Horgesti - inventar de trofee

Data: 22 noiembrie 2021 2 comentarii

Inventarul_crapilor_mari_1

La jumatatea lunii noiembrie, la Horgesti a avut loc navodirea de toamna, la fel ca in fiecare an. In paralel cu pescuitul sportiv in sistem catch & release, lacul Horgesti produce peste pentru consum, recoltat in fiecare toamna prin pescuit industrial. La navodire, se prind frecvent crapi mari si, de aceea, navodirea e folosita de administratia lacului pentru a face un inventar al trofeelor. Nivelul apei scade, suprafata lacului se reduce la aproximativ 30ha fata de suprafata normala de 50ha, iar lacul e navodit de mai multe ori. Crapii mari prinsi in navod sunt cantariti, fotografiati si eliberati in cel mai scurt timp. Navodirea nu acopera toata suprafata lacului si nu poate inventaria toti pestii mari, dar e utila pentru a face o evaluare a unora dintre ei.

La navodirea din acest an, desfasurata timp de cateva zile, au fost prinsi mai multi crapi de peste 20kg ca in anii trecuti, explicatia cea mai probabila fiind ca numarul lor e in crestere. In total, au fost 20 de exemplare diferite cu greutati intre 20,1kg si 30,3kg. Unii crapi au fost prinsi de mai multe ori, dar au fost contabilizati, evident, o singura data. Toti crapii mari au fost cantariti si fotografiati cu sprijinul pescarilor de crap care au asistat la navodire. Pescarul din fotografiile alaturate este Vitalii Bujilov.

Inventarul_crapilor_mari_2

Cel mai mare crap inregistrat in acest an la pescuitul industrial e un exemplar de 30,3kg, cunoscut de la navodirea de anul trecut, cand avea 30kg. Din informatiile primite de la administratia lacului, pestele n-a fost prins niciodata la pescuit sportiv, cel putin nu in ultimii ani, de cand se tine evidenta crapilor mari. Urmatorul crap ca marime inregistrat la navodire, o "oglinda" spectaculoasa de 28,2kg, a fost prins o singura data in 2021 (autorul capturii a fost Victor Costache). E un peste care si-a facut aparitia de fiecare data la navodire in ultimii doi ani, la greutati tot mai mari. Horgesti e un lac bogat in hrana - sub forma de raci, scoici, melci si chironomide - si care sustine un ritm de crestere bun. Lacul produce crapi mari in mod natural, fara furajare, pentru ca densitatea de crap se pastreaza la un nivel mediu, iar concurenta pe hrana e redusa. Implicatiile acestor factori sunt ca pestii pot fi mai greu de prins, cel putin in anumite perioade ale sezonului, iar unii - dupa cum se vede - sunt capabili sa evite monturile pescarilor ani la rand. Inventarul de toamna al crapilor de la Horgesti ilustreaza acest fenomen dincolo de orice dubiu. Lacul are insa multi crapi mari care se prind constant si care continua sa creasca de la un an la altul. In momentul de fata, Horgesti este lacul cu cele mai mari trofee de crap din Moldova si unul dintre cele mai atragatoare din tara in ceea ce priveste talia capturilor.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Vlad Pavlovici

26 noiembrie 2021

Crapul-oglinda inregistrat la 28,2kg cu ocazia navodirii din noiembrie 2021 fusese prins de Victor in mai 2021 la o greutate de 23,2kg. Stirea de mai sus contine un link catre articolul lui Victor cu fotografia capturii. Probabil ca pestele a fost prins imediat dupa depunere, de aici greutatea mult mai mica in comparatie cu greutatea din toamna.

Doru Rotariu

24 noiembrie 2021

Felicitari pentru articol.
Urmaresc cu interes fiecare noutate legata de lacul Horgesti. Am citit si articolul scris de domnul Victor Costache, dar nu am regasit la dumnealui informatia ca ar fi capturat acel crap oglinda de 28.2 kg.
Va urez spor, si cat mai multe articole interesante.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma