Strategii, nade, echipamente (2)

steve-briggs.jpg Steve Briggs

Cartea de vizita a lui Steve Briggs este fabuloasa. Ca pescar de concurs, a castigat doua Cupe Mondiale. Ca pescar de trofee, are sute crapi mari prinsi pe lacuri din toata lumea. Statistic, este singurul pescar in palmaresul caruia figureaza crapi de peste 50lb din sase tari. Este autorul a sute de articole, a doua carti de anvergura si a numeroase filme. In prezent, este consultant pentru firmele britanice Solar si Nash.

Data: 06 mai 2015 0 comentarii

CARLIGE

 

Cu ce as putea sa incep acest capitol? De exemplu, cu subiectul carligelor. La ora actuala, carligele sunt in mod clar mult mai bune decat au fost vreodata; sunt disponibile in mai multe tipuri ca niciodata si sunt mai ascutite ca niciodata. Am carligele mele preferate, dar nu se poate spune ca exista vreun carlig mai bun decat restul, altfel ar fi numai el si n-am mai avea nevoie de varietatea care ni se ofera. Carligele sunt in buna masura o chestie de optiune personala, dar pe de alta parte e cert ca unele carlige sunt mai potrivite decat altele in anumite monturi.

Strategii_nade_echipamente_29

In majoritatea situatiilor, prefer carligele cu tija lunga (long shank). Exceptand cazurile in care am ales sa dau cu o montura rigida articulata (hinged stiff rig) sau cu una rigida scurta (chod rig), carligele de tip long shank au fost prima alegere, inca de la jumatatea anilor 80, cand foloseam aproape invariabil modelul Drennan O'Shaughnessy. La un moment dat, Rod Hutchinson avea un model care se numea Stealth, nume pe care mi se pare ca l-a schimbat dupa o vreme, dar era foarte ascutit si am lucrat foarte bine cu el. A fost carligul cu care mi-am capturat recordul personal in Anglia, superbul Cluster din Wraysbury 1 (n.trad. Lac istoric cu o suprafata de 50 hectare, situat la periferia Londrei). Apoi a venit modelul Long Shank Nailer de la Carp'R'Us. Mi-a indreptat atentia spre el succesele lui Tim Paisley, chiar daca nu toti pescarii si nici toti proprietarii de lacuri nu il simpatizau, pentru ca era asociat cu vechile carlige cu tija indoita (bent hook), care fusesera interzise pentru ca raneau pestele. Personal, n-am vazut nicio legatura intre unul si celalalt. Long Shank Nailer mi s-a parut un carlig foarte eficace si n-am constatat sa-i faca pestelui niciun rau. Carp'R'Us a produs doua versiuni de Long Shank Nailer, unele verzi si altele gri. Din experienta mea, cele gri sunt mult mai bune si mai rezistente. Cu exceptia unui singur lot cu probleme, am prins cu ele peste tot, inclusiv pe Rainbow, in situatii-limita, de pescuit hit-and-hold, cu frana blocata. Am incetat sa le mai folosesc in momentul in care modelul gri n-a mai fost disponibil, fiind inlocuit cu modelul verde, care nu se pare suficient de bun.

Strategii_nade_echipamente_24

Din fericire, in aceeasi perioada, Martin Locke de la Solar tocmai incepea sa produca un model de carlig cu tija lunga. A fost suficient sa ma uit la el ca sa-mi dau seama ca gasisem exact carligul pe care il cautam. Sunt aproape doi ani de cand il folosesc si are toate calitatile pe care le astept de la un carlig: e un model simplu, dar foarte rezistent si foarte ascutit. Ba chiar a devenit carligul numarul 1 pentru majoritatea pescarilor de pe Rainbow. Pe un lac unde fiecare piesa de echipament este testata la extrem, nu exista compliment mai mare. De notat ca, indiferent cat de bun este un carlig, oricare ar fi el, tot trebuie verificat constant si, foarte important, inclusiv inainte de folosire, pentru ca e posibil sa mai apara si rebuturi. Faptul ca un carlig este nou nu inseamna ca nu trebuie verificat. Carligul face legatura dintre pescar si peste si trebuie tratat ca si cum ar fi cel mai important lucru din tot echipamentul. Nu am cuvinte sa subliniez cat de mult conteaza lucrul asta. Cred ca se pierd mai multi crapi in dril din cauza carligului decat din oricare care alte cauze - si vorbim de pierderi care ar putea fi evitate. Cel mai bun mod de a testa carligul este sa il tragi peste unghia degetului mare. Daca e ascutit, va zgaria unghia si va avea tendinta sa se agate. Daca aluneca prea usor peste unghie, atunci nu mai stati pe ganduri, luati alt carlig. Unele carlige isi pastreaza varful foarte bine si de asta nu recomand, cum fac altii, sa le schimbati automat dupa fiecare peste. Am avut carlige al caror varf era intact si dupa trei-patru pesti. Totul este sa le verificati si sa fiti siguri ca sunt perfecte.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma