Aero Technium MGS XTD/XSD

Data: 02 septembrie 2021 1 comentariu

Aero_Technium_Mgs_XTD_1

Shimano a anuntat aparitia pe piata a celui mai nou model din seria Aero Technium MGS, cu corp de magneziu. Mulineta se produce in doua versiuni diferentiate prin culoare. Modelul 14000 XTD, de culoare neagra si cu insertii argintii, se adreseaza pescarilor de crap, in timp ce modelul 14000 XSD, de culoare argintie, se adreseaza pietei de surfcasting. Cu exceptia culorii, cele doua modele sunt identice. Litera D din indicativul XTD/XSD marcheaza faptul ca mulineta a ajuns la a patra generatie. Generatia precedenta avea indicativul XTC/XSC si aparuse in 2018. 

Aero Technium MGS reprezinta varful de gama al mulinetelor Shimano cu tambur long cast si, chiar daca este o mulineta premium, cu un pret ridicat, este intotdeauna urmarita cu interes de pescarii de crap pentru ca introduce elemente noi care pot fi transferate mai tarziu pe mulinetele de pe segmentul mediu de pret. Din perspectiva asta, noul model Aero Technium MGS 14000 XTD/XSD ofera o surpriza, fiind prima mulineta Shimano cu tambur de 4,5cm latime. In trecut, mulinetele Shimano long cast au fost echipate cu tambur de 3,5cm latime. Noul tambur se numeste Long Stroke Spool, un termen pe care Shimano il foloseste deja de ceva timp la mulinete de spinning. Trecerea la un tambur mai lung reduce viteza cu care firul coboara sub buza tamburului si, implicit, frecarea, ceea ce poate conduce la distante de aruncare mai mari. Cand tamburul incepe sa se goleasca in finalul aruncarii, e util ca nivelul firului sa ramana cat mai ridicat. Pentru a sustine un tambur mai lung, Shimano a reproiectat axul, corpul si rotorul mulinetei, marindu-le rezistenta. Noul ansamblu de piese se numeste Rigid Cast. Un alt element nou e Silent Drive, care elimina jocurile din manivela si face ca mulineta sa devina mai silentioasa. Tot la capitolul noutati intra si Silent Drive, o tehnologie care imbunatateste rulajul in sarcina. In ceea ce priveste asezarea firului, Aero Technium MGS 14000 XTD/XSD a pastrat sistemul de oscilatie lenta Super Slow 10, insa datorita faptului ca oscilatia se aplica acum unui tambur mai lung, rotorul aseaza 107 spire (fata de 100 la vechiul model) la o cursa completa a tamburului sus-jos. Frana este rapida, Hi-Speed Drag, si include saibe de carbon. Greutatea mulinetei a crescut: 510g la modelul nou fata de 485g la vechiul model. Diferenta de greutate vine de la corpul usor marit si de la tamburul mai lung. De notat ca diametrul tamburului a ramas acelasi: 7,6cm.

Aero_Technium_Mgs_XTD_2

Alte specificatii s-au pastrat de la modelul vechi: numarul de rulmenti (8 + 1), corpul de magneziu, rotorul din aliaj CI4+, angrenajul Hagane, cu piese din metal forjat la rece, si sistemul X-SHIP. Raportul de recuperare e de 4,3:1 (103cm de fir recuperati la o tura de manivela). Capacitatea tamburului a ramas aceeasi: 550m de fir de 0,35mm sau 400m de fir de 0,40mm. Mulineta se livreaza cu un tambur de rezerva identic, de marimea 14000, si trei reductii de plastic de marimea 3500, 6000 si 10000. Reductiile permit adaptarea tamburului in functie de diametrul sau cantitatea de fir folosit. Noul model Aero Technium MGS 14000 XTD/XSD va fi in pus in vanzare pe piata din Europa incepand din noiembrie. Pretul de catalog anuntat de Shimano este de 720 de euro. 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Valter

14 septembrie 2021

Am constatat ca e mai avantajos sa cumperi lucruri premium,de calitate,nu doar in pescuit,cam in orice.In pescuit,de exemplu daca ma uit la firme gen Century,Harrison ,pretul a crescut de la an la an aproape.Avantajele sunt pentru pescar pentru ca ,pe de o parte are satisfactia folosirii unei scule de calitate si care rareori are nevoie de reparatii iar pe de alta parte ,daca,sa zicem ,peste un timp pescarul doreste sa schimbe setul de lansete sau de mulinete ,nu se mai preteaza la stilul actual de pescuit ;pentru ca preturile la articolele premium urca,in momentul in care se hotaraste sa le vanda,fata de pretul de achizitie,se poate intampla sa castige ceva in plus.E,daca vreti,o investitie din care castigi,nu pierzi,asa cum se intampla la sculele de duzina,unde ,daca ai norocul sa nu -ti cedeze mulineta sau lanseta,cu greu mai gasesti sa o vinzi.Singurul inconvenient e ca investitia e substantiala,dar per total e mai avantajos.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish