Shimano Ultegra XTD
Evaluare
  • 4.5/5

PRO

  • Design spectaculos
  • Specificatii superioare
  • Constructie imbunatatita
  • Pret competitiv

CONTRA

  • Bucsa de plastic la galet

Shimano Ultegra XTD

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 16 aprilie 2016 2 comentarii

ELEMENTE DE DESIGN

 

Vlad Pavlovici: Noul model Ultegra XTD schimba in buna masura aspectul gamei Ultegra, asa cum fusese stabilit in urma cu cativa ani de Ultegra XTC, care schimbase la randul ei designul modelelor anterioare. In ce constau diferentele de aspect si ce parere ai despre noul design?

Mugurel Adascalitei: Filmele de prezentare si fotografiile aparute cu Ultegra XTD au starnit curiozitatea multor pescari, in special datorita noului design, avand in vedere ca Shimano nu publicase inca lista de specificatii. Corpul negru mat combinat cu nuante argintii, noul tambur care te duce cu gandul imediat la gama de varf Aero Technium, sistemul Super Slow Oscillation 50, noul sistem Parallel Body, cele patru reductoare de fir incluse si chiar pretul recomandat de vanzare sunt atuuri care vor cantari greu pe viitor pentru pescarii de crap. Faptul ca vorbim de design nu e deloc intamplator si nici superficial. Sunt din ce in ce mai multi pescari considera pescuitul un mod de relaxare pe care-l combina cu adrenalina data de un dril cu un crap capital, insa si cu aspectul standului pe care pescuiesc. Asta inseamna ca ansamblul lansete, mulinete, senzori, rod-pod etc. trebuie sa aiba pentru ei un anumit aspect care sa le ofere un anumit confort vizual. Designul e un lucru important pentru multi cumparatori, iar mulinetele Shimano sunt celebre si pentru design, alaturi de multe alte calitati.

Ultegra_XTD_1

 

Vlad Pavlovici: Ultegra XTD inlocuieste modelul Ultegra XTC, deci orice comparatii ar trebuie facute in primul rand cu acest model. Ce diferente exista la nivelul specificatiilor prezentate de Shimano?

Mugurel Adascalitei: Mulinetele sunt asemanatoare ca specificatii, insa exista si cateva diferente semnificative introduse de Ultegra XTD. Unul dintre ele este noul concept Parallel Body. La modelele anterioare, corpul si implicit axul mulinetei erau usor orientate spre blancul lansetei. Ultegra XTD are axul si tamburul paralele cu blancul. Acest lucru reduce sau elimina posibilitatea frecarii firului de blanc, in special in portiunea imediat apropiata inelului de plecare  si astfel, in timp, ar trebui sa nu mai apara urme ale frecarii firului pe acea portiune. Reducand frecarea, se vor obtine implicit distante mai mari in aruncare.

Ultegra_XTD_9

Un alt lucru diferit este faptul ca, la un model XT, s-a trecut de la sistemul de tambur cu baitrunner (Baitrunner Spool) la noua frana rapida (Instant Drag). Pana in 2015, modelele cu indicativul XT erau echipate cu Baitrunner Spool, dar avand in vedere ca atat la noul model Speedcast XTB, cat si la noua Ultegra XTD sistemul Baitrunner Spool a fost inlocuit cu frana rapida, este posibil ca Shimano sa fi renuntat la acest sistem. Noul sistem Instant Drag a fost usor modificat si imbunatatit prin scurtarea plajei de actiune a franei de tambur cu aproape 50%. Deci frana de la Ultegra XTD e mai rapida fata de Ultegra XTC. Cu o singura rotire a fluturelui de pe tambur la 180 grade, putem bloca tamburul mulinetei sau il putem pune pe liber. Asta inseamna ca noul sistem nu mai are nevoie de customizarile pentru ajustarea plajei de actiune a franei, cum se intampla la Ultegra XTC, la care frana era mai lenta.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Robert Catalin Mihai

26 aprilie 2020

Buna ziua,

As dori sa achizitionez pinionul de pe ax, pentru o mulineta shimano ultegra xtd 5500. Aveti vreun sfat?

Bita

17 februarie 2017

Foarte bun review-ul, o super mulineta, care, din pacate, cum suntem obisnuiti, are un pret sesizabil mai mare aici decat in vestul Europei, pret care dupa parerea mea nu este justificat sub nici o forma....Si uite asa, foarte multi se indreapta catre cmagazinele de afara...Pacat...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish