Centenar Shimano

Data: 23 martie 2021 0 comentarii

Centenar_Shimano_2

Firma japoneza Shimano a sarbatorit recent 100 de ani de la infiintare. Pescarii din Romania au facut cunostinta cu Shimano la inceputul anilor 2000, dar istoria firmei este, evident, mult mai veche. In primii 50 de existenta, Shimano a produs componente pentru biciclete, iar in 1970 a inceput si productia de echipamente de pescuit, folosind tehnologiile pe care le avea la dispozitie. Primul articol adresat pescarilor a fost o mulineta de spinning: Shimano Dux. Inovatiile introduse in echipamentele de pescuit au atras un mare interes si, treptat, firma s-a extins la nivel global, devenind unul dintre liderii mondiali in productia de lansete si, mai ales, de mulinete. Astazi, Shimano are o prezenta puternica in numeroase discipline de pescuit, inclusiv in cele mai importante stiluri practicate pe piata din Europa, cum ar fi pescuitul marin sau pescuitul la crap, la stationar si la rapitor.

Pentru pescarii de crap, istoria firmei este legata de doua inventii cu o enorma influenta asupra echipamentelor: aparitia mulinetelor cu baitrunner si a celor de tip long cast, pentru aruncari la distante extreme. Principiul baitrunner-ului dateaza din anii 80 si a plecat de la ideea unui pescar din Australia, John Dunphy, care lucra pentru Shimano si care cauta o metoda prin care pestele sa ia fir si sa poata fugi cu momeala inainte sa o inghita. De aici si numele de baitrunner, de la bait (momeala) si run (fuga). Prima mulineta cu baitrunner incorporat a fost Shimano Triton SeaSpin (1985). In cativa ani avantajele baitrunnerului au fost descoperite si de pescarii europeni (Shimano avea reprezentante in Marea Britanie, Germania si Italia inca din anii 70), iar mulinetele cu baitrunner au inceput sa fie folosite in pescuitul la crap. Erau produse in mai multe variante, de la cele de dimensiuni mici si medii, cu frana pe spate (numite Aero Baitrunner) la cele de dimensiuni mari, cu frana pe fata. Paradoxal, Shimano n-a sesizat imediat potentialul de a pune baitrunnerul pe o mulineta de distanta cu tambur long cast. In anii 90, pescarii foloseau convertoare de baitrunner cu clapeta, montate in tamburul mulinetelor de tip big pit, adica mulinete robuste, de capacitate mare, cu tambur de 3,5cm latime, pentru distanta. Prima mulineta big pit cu baitrunner fabricata de Shimano a fost modelul Big Baitrunner Long Cast, aparut in 1999 si mentinut in productie pana in 2011, care s-a bucurat o mare popularitate si printre pescarii din Romania.

Centenar_Shimano_1

Celalalt domeniu in care Shimano a avut un impact major asupra pescuitului la crap - si nu numai - este cel al mulinetelor pentru aruncari la mare distanta. La inceputul anilor 80, Shimano a produs o serie de mulinete numite Aerocast, care au stabilit recorduri de distanta in Japonia. In 1987, a aparut modelul Titanos Super Aero Kisu Special, iar in 1988, modelul Super Aero Kisu Special, doua mulinete cu corp de metal, greutate mica si tambur long cast, asemanatoare in multe privinte, ca design si specificatii, cu modelele de distanta actuale. Galetul era gandit sa permita folosirea unor fire subtiri si sa reduca rasucirea firului. Erau disponibili tamburi cu capacitati diferite, in functie de grosimea liniei principale. De notat ca indicativul Kisu prezent pe unele mulinete Shimano de nivel premium se refera la un peste cu o carne foarte apreciata, de dimensiuni mici (10cm), care presupune un pescuit de pe mal la distante cat mai mari, dar care nu implica dril, de aceea unele mulinete Kisu nu au frana. Evolutia mulinetelor long cast Shimano a continuat in anii 90 cu Super Aero Technium (1997) si Super Aero Titanium (1998). In 2003, a aparut modelul Super Aero Technium Mg, cu corp de magneziu, urmat de Super Aero Speed Cast (2007) Super Aero Fliegen (2008) si Super Aero Kisu Special (2009). Toate acestea sunt modele JDM, pentru piata japoneza, si ca atare sunt necunoscute publicului european, insa pe baza lor au fost concepute mulinetele Shimano cu tambur de distanta pe care le cunoastem, cum ar fi Aero Technium, Power Aero sau Ultegra. Fie ca vorbim despre mulinete cu tambur long cast, fie ca vorbim despre mulinete cu baitrunner, inovatiile Shimano din ultimele decenii au contribuit substantial la dezvoltarea echipamentelor pe care le folosim astazi.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish