Shimano TX Ultra

Data: 26 ianuarie 2021 0 comentarii

Shimano_TX_Ultra_model_2021_1

Shimano a anuntat recent o noua lanseta TX Ultra, care urmeaza sa apara pe piata in primavara acestui an. Lansetele Ultra sunt varful de gama pentru pescuit la crap al producatorului japonez, iar modelul 2021 reprezinta a patra generatie. Primul model Ultra a aparut in 2011, cel de-al doilea a fost lansat in 2014, iar al treilea dateaza din 2017. Generatia a treia, cu indicativul TX Ultra, a fost prezenta in Romania inca de la aparitie si si-a castigat numerosi adepti datorita unei actiuni mai putin obisnuite, pe care am putea-o numi "hibrida" (actiune rapida in aruncare si capabila sa produca distante foarte mari, dar surprinzator de blanda in dril), ca si datorita aspectului atragator.

Noul model TX Ultra preia o mare parte din elementele pe care le cunoastem de la modelul anterior. Blancul este realizat cu ajutorul unor tehnologii implementate de Shimano pe lansete premium. Spiral X Core este o metoda de dispunere a straturilor de carbon care elimina sira traditionala a blancului si combate torsiunea si ovalizarea, in timp de Hi-Power X urmareste sa atenueze rasucirea lansetei in aruncare. Ambele tehnologii ajuta implicit la imbunatatirea preciziei. Spiral X Core se regaseste pe lansete Shimano (si G Loomis) pentru diverse aplicatii, inclusiv pe modele supuse la forte extreme, cum sunt lansetele pentru exemplarele de talie mare din pescuitul marin. Un element nou la TX Ultra model 2021 este manerul fabricat integral din fibra de carbon, o tehnologie pe care Shimano o numeste Carbon Monocoque si care este gandita sa intareasca zona cotorului, sa transfere mai bine puterea in aruncare si sa mareasca sensibilitatea lansetei in dril. In comparatie cu vechiul model TX Ultra, noul model poate atinge distante de aruncare mai mari - Shimano considera ca se pot obtine cresteri de pana la 5%. In ceea ce priveste echiparea lansetei, au fost pastrate inelele Kigan SS 3D Zirconia in configuratie 50-16 si mandrina Shimano Perfection XT fabricata din material compozit CI4+. Greutatea optima recomandata pentru versiunea de 3,90m/3,5lb Intensity este de 4,5oz (128g). Shimano mentioneaza ca lanseta a atins distante de peste 200m in teste folosind linie principala de monofilament Shimano Technium de 0,31mm si inaintas textil Shimano Kairiki.

Shimano_TX_Ultra_model_2021_2

Daca ne uitam cu atentie pe specificatiile tehnice, cea mai importanta schimbare la noul model TX Ultra pare sa fie greutatea redusa. Lanseta e mult mai usoara fata de modelul anterior. De exemplu, versiunea Intensity de 3,90m/3,5lb cantarea 435g la TX Ultra din generatia 2017 (probabil si datorita manerului imbracat in spuma EVA). La modelul actual, aceeasi lanseta cantareste 380g, conform specificatiilor din catalog, o diferenta semnificativa. Pentru cei interesati de lansetele de 3,60m, versiunea de 3,60m/3,25lb are 330g, iar cea de 3,60m/3,00lb are 310g. TX Ultra devine astfel cea mai usoara lanseta de crap din seria Tribal TX. Shimano a precizat ca noul model TX Ultra va fi disponibil in cursul primaverii. Deocamdata, preturile nu fost comunicate.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish