Crapi mari la Horgesti

Data: 21 noiembrie 2019 0 comentarii

Crapi_mari_la_Horgesti_4

Lacul Horgesti este unul dintre cele mai cunoscute lacuri cu crapi mari din tara si probabil cel mai important lac din Moldova in ceea ce priveste talia capturilor. Ca profil, lacul este o ferma piscicola si, in fiecare an, in cursul lunii octombrie, administratia scade nivelul apei, navodeste o parte a lacului, recolteaza pestele pentru consum si face un recensament al exemplarelor mari de crap care ajung in navod. De obicei, crapii mari care ajung sa fie inventariati in acest fel sunt destul de putini, pentru ca lacul nu este navodit integral, iar crapii, daca sunt cantonati in anumite zone sau daca sunt ingropati in substratul malos, pot sa evite navodul. In acest an, insa, nivelul lacului a fost scazut mai mult fata de anii trecuti, iar vremea neobisnuit de calda​ ​a facut ca pestele sa circule mai mult ca de obicei. In acest conditii, navodirea a produs o cantitate impresionanta de crap, intre care multe exemplare de peste 15kg si nu mai putin de zece exemplare intre 2​1,8​kg si 25kg. ​Pestii au fost cantariti si fotografiati - fotografiile nu sunt de cea mai buna calitate, dar cantarirea s-a facut cu martori. ​Greutatile exacte au fost urmatoarele: 21,8kg, 22kg, 22kg (doua exemplare de 22kg), 22,5kg, 23,7kg, 23,8kg, 23,9kg,​ ​24,5kg, 24,7kg, 25kg.​

Pe aceasta lista se afla si actual record al lacului inregistrat la pescuit sportiv, prins de Mihai Perianu la 22,5kg in mai 2019, care acum a cantarit 24,7kg. In schimb, doua dintre cele mai mari exemplare, un comun de 24,5kg si o "oglinda" de 25kg - fotografiate de Vitalii Bujilov, in imaginile alaturate - sunt crapi pe care administratia nu-i cunostea si care n-au fost prinsi in ultimii ani (sau, in orice caz, nu exista dovezi ale prinderii lor).  Avand in vedere dimensiunile lacului si gradul de ocupare cu pescari de crap in acest sezon, este posibil sa existe multi alti crapi mari, inclusiv exemplare, de peste 20kg care n-au fost inca prinsi.

Crapi_mari_la_Horgesti_5

Exemplarele mari confirma faptul ca politica dusa de administratia lacului in ultimii ani incepe sa dea rezultate. Istoric, Horgesti a avut intotdeauna un potential ridicat pentru peste mare. Faptul ca lacul este folosit insa in primul rand pentru piscicultura si, ca atare, contine o populatie bogata de crapi de dimensiuni mici si medii a facut ca formarea si prinderea crapilor mari sa nu fie simpla. Atat pentru ca pestii mari au concurenta pe hrana din partea pestilor mici (lacul nu este furajat, dar este bogat in hrana naturala), cat si pentru ca e greu sa pescuiesti selectiv dupa crapi de 15-20kg, cat timp exista multi crapi de 10-15kg, pe care nu ai cum sa-i eviti. Treptat, insa, diminuand cantitatea de ciortan din lac, lucru care s-a facut si in acest an, la navodirea de toamna) crapii mari au obtinut conditii bune de dezvoltare, iar rezultatele inregistrate in acest sezon arata perspective foarte incurajatoare pentru 2020. In anii urmatori, administratia lacului isi propune sa dezvolte lacul in in aceeasi directie, axata pe crapi cat mai mari.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma