Bungee Rig

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 01 ianuarie 2022 0 comentarii

MECANICA MONTURII

 

In pescuitul la crap, montura cu elastic e un concept care dateaza de cel putin 30 de ani, insa e destul de putin discutat. L-am intalnit in literatura de pescuit engleza si, pana sa il inteleg, mi s-a parut interesant, dar lipsit de utilitate imediata. Parea genul de montura de care nu crezi ca ai putea avea vreodata nevoie. Am inceput sa-i dau mai multa atentie cand am vazut ca o serie de pescari cu o foarte buna intelegere a monturilor o trateaza cu toata seriozitatea. Cea mai veche mentionare a monturii pe care am gasit-o apare in cartea lui Rob Maylin din 1993, Bazil's Bush. Maylin a fost unul dintre cei mai influenti pescari englezi la inceputul anilor 90 si a avut un impact major in domeniul monturilor. Fragmentul despre montura cu elastic, pe care Maylin o numeste Powergum Rig (montura cu un segment elastic de powergum) si pe care i-o atribuie unuia dintre partenerii lui de pescuit, e urmatorul: "O alta idee dezvoltata pe lacul de la Farlows cu cativa ani in urma [...] a fost o montura cu forfacul realizat din trei segmente: un segment de fir rigid la mijlocul forfacului, un segment de 5cm de fir flexibil, cu care e legat carligul, si un segment de 5cm de powergum rezistent. Materialul de powergum are o rezistenta de 20lb si este folosit in combinatie cu un plumb foarte greu. Ideea acestei metode este ca, in momentul in care pestele ia momeala, trage de plumb si intinde materialul elastic, ceea ce determina carligul sa se infiga mult mai bine. [...] Testati montura pe masa din bucatarie si veti vedea ca, daca folositi un forfac din fir rigid obisnuit si puneti degetul pe carlig si incercati sa miscati plumbul, forfacul se intinde la maxim si puteti simti greutatea plumbului, dar varful carligului nu intra de fapt in piele; mai curand puteti muta plumbul dintr-un loc in altul pe masa. Cand adaugati un segment elastic in montura, elasticul se intinde pana in momentul in care plumbul incepe sa se miste, insa efectul de resort al elasticului face in asa fel incat carligul se se infiga in deget." (Rob Maylin, Bazil's Bush, Bountyhunter Publications, p. 207-208). Tot in anii 90, Steve Briggs vorbeste despre o montura cu elastic numita Bungee Rig, iar Frank Warwick prezinta o versiune proprie sub numele de Recoil Rig (montura cu recul). Varianta conceputa de Frank Warwick a fost produsa la un moment dat de Gardner Tackle. Mai tarziu, in anii 2000, Steve Renyard a prezentat o montura cu un segment elastic numita Hermit Rig. Dupa 2010 au aparut alti pescari cu alte variante, intre care o montura cu elastic comercializata de PB Products, care e disponibila si astazi.

Bungee_Rig_2

Numele si materialele folosite la monturile cu elastic erau diverse, constructia putea sa varieze, dar ideea era aceeasi. Faptul ca montura cu elastic a traversat trei decenii de evolutie sub diverse forme ne spune ca are o anumita substanta. Principiul de baza al monturii este sa includa un segment elastic in forfac. Montura propriu-zisa - intelegand prin asta ansamblul carligului si forfacul - poate fi oricare, de la cea mai simpla montura cu fir de par la monturi elaborate cum ar fi Blow-Back, Withy Pool si multe altele. Mai precis, cand vorbim despre "montura cu elastic", termenul nu ne spune cum e legat carligul. Putem avea Blow-Back cu elastic, Withy Pool cu elastic, German Rig cu elastic, KD Rig cu elastic si aproape orice alta montura cu elastic, chiar si monturi rigide cum ar fi Chod Rig.

Bungee_Rig_6

La toate monturile de acest tip, elementul elastic e folosit pentru a tensiona forfacul cand pestele ia momeala. Tensionarea e mai rapida in comparatie cu un forfac fara elastic, iar tensiunea din fir ajuta la inteparea pestelui. Dupa cum o spune si textul lui Rob Maylin, daca facem o comparatie intre un forfac legat cu un material obisnuit, la alegerea noastra, si un forfac legat cu acelasi material plus un segment elastic, vedem ca montura fara elastic iti permite sa misti carligul mai mult decat montura cu elastic. La montura cu elastic, in momentul in care atingi varful carligului si incepi sa-l misti, elasticul se intinde si iti infige carligul in deget (lucru la care contribuie si carligele extrem de ascutite pe care le folosim astazi). E adevarat ca testele facute pe uscat cu monturi sunt de multe ori irelevante in raport cu ce se intampla in apa, pentru ca apa e un mediu mai dens decat aerul, dar proprietatile elastice se pastreaza. Mecanica monturii e ajutata de folosirea elasticului. In plus, elasticul reduce riscul ca pestele sa poata scapa de carlig dupa ce a luat momeala si s-a intepat.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma