Trei crapi de 30kg la Horgesti

Data: 16 noiembrie 2022 2 comentarii

Trei_crapi_de_30kg_la_Horgesti_1

In fiecare an, in cursul lunii noiembrie, administratia lacului Horgesti scade apa si navodeste lacul pentru a recolta pestele pentru consum. Suprafata lacului se reduce la aproximativ 30ha fata de suprafata obisnuita de aproximativ 50ha, iar lacul e navodit de mai multe ori. La pescuitul industrial, se prind frecvent crapi mari si, de aceea, navodirea de toamna e folosita de administratia lacului pentru a face un inventar al trofeelor si e interesanta si pentru pescari. Crapii sunt cantariti, filmati si fotografiati, iar unii pescari de crap vin sa asiste si sa participe la tot procesul. Comparand greutatile inregistrate de aceiasi crapi in aceeasi perioada a anului, se poate observa ritmul de crestere. La navodire, pot sa apara si crapi mari care sunt rareori prinsi la pescuit sportiv. De exemplu, la navodirile din 2020 si 2021, a fost inregistrat un crap de 30kg (cel mai mare exemplar din lac in acel moment) care nu fusese prins de pescari pana atunci - a fost prins abia in 2022. Navodirea nu acopera toata suprafata lacului si nu poate inventaria toti crapii mari, dar e utila pentru a face o evaluare a unora dintre ei.

Anul acesta, navodirea a produs un rezultat dincolo de orice asteptari: au aparut trei crapi noi de peste 30kg, diferiti de exemplarul de 30kg inregistrat in anii trecuti. Cei trei crapi au fost cantariti la greutati de 30kg (crap comun), 30kg (crap oglinda) si 31kg (crap oglinda). Pestii sunt cunoscuti atat de la navodirile anterioare, cat si de la pescuitul sportiv. Oglinda de 31kg a fost prinsa si la navodirea din noiembrie 2021, cand avea 28,2kg. 

Trei_crapi_de_30kg_la_Horgesti_2

Horgesti confirma potentialul exceptional de a-si forma crapi mari in mod natural, fara furajare, pe baza resurselor de hrana ale lacului. In primavara lui 2019, lacul a produs primele exemplare de peste 20kg dupa o pauza de mai multi ani. Din acel moment, populatia de crapi de peste 20kg a crescut rapid si au inceput sa apara exemplare din ce in ce mai mari. Explicatia sta in faptul ca lacul nu e suprapopulat cu crap, concurenta pe hrana din partea altor specii e relativ redusa, iar crapii au suficienta hrana naturala sub diverse forme. Faptul ca pestii au hrana din abundenta face ca pescuitul sa nu fie simplu. Horgesti e cunoscut ca un lac dificil, dar foarte provocator tocmai datorita colectiei impresionante de crapi mari. Cu patru crapi de 30kg si zeci de exemplare de peste 20kg, este cel mai bun lac de trofee din Moldova si unul dintre cele mai importante din tara.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Ciobanu Vasile

16 noiembrie 2022

Felicitari pentru tot ceea ce faceti in administrarea lacului si organizare in detrimentul pescarilor.De fiecare data revin cu mare placere.

Daniel

16 noiembrie 2022

Felicitari!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma