Shimano Ultegra XTD
Evaluare
  • 4.5/5

PRO

  • Design spectaculos
  • Specificatii superioare
  • Constructie imbunatatita
  • Pret competitiv

CONTRA

  • Bucsa de plastic la galet

Shimano Ultegra XTD

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 16 aprilie 2016 2 comentarii

ASEZAREA FIRULUI

 

Exista o imbunatatire si in ceea ce priveste sistemul de asezare a firului pe tambur. Este vorba de noul sistem Super Slow Oscillation 50, care confirma ideea ca Ultegra XTD este o combinatie de design si facilitati intre vechile modele de Ultegra si gama de varf Aero Technium. Ce inseamna Super Slow Oscillation 50? Inseamna ca, la o cursa completa sus-jos a tamburului, rotorul aseaza 50 de spire. In comparatie cu Ultegra XTD, vechiul model Ultegra XTC aseaza 40 de spire, in timp ce modelele din gama Aero Techium aseaza 80 de spire. Acesta asezare mai compacta a firului, combinata cu cele doua viteze de oscilare, cu sistemul Parallel Body si cu tamburul de tip AR-C Spool vor imbunatati asezarea firului pe tambur si implicit aruncarile la distante extreme.

Ultegra_XTD_10

O alta noutate este ca ansamblul format din rotor, tambur si frana de tambur a fost in totalitate modificat. Din acest ansamblu face parte si acea aparatoare sau "fusta" de protectie (line safety guard) care nu lasa  firul sa intre sub tambur. Si acesta piesa a fost imbunatatita. Are un design nou in aceeasi culoare ca si mulineta. Partea inferioara este usor adusa spre interior si da impresia unei prelungiri a tamburului. De asemenea, portiunea care intra in contact cu axul mulinetei a fost marita pentru o mai buna stabilitate si o culisare mult mai usoara in ghidajele de pe rotor.

Ultegra_XTD_11

Vlad Pavlovici: Ca de obicei, unul dintre cele mai importante subiecte de discutie este angrenajul mulinetei. Ai avut la dispozitie o mulineta Ultegra XTD pentru "disectie". Ce ai constatat? Cum se compara cu vechea Ultegra XTC?

Mugurel Adascalitei: Fara discutie ca angrenajul mulinetei este esential. Shimano prezinta Ultegra XTD ca fiind unul dintre cele mai "sexi" modele pe care le-a produs pana acum, lucru cu care sunt de acord, dar este foarte important sa aruncam o privire in interiorul mulinetei pentru a analiza angrenajele si materialele folosite. Trebuie sa precizez ca nu sunt un specialist in catalogarea metalelor utilizate la angrenaje si nu pot preciza cu exactitate tipul de aluminiu sau de bronz folosite de producator. Prin urmare, ma ghidez mai mult dupa aspect si fac o comparatie cu modelele desfacute anterior.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Robert Catalin Mihai

26 aprilie 2020

Buna ziua,

As dori sa achizitionez pinionul de pe ax, pentru o mulineta shimano ultegra xtd 5500. Aveti vreun sfat?

Bita

17 februarie 2017

Foarte bun review-ul, o super mulineta, care, din pacate, cum suntem obisnuiti, are un pret sesizabil mai mare aici decat in vestul Europei, pret care dupa parerea mea nu este justificat sub nici o forma....Si uite asa, foarte multi se indreapta catre cmagazinele de afara...Pacat...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma