Asediu de durata

tim-paisley.jpg Tim Paisley

Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.

Data: 27 martie 2014 0 comentarii

MOBILITATEA

 

O partida lunga la crap inseamna pentru mine orice partida in care strategia de nadire si tactica adoptata au in vedere efecte de durata, nu imediate. La partidele scurte de noapte sau de weekend, faptul ca vrei sa prinzi crap foarte repede te limiteaza. Ce se va intampla pe locul nadit in a treia zi e doar o chestiune de interes academic. Starea vremii in momentul in care ajungi pe balta este mai importanta decat orice schimbare care ar putea surveni. In schimb, cand te duci la pescuit pentru mai mult de doua zile, o parte din planurile pe care ti le faci trebuie sa fie cu bataie lunga.

Asediu_de_durata_4

Cred ca primul lucru de apreciat la un pescar de partide ample este mobilitatea. Nu insist asupra ei, fiindca nu mai sunt asa de mobil cum eram odata. Cand am prins radacini intr-un vad, la o partida de mare intindere, nu sunt dispus sa ma mut decat daca sunt absolut convins ca m-am asezat intr-un loc prost si ca pestele va ramane in afara razei mele de actiune pentru tot restul partidei. Asta nu tine numai de inertie sau lene, dar pe de alta trebuie sa recunosc ca nu am aceeasi energie si acelasi entuziasm ca pescarii de tipul lui Dave Lane, care au un bagaj minim si pentru care e suficient sa vada o coada de crap in alt vad decat vadul in care stau ca sa se mute instantaneu. Trebuie sa adaug aici ca, dupa parerea mea, majoritatea pescarilor sunt ca mine, in timp ce Dave si cei care adopta tactica lui reprezinta o minoritate. De asta Dave a si ajuns sa prinda crapii capitali cu care s-a facut cunoscut, pe unele dintre cele mai dure ape din tara, in timp ce noi ceilalti ne multumim cu capturi mai modeste de pe ape mult mai usoare.

Asediu_de_durata_7

Exista pescari de cursa lunga mobili si statici. Pe cei mobili nu pot decat sa-i aplaud, iar celor care vor sa mearga pe linia asta le pot oferi doar cateva sfaturi de ordinul evidentei: sa ia la ei cat mai putin bagaj si sa trateze fiecare zi ca si cum ar fi o partida scurta. Iar cand obosesc si isi pierd energia, sa reciteasca restul acestui articol si sa intre in randul celor care nu-si plimba cortul dintr-o parte in alta, ci il fixeaza intr-un loc si raman acolo. Exista un conflict pescaresc autentic intre a te muta si a sta pe loc, chiar si pe lacurile mari. A reusi sa anticipezi miscarile pestelui, in loc sa umbli dupa el si sa-l cauti, poate fi o tactica foarte buna. Unele strategii de nadire nu dau rezultate decat din ziua a treia sau mai tarziu. Unii crapi nu accepta bombardamentul cu nada. Unele vaduri vor da rezultate intotdeauna, in timp ce altele sunt capricioase. Unele vaduri produc peste mare, altele au tendinta sa ofere doar peste mic. Cinci motive posibile pentru alegerea unui vad si adoptarea unei strategii de nadire, dupa care incepe greul. Uneori, tactica esueaza, dar la crap asta e valabil pentru orice tactica. Nu poti decat sa tragi concluzii si sa abordezi pescuitul in functie de strategiile care ti se potrivesc si cu care ai avut succes.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma