Note despre pescuitul plantat

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 21 iulie 2023 2 comentarii

PESCUITUL PLANTAT - AVANTAJE PENTRU PESCARI

 

Am descoperit avantajele pescuitului plantat cu multi ani in urma, pe lacuri care erau dificile din diverse motive. Unul dintre ele avea zeci de hectare de plauri, iar locurile bune erau in radacinile zalogilor (arbusti de plaur) care se intindeau sub apa sau in bordurile de stuf de pe maluri. Altul avea campuri de nuferi. Altul avea malurile pline de cioate de stuf. Altele erau balastiere cu zone abrazive si perdele groase de iarba sau intinderi de bradis. Lacurile fusesera golite de peste in mare parte. Daca voiai sa prinzi ceva, trebuie sa cauti locuri productive care puteau fi mici sau la mare distanta de mal. Ca sa pui montura lipita de plaur sau intr-un camp de nuferi sau ca sa scoti pestele dintr-o padure de cioate sau ca sa valorifici un loc care putea fi la 200m distanta, erai obligat sa plantezi. Asa am ajuns sa adopt acest stil de pescuit pe care nu-l mai practicasem si pentru care nu avusesem niciun interes. 

Vlad_Pavlovici_Note_despre_pescuitul_plantat_1

Pe vremea aceea, nu aveam de unde sa iau informatii despre echipament sau despre tehnica de plantat, asa ca am fost obligat sa invat doar din greselile mele, care n-au fost putine. La inceput n-am avut nici sonar, nici prodding stick, nici motor. Mult timp am plantat doar la vasle. Prima barca a fost una de cauciuc subtire, cum sunt cele de mers la strand. Prima barca mai serioasa nu avea chila si, cand ieseam pe apa cu ea, eram ca o frunza in vant. Echipamentul meu era calibrat pentru pescuitul lansat, pe care il practicasem pana atunci, si plantam cu fir subtire si plumbi de distanta. N-aveam balize flexibile. Puneam o sticla de plastic cu o greutate in loc de baliza, insa pestele putea sa agate firul balizei in timpul drilului - si pierdeam si pestele, si locul pe care-l marcasem. A durat cativa ani pana cand am inteles ce echipament imi trebuie pentru plantat si ce metode sa folosesc. 

Vlad_Pavlovici_Note_despre_pescuitul_plantat_2

Avantajele plantatului au fost insa evidente de la primele partide. Era ca si cum s-ar fi deschis un orizont mult mai larg si niciun lac nu mai era inabordabil. Puteam sa ma duc cu montura la distante mari, alta data inaccesibile. Puteam sa pescuiesc in mod eficient in agatatura. Daca se intampla sa pierd pestele, puteam sa recuperez firul si montura sau macar cea mai mare parte a ei. Pe lacurile cu structuri care implicau un pescuit de precizie, puteam sa pun nada si montura exact unde voiam in aproape orice conditii. Pe lacurile grele, cu peste putin, prindeam mai bine. De la un an la altul, metodele si echipamentul se perfectionau si am inceput sa experimentez cu diverse monturi si strategii de nadire. Asa am descoperit avantajul monturii culisante cu plumb usor sau al forfacului cu segment elastic sau al nadirii extinse, lucruri care sunt mai putin practice sau chiar imposibil de facut in pescuitul lansat, dar la plantat pot fi foarte utile. 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Vlad Pavlovici

27 iulie 2023

@Nicu, ma bucur ca articolul e util. Vom publica si alte articole despre pescuitul plantat, pe care il consider foarte avantajos atat pentru lacuri (daca e bine facut), cat si pentru pescari.

Nicu

24 iulie 2023

Sunt trucuri în articolele scrise pe acest site, în care ai nevoie de o viață întreagă pe malul apei pentru a le învăța. Mulțumesc!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma