Forgotten Flavours - primele impresii

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 23 noiembrie 2023 0 comentarii

Pagina1 din 2

IMPRESII "LA RECE"

 

Forgotten Flavors, in traducere "arome uitate", sunt momelile cu care m-am intalnit in toamna lui 2023. Pescuiam la Varlaam pe Sectorul A. Cristian Stoia, unul dintre proprietarii magazinului FishOn, se afla in aceeasi perioada pe Sectorul B. Intr-una dintre zile, vine la mine pe stand si, dupa salut si cateva vorbe despre mersul partidei, imi arata doua cutii cu momeli Forgotten Flavors: boiliesuri de carlig intarite Seafood Blend de 15mm si pop-up-uri Squid de 10mm. Mi le recomanda pe baza experientei lui si a altor pescari si ma intreaba daca doresc sa le incerc, fie separat, fie in combinatie snowman, spunandu-mi ca din cele doua se face un "om de zapada" care sta exact cum trebuie pe substrat. Desi nu prea folosesc prezentarea snowman si aveam deja toate momelile - tipuri, marimi si culori - care imi trebuiau, nu l-am refuzat. Nu din politete, ci din deschiderea de a vedea, analiza si experimenta lucruri noi. Partida mergea bine la acel moment. Conform principiului "cand ceva functioneaza, nu incerca sa strici", le-am pus alaturi de celelalte momeli, cu gandul de a le folosi la urmatoarea partida, programata peste doua saptamani pe celalalt sector, stand B16. In cele mai multe cazuri, incep partida cu wafters (momeli critic echilibrate). In functie de raspunsul crapilor, raman pe wafters sau schimb momela la una sau mai multe lansete.

Victor_Costache_Forgotten_Flavours_-_primele_impresii_1

Asa am procedat si pe B16. Pana in dimineata zilei urmatoare, am prins un singur crap comun, aproximat la 12kg. Cand am scanat zona cu sonarul la inceputul partidei, vazusem pe ecran destule umbre de pesti, pe care i-am apreciat ca fiind de talie mica. Tinand cont de numarul lor, m-am asteptat sa am mai multe trasaturi. Sunt constient ca pestii vazuti pe Side Imaging (vedere stanga-dreapta fata de sonda) nu inseamna automat capturi. Pe langa ca nu stiu cat de preocupati sunt de hrana, pot gresi in multiple feluri: montura, momeala, nada, adancime etc. Prin urmare, daca nu am trasaturi cand pestii sunt in zona, cel mai probabil, gresesc ceva. Daca nu as fi vazut in filmarile subacvatice ca, in unele cazuri, momelile ridicate de pe substrat, wafter sau pop-up, sperie sau tin la distanta crapii, as fi fost tentat sa trec pe pop-up-uri. Pana sa vad ce se intampla in jurul monturilor, traiam cu convingerea ca monturile de pop-up sunt cele mai prinzatoare, ca daca vrei sa verifici daca ai peste in fata, pui pop-up-uri, eventual fluo, si te lamuresti. In realitate, insa, sunt situatii cand se intampla exact pe dos: momelile scufundatoare sunt abordarea corecta. La acel moment, poate si pentru ca eram nerabdator sa vad la treaba Seafood Blend, am luat decizia sa trec pe momeli scufundatoare.

Localizarea_crapilor_3

Am pus pe toate lansetele, cate doua la carlig, ca sa-mi fac o idee cat mai buna in privinta acestor boiliesuri intarite. Doua dintre monturi erau pe mal, ceea ce facea si mai relevant testul noilor momeli. Din experienta cu alte momeli, unele iau mirosul de mal dupa ce stau mai multe ore in apa. Asta nu este neaparat ceva rau sau gresit cu momela, deoarece ce mirosim poate fi complet irelevant pentru chemoreceptorii crapului. Conteaza ce substante chimice disperseaza momeala, ce se solubilizeaza in apa si este detectat de crap ca semnal de hrana, indiferent de cum miroase fie proaspat scoasa din borcan, fie dupa ce a stat in apa zeci de ore. Pana la cum miroase si se comporta in apa, ma intereseaza cum arata momelile atat la exterior, cat mai ales la interior. La acest capitol, dau nota maxima celor de Forgotten Flavors. Valabil pentru tot ce am vazut de la ei: boiliesuri intarite, wafters si pop-up-uri. Daca n-as fi stiut ca producatorul este belgian, as fi zis ca e japonez. A nu se intelege de aici ca aspectul fizic al momelii este un factor decisiv in relatie cu crapul. Insa, atentia pentru detaliu reprezinta pentru mine o dovada a calitatii. Calitate care, in mod normal, este prezenta in tot ciclul de viata al produsului: alegerea ingredientelor, pregatirea mixurilor, realizarea momelilor, ambalarea si, in final, pestii capturati.

 

Pagina1 din 2
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma