTC se pot folosi la Ultegra CI4+, ceea ce era previzibil, dar si la cele doua modele de Big Baitrunner, adica Big Baitrunner XT-A LC si Big Baitrunner CI4+ XTR-A LC. Acelasi lucru e valabil si la modelele Medium, tamburii sunt interschimbabili.

Ultegra_XTC_1

Vlad Pavlovici: Cum e sistemul de asezare a firului?

Mugurel Adascalitei: E perfect, asa cum te astepti sa fie la o mulineta Shimano de nivelul asta. E un sistem cu mai multe elemente, care merita explicate: tambur cu profil AR-C (un design inclinat al buzei tamburului, care permite firului sa iasa de pe tambur cu o frecare redusa si in spire mai mici), sistem Aero Wrap II (firul este bobinat uniform, ceea ce elimina pierderile de energie din timpul aruncarii), 2 Speed Oscilation (sistem de oscilatie cu doua viteze; in timp ce rotorul se invarte, tamburul se ridica rapid si coboara incet) si Slow Oscilation (oscilatie lenta; tamburul se deplaseaza incet, permitand bobinarea mai multor spire de fir in cadrul unui ciclu). Pasul filetului de pe Worm Shaft, care genereaza cele doua viteze de oscilare, si sistemul Aero Wrap II, ajutat de oscilatia lenta data de cele doua roti dintate care fac legatura intre pinionul de pe ax si Worm Shaft, determina o asezare uniforma si compacta a firului, elimind aparitia buclelor in aruncarile la distanta.

Ultegra_XTC_5

Vlad Pavlovici: E acelasi sistem pe care Shimano il foloseste si pe modelele mai scumpe cum ar fi Ultegra CI4+ XTB?

Mugurel Adascalitei: Da, e acelasi sistem. Ultegra XTC aseaza firul la fel. Sunt multe caracteristici constructive pe care le gasim la ambele modele. Ultegra CI4+ XTB este o versiune imbunatatita si ceva mai scumpa a modelului XTC, dar faptul ca au atatea elemente in comun explica, printre altele, de ce Ultegra XTC e o mulineta atat de populara.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

ejas

10 septembrie 2015

Din poza, daca este o poza de Ultegra XTC, lipsesc cele 2 rotite de plastic, reperele 15177 si 15178 din schema desfasurata a Ultegrei XTC.
De ce ?

Adrian.Baciu

16 februarie 2015

foarte bun articolul.
Felicitari

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish