Montura CostaRig

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 31 iulie 2023 0 comentarii

MECANICA MONTURII

 

De cele mai multe ori, primele momeli cu care incep partida de pescuit sunt cele care se echilibreaza cu greutatea carligului. Momeala se ridica, dar carligul ramane culcat pe substrat. De exemplu: waftersnowman (boilies scufundator + pop-up), boilies sau aluna tigrata in care am introdus o bucata de pluta sau doua alune tigrate conectate printr-un segment de baton din spuma flotanta. Crapul va aspira mai repede o momeala a carei flotabilitate aproape anuleaza greutatea carligului decat o momeala grea si, eventual, mare. In functie de raspunsul pestilor, daca se hranesc bine si imi pun problema selectiei, trec la momeli scufundatoare sau, daca sesizez ca au apetit scazut, la pop-up-uri. Din moment ce am prezentat montura de pop-up CostaUP, m-am gandit ca ar fi util sa o prezint si pe cea pentru momeli scufundatoare si echilibrate. I-am zis CostaRig. Am mai scris despre ea acum cativa ani in topicul Korda Krank si in articolul De la ACE la Carp Spirit. De atunci am renuntat la carligele Krank si am trecut la V-Curve. La fel ca in cazul monturii de pop-up, n-am pretentia ca am revolutionat monturile de crap. In esenta, CostaRig este o montura combi care include elemente constructive si functionale ale monturilor pe care le-am folosit sau doar analizat de-a lungul timpului.

Victor_Costache_Montura_CostaRig_12

Montura combi, la modul general, este compusa din doua sectiuni - una rigida si una supla - legate printr-un nod. Atat monturile rigide, cat si cele suple au plusuri si minusuri, avantajele celor rigide fiind dezavantajele celor suple si invers. De aici si ideea de a le combina, obtinandu-se, in teorie, o montura care cumuleaza beneficiile. Cele sapte conditii enumerate in articolul despre CostaUP vreau sa le indeplineasca si CostaRig. De ce consider ca "(1) carligul sa aiba mobilitate cat mai buna, care sa-i permita sa se roteasca rapid in gura pestelui, ajungand in pozitia de intepare, indiferent de unde a venit crapul si de cum a aspirat" este cea mai importanta? Pentru ca, din ce-am citit despre modul in care se hranesc crapii si am vazut in filmarile subacvatice, carligul se infige in gura crapului cand pestele vrea sa dea montura afara. Dar de ce sa ejecteze montura, din moment ce folosim, de regula, momeli atractive si comestibile? Crapul are papile gustative foarte performante care il ajuta sa filtreze ce a aspirat de pe substrat, respectiv, ce se duce mai departe, in sistemul digestiv, si ce inapoi in apa. Nici metalul carligului, nici firul monturii nu sunt comestibile. Prin urmare, cand le simte, reactia de respingere este imediata, ca in cazul unei pietre sau oricarui alt obiect aspirat de pe substrat pe care nu-l recunoaste ca hrana. 

Victor_Costache_Montura_CostaRig_11

Astfel, cu un carlig bine ascutit si in pozitia corecta, cel mai probabil, urmeaza drilul cu pestele agatat de buza de jos. Ce ajuta la fixarea carligului in gura? Cand folosim plumb fix, greutatea plumbului si tensiunea din fir. La plumbul culisant, in principal tensiunea firului. Vorbesc de cazul in care, dupa intepare, pestele se departeaza de lansete, tragand de fir si spunem ca avem run. Legat de asa-zisa autointepare, am auzit opinii cum ca, de exemplu, montura elicopter si cele culisante rateaza pesti, tocmai pentru ca lipseste autointeparea, nefiind plumbul care opune rezistenta. Nu ma preocupa acest aspect, deoarece, daca carligul s-a rotit si pozitionat cum trebuie, tensiunea din fir ar trebui sa fie suficienta pentru a nu pierde pestele. Mai mult, prefer sa nu simta rezistenta imediat dupa ce s-a intepat, deoarece nu-mi doresc sa reactioneze violent, ceea ce ar creste sansele sa scape de carlig. Din punctul meu de vedere, nu carligul il deranjeaza, ci greutatea plumbului sau tensiunea din fir, reactia instinctiva fiind sa se duca in sens invers acestor forte. Tragem de el, trage in directia opusa. Nu de carlig vrea sa scape, ci de fortele exercitate asupra lui. Am constatat ca pestii sunt mult mai "cuminti" in dril cand plumbul cade din clips imediat dupa intepare. Posibil sa fie datorita disparitiei greutatii care ii tragea in jos. Plus ca, plumbul il poate "ajuta" sa scape de carlig. Recunosc, am fost rezervat cand am pescuit prima oara cu plumb culisant, dar dupa ce am inteles ca mecanica monturii asigura inteparea n-am folosit plumb fix.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma