Localizarea crapilor (1)

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 14 noiembrie 2023 1 comentariu

ALEGEREA LOCURILOR

 

Am auzit multi pescari spunand sau fiind de acord ca localizarea este elementul cheie in succesul unei partide. Ce intelegem prin asta, localizarea pestilor sau alegerea locurilor? Oricare ar fi raspunsul, este un subiect despre care am auzit mai putine decat despre alte aspecte ale pescuitului. Nu ma consider nici norocos, sa aleg locurile pe modelul "daca e s-o ia, o ia de oriunde", nici nu am un al saselea simt care sa-mi spuna unde se afla pestii. In schimb, intuitia m-a ajuta in multe momente cheie. Nu tine nici de noroc, nici de paranormal. Psihologii afirma ca intuitia este abilitatea de a "sti"ce sa facem. Intuitia vine din experienta, din informatiile acumulate si capacitatea de a intelege si interpreta corect ce vedem. Deciziile pe care le iau la pescuit, cum este si localizarea, vin din timpul petrecut pe malul apei, din ce am citit si vizionat despre pescuit, inclusiv despre morfologia si fiziologia crapilor, din filmarile subacvatice si din spusele pescarilor care au avut rezultate notabile pe lacurile si standurile pe care voi pescui. Cea din urma este calea cea mai scurta si, uneori, cea mai sigura. Sa zicem ca intru pe un stand dupa un pescar care a prins bine si imi indica locurile "castigatoare"sau sun un amic care stie foarte bine zona de pescuit si imi spune "du una acolo, una in partea aia etc.". Daca am prins de pe acele locuri, ma bucur ca a fost o partida reusita. Cu toate astea, raman realist si realizez ca meritul nu este al meu decat partial si, totodata, nu am invatat mare lucru despre localizare, primind totul "pe tava". Ce fac cand voi pescui pe un lac unde nu mi-a dat cineva "mura-n gura" sau, in ciuda informatiilor detaliate, nu prind peste? Ce schimb? Locurile, monturile, momelile, nada?

Localizarea_crapilor_2

E importanta, dar nu doar localizarea decide rezultatul partidei. Spre exemplu, daca pescarul dinaintea mea, care a prins, mi-a indicat locurile, dar nu mi-a spus ca a folosit monturi si momeli de finete, iar eu ma voi uita la lansete, pescuind cu doua boiliesuri de 20mm la carlig si, eventual, fir de par de 5cm, esecul nu tine de localizare. Mai mult, se poate intampla ca eu sa nu prind, cu toate ca pescarul pe care-l schimb mi-a aratat exact locurile, mi-a dat monturile, momelile si nada cu care a prins. Cum asa? Exact cum i s-ar fi intamplat si lui, daca ar mai fi ramas la pescuit. Nu exista garantia ca locurile productive vor da peste tot timpul, in orice moment si in orice conditii. Daca suntem convinsi ca primul lucru pe care trebuie sa-l facem pentru a intoarce soarta partidei este schimbarea locurilor, va trebui sa raspundem la intrebarea "unde plasez monturile?". La aceeasi intrebare trebuie sa raspundem si la inceputul partidei, daca nu avem suficiente date despre zona de pescuit sau avem, dar sunt contradictorii. Legat de locurile "fierbinti", un aspect de avut in vedere. Se duce vorba, de la pescar la pescar, ca anumite locuri dau peste. Asta inseamna ca zona noastra de pescuit cu o suprafata de cateva hectare se reduce la cativa metri patrati. Realizez ca este greu sa ignoram acest lucru si, din comoditate sau nesiguranta, vom pescui locurile "consacrate". Doar ca, pestii nu stau "priponiti". Daca tinem monturile in aceleasi pozitii, in ideea ca sunt cele mai bune locuri si trebuie sa prindem, s-ar putea sa n-avem trasaturi ore si zile in sir.

Localizarea_crapilor_8

Pe toate standurile pe care am pescuit cu sonar am facut harta batimetrica, strabatandu-le in lung si-n lat, la propriu, ca un caroiaj. Locurile care mi s-au parut interesante, unde am pescuit si de unde am prins peste le-am salvat in sonar. La urmatoarele partide pe aceleasi standuri, am avut un "start lansat". Insa, sunt constient ca nici harta batimetrica, nici cunoasterea lacului si standului, nici locurile castigatoare de la partidele anterioare nu garanteaza succesul. Bineinteles, ajuta, dar au fost situatii, si nu putine, in care am inceput partida cu monturile in locurile "fierbinti" si, in functie de durata partidei, dupa 12, 24 sau 48 de ore fara nicio trasatura a trebuit decid daca mai astept sau caut alte locuri. Ma ghidez dupa principiul "cand ceva nu functioneaza, schimba". In cazul de fata, schimbarea a insemnat cautarea si alegerea altor locuri. Cel putin unul dintre noile locuri a dat peste. Ca a fost cauza-efect, respectiv, am prins datorita noilor locuri, ca a fost intamplare, ca as fi prins si daca as fi lasat monturile pe locurile initiale, oricare varianta e posibila. Doua intamplari similare, ambele pe Varlaam, diferenta principala fiind ca odata a fost standul A6, altadata A7. Dupa o perioada de asteptare de peste 24 de ore in care nu s-a intamplat nimic, am intrat pe apa sa caut alte locuri si am vazut pe sonar umbre de pesti, unii avand clar silueta de crap. Nu multi. Unul, doi sau cativa, in diferite zone. Am memorat locurile in sonar, m-am intors la mal si am plantat acolo. Pana la finalul partidei am prins pesti, inclusiv 20kg+, de pe toate lansetele. Partea interesanta este ca, daca nu as fi vazut pestii, nu as fi ales acele locuri nici ca adancime, nici ca structuri, nici ca substrat, nici ca pozitie. Mai mult, daca mi-ar fi fost recomandate de cineva care a prins de acolo, cel mai probabil, nu le-as fi luat in calcul ca locuri de start. Gandirea mea nu a coincis cu "gandirea" crapilor de la acele momente. Ii voi dezamagi pe cei vor spune "normal, asa prinde oricine, daca stii unde sunt pestii", deoarece au fost si cazuri in care n-a functionat, ba mai rau am facut pescuind unde am vazut pesti. Povestesc mai incolo.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Alin

31 martie 2024

Salut. Din cate știu eu la Varlaam este interzis pescuitul la zig-rig. S.a modificat ceva in acest sens?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma