Crapii din Delta (1)

calin-visoianu.jpg Calin Visoianu

Calin Visoianu este un pescar specializat in pescuitul la crap mare in Delta Dunarii. Castigator a numeroase premii acordate in concursurile de pescuit de tip “Best Five”. Realizator de emisiuni TV pentru Fishing and Hunting Channel. Proprietar al firmei Doctor Fishing.  

Data: 30 ianuarie 2017 9 comentarii

ALEGEREA LOCULUI

 

Avand in vedere ca acest articol se adreseaza celor care practica - sau intentioneaza sa practice - un pescuit la crap in Delta la boilies, trebuie spus ca boiliesurile nu sunt nada principala pentru crapii Deltei pe intreg cuprinsul ei. In urma cu 13-14 ani, au existat cativa pescari (intre care Dorin Forgo si Harry "Neamtu") care au demarat pionieratul in domeniul pescuitului la boilies in Delta, in special in zona Crisan-Mila 23. In fiecare seara, nadeau cate sase, sapte locuri de pescuit aruncand cate 1-2kg la fiecare. Dimineata, se apucau de pescuit pe locurile nadite, nu inainte de a da 10-20 de boiliesuri ca nadire de apel. Pana seara, pescuiau pe toate locurile pregatite si faceau asta zi de zi, cel putin doua luni pe an. Boiliesurile erau birdfood-uri simple, dar i-au pus pe crapii salbatici ai Deltei in pozitia de a face cunostinta cu boiliesul. In final, boiliesurile s-au impus ca nada in mare parte a Deltei si rezultatele obtinute cu ele au fost - si continua sa fie - spectaculoase. Zonele propice pentru pescuitul la boilies sunt cele aferente bratului Sulina (canalele Sontea, Olguta, Caraorman, Crisan, Vatafu, Bogdaproste; segmentul de la Mila 23 la Crisan; bucla de Dunare Veche de la Crisan pana la Mila 8; segmentul bratului Sulina de la Gorgova pana la Sulina) si cele aferente bratului Chilia (Cernovca; Obriz 1 si Obriz 2, in  gura canalului Bistroe; gura de varsare a canalul Musura; segmentul de la Chilia Veche pana la Obriz). Zona bratului Chilia este de departe cea mai spectaculoasa si cu crapii cei mai batrani, numai ca ploile de pe Prut influenteaza culoarea si debitul apelor bratului Chilia atat de violent, incat sunt putine acele saptamani din an in care poti face aici o partida in conditii bune. Chilia preia 60% din debitul total al Dunarii. Are curent puternic, gropi adanci, putini "electricieni", ceea ce explica de ce pe Chilia gasim frecvent crapi sariti de 17-18kg. Este destinatia perfecta pentru lunile de seceta cu ape foarte scazute in Delta.

Crapii_din_Delta_5

Nu spun ca este imposibil sa ai partide reusite si in zone pe care nu le-am mentionat aici, dar in opinia mea zonele de pe bratele Sulina si Chilia au cele mai mari sanse de reusita. Celor care prefera sa abordeze bratul Sf. Gheorghe le recomand sa mizeze in primul rand pe boabele de porumb si nelipsitele patrate de mamaliga. In mod sigur, vor avea rezultate mai bune decat utilizand boiliesurile. Este un brat cu acces direct din soseaua nationala, nu ai neaparata nevoie de barca, sunt multe locuri abordabile de pe mal, asa ca este un brat frecventat mai mult de cei care nu doresc bataie de cap si sunt specializati in alte tipuri de nade decat boiliesurile. Nu sunt pescari lenesi, dimpotriva. Nu este usor sa nadesti cu turte fierte din srot de dovleac amestecat cu o multitudine de alte seminte. Turta cu diametru de 35-45cm e asezata impreuna cu o piatra grea intr-un saculet de plastic cu ochiuri mari (cum sunt sacii rosii de plasa pentru cartofi), dupa care e scufundata pe fundul apei, fiind prinsa in prealabil cu sfoara de o craca iesita la suprafata dintr-o salcie scufundata. Turta functioneaza ca un momitor imens si se obtine un efect de nadire continua a locului timp de pana la o ora si jumatate. Ca atare, cum aproape nimeni nu pescuieste la boilies, boiliesul nu e cea mai eficienta nada. Un exemplu in sensul asta: acum vreo sapte ani, am reusit sa prind la boilies o crapoaica de 16,5kg la aproximativ 2km de intrarea buclei dinspre Mahmudia spre Cormoran. Am aruncat pe locul de pescuit in jur de 20kg de boilies si in final am luat doar trei crapi in cinci zile. Prietenul meu a prins in acelasi timp, langa mine, peste 30 de bucati la patrate de mamaliga. Multi dintre ei, la 7-8kg. Cantitativ, porumbul a prins mult mai bine.

Crapii_din_Delta_11

Pe masura ce partidele se succed sezon dupa sezon, fiecare dintre noi incepe sa se decida asupra locurilor preferate. Refuzam sa ne mai intoarcem pe un loc care nu ne-a adus rezultate. Exista insa posibilitatea ca locul sa fi fost unul foarte bun, dar pe care l-am abordat gresit. Am patit-o. Pentru a evita pe cat posibil aceasta situatie, e foarte important sa ai un sonar. Sonarul nu trebuie sa reprezinte "ultimul racnet" in domeniu. E suficient sa indice corect  adancimea si profilul substratului. Sonarul va fi de folos atat pentru gasirea gropilor, cat si pentru identificarea "buturilor" mai vechi sau a salciilor scufundate recent de pe fundul apei. "Butura" sau "cioata" inseamna in limbajul pescarilor Deltei un copac scufundat de mult timp. Copacii scufundati pot fi de doua tipuri - salcii proaspete, scufundate de un an sau doi, si salcii foarte vechi, scufundate de 15-20 ani. Acestea din urma poarta numele de "cioata" sau "butura". Salciile vechi care formeaza buturi sunt intrate in putrefactie, au pierdut majoritatea crengilor mici si au ramas doar cu crengile mari. Salciile proaspat scufundate, avand inca un coronament bogat, retin hrana naturala adusa de curent, in timp ce salciile vechi nu mai aduna hrana adusa de apa, dar contin hrana sub forma diverselor larve, scoici sau melci care se fixeaza pe ele. Acesti copaci scufundati sunt locurile unde sta crapul si sunt de mare importanta atat pentru pescari, ca si pentru localnici. Mai toate familiile de pescari lipoveni au cate o salcie scufundata de ei cu ani urma, pe care o exploateaza la inceputul iernii, inconjurand-o cu plase si prinzand tone de crap sau de somn care isi gasesc aici locul de iernat. E interesant ca, in Delta, somnul si crapul nu ierneaza niciodata impreuna intr-un astfel de adapost, insa cantitatea de peste adunata de pe o singura salcie (crap sau somn) de pescarii lipoveni poate fi de 1,5-2 tone. Datorita faptului ca sunt atat de productive, locurile sunt intretinute cu grija si, cand buturile vechi - care se micsoreaza de la un an la altul, pe masura ce putrezesc - nu mai dau randament, se pune cate o salcie noua deasupra lor.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

9 comentarii Adauga comentariu

Tudor Trailescu

14 septembrie 2020

Buna ziua. Imi poate cineva recomanda o locatie, pe Dunarea Veche, de la Smardan incepand, pt luna Octombrie? Mentionez ca o sa merg cu autorulota, pt vreo 4/5 zile. As prefera un loc unde sa pot parca autorulota, cat mai aproape de apa.
Multumesc anticipat si fire intinse sa aveti!

Catalin Tataru

17 mai 2017

Felicitari si multumim. Sper sa ne intalnim vreodata pe marginea Dunarii.

Forgo Dorin

5 februarie 2017

Intradevar una din tehnici la pescuitul la crap este identificarea unui loc bun intr-o zona fixa cu pregatirea locului in stil profesionist.(identificarea si balizarea structuri-lor,nadire cu boilis-uri de calitate,pescuit pe o perioada mai lunga de timp pe acest loc)
La acest stil Calin ,dupa opinia mea, este unul dintre cei mai buni pescari de crap pe natural,teoretic toate acestea par simple dar in realitate rezultate bune nu obtin decit pescarii cu multa experienta si perspicacitate.
In ultimul timp conditiile unei partide reusite in Delta sint tot mai precare,cel putin anul trecut au fost fluctuatii foarte dese ale cotelor apei,presiune foarte mare datorata multimii de pescari si turisti fapt care a dus la partide foarte slabe.
Cred ca si pe viitor ne asteptam la aceleasi conditii grele,in acest caz cred eu ca diferenta o va face pregatirea partidei de pescuit.(boilis-uri de calitate,mie numi lipsesc niciodata din trusa boilis-urile de la Calin ,,detectarea bancurilor de pesti.)

Ionut Gheorge

5 februarie 2017

Este cred cel mai interesant articol scris pe care l-am gasit despre pescuitul de crap in Delta Dunarii. Asteptam continuarea. Multumim Calin Visoianu.

Costi Deatcu

2 februarie 2017

Foarte adevărat ceea ce spune domnul Călin și probabil experienta și timpul petrecut în delta își spune cuvântul,foarte frumos ca mai exista cineva care ne mai împărtășește din secretele pescuitului la crap pe ape sălbatice, de ceva ani tot încerc fel și fel de bile în delta cu diferite rezultate, unele foarte bune iar altele dezastruoase, iar într-un final am ajuns sa pescuiesc doar cu produse de la Sticky și în special bila de krill care pot spune ca mi-a oferit cele mai frumoase amintiri din delta, mulțumesc Maestre Călin.

Cristian Andrei

1 februarie 2017

Felicitari! Asteptam cu interes si alte articole.

Brebu Cristian

1 februarie 2017

Va salut
Delta si Dunarea le privesc ca pe o comoara de care altii din pacate nu pot beneficia,iar cei care beneficiaza uneori nu au toate atuurile cu ei si se intorc dezamagiti .Trebuie sa privim lucrurile altfel= si din punctul de vedere al faunei, al apei,mai exact al naturii.Apoi urmeaza pescuitul care este din ce in ce mai dificil .Aici sunt multi factori negativi din pacate.
In primul rand lipsa pestelui si aici am spus tot .
In al doilea rand faptul ca pescarul nu este bine informat ,nu are destula experienta pe ape curgatoare si se intoarce dezamagit ,desi natura ar trebui sa-i ofere liniste si aceasta uneori compenseaza cu lipsa pescuitului.
Pescuitul de pe balti nu se aseamana absolut deloc cu cel din Delta sau Dunare,aici este o problema grava,pe care pescarul trebuie sa o inteleaga care nu a pasit in aceste ape minunate sau care nu a acumulat destula experienta.Daca l-ai inteles si ai prins ceva experienta si aduni ceva informatie s-ar putea ca Delta sa te rasplateasca cu ceva capturi salbatice.Nu exista descriere in cuvinte si bucurie mai mare ca atunci cand prinzi captura vietii in ape curgatoare. Te simti implinit, dar atentie nu este usor .Foarte multe detalii va da Calin care are o experienta mult mai mare decat mine ,desi bat Delta de multi ani. Informatiile pe care le pune pe hartie Calin va sunt absolut necesare fara ele te duci multi ani si nu prinzi mai nimic. Ma bucur ca exista oameni care pun suflet si aduna informatie despre pescuitul in Delta si in Dunare.

Radu

31 ianuarie 2017

Multumesc frrumos si astept urmarea!

George Gherghisan

30 ianuarie 2017

Articolul este mai mult decat interesant. Are multa informatie si sunt unele "secrete" pe care intr-adevar le obtii greu.
Multumim Calin. RESPECT pentru tot ce faci. Pacat ca din ce am inteles te-ai oprit sa mai faci emisiuni in Delta. Le-am urmarit pe cele postate pe Youtube de zeci de ori. Asteptam partea a doua a articolului. Toata vara trecuta am prins la greu crap cu Krill-ul de la Sticky in Delta si a fost fara greseala.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma