Montura CostaUp

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 13 iulie 2023 2 comentarii

ELEMENTELE MONTURII

 

De-a lungul timpului, mi-am spus de mai multe ori "asta e montura alaturi de care imi voi petrece tot restul vietii de pescar". Numai ca au fost "mariaje" de scurta durata. Nu trecea mult timp si o alta montura ii lua locul. Una care mi se parea mai interesanta, mai moderna, mai prinzatoare, mai simpla sau mai-stiu-eu cum. Alt motiv de "divort" era pierderea pestilor in dril. Cu toate ca, uitandu-ma in urma cu mintea de acum si cu detasare, poate n-a fost vina monturii, ci a mea, gresind ceva cand am realizat-o sau folosit-o. Desi am aceeasi deschidere la nou si, cu fiecare ora petrecuta pe malul apei, incerc sa progresez in toate capitolele pescuitului, as putea spune ca la monturi "am ramas in urma", din moment ce de cativa ani pescuiesc doar cu doua. Rezultatele m-au determinat sa nu le mai schimb, chiar daca intre timp am mai vazut si analizat alte monturi. Prin rezultate nu ma refer neaparat la numarul si talia capturilor, ci la faptul ca, de cand le folosesc, s-au inmultit trasaturile si, totodata, a scazut, spre zero, numarul pestilor pierduti. Putinele rateuri le pun pe seama neatentiei, lenei sau neglijentei in a verifica varful carligului sau greselilor, unele asumate, unele inevitabile, din timpul drilului. Realist vorbind, nu stiu daca este exclusiv meritul monturilor, cat se datoreaza lor si cat sansei, coincidentei sau experientei acumulate in timp. Ce stiu, insa, este ca mai multi pescari care au vazut aceste monturi in actiune au fost interesati sa afle detalii.

Victor_Costache_Montura_CostaUp_1

Despre cea pentru momeli scufundatoare si critic-echilibrate (wafters sau snowman), montura combi cu o sectiune rigida (boom section) si una supla (carligul legat cu fir textil), conectate printr-un vartej cu anou, careia i-am zis CostaRig, am mai scris. Pe cea pentru pop-up, pe care am denumit-o CostaUP si cu care am prins-o pe Fulga, o prezint acum. Le-am dat nume nu ca sa spun ca sunt inventiile mele, ci pentru a putea raspunde simplu la intrebarea "ce montura e asta?", care mi-a fost adresata de nenumarate ori. Chiar daca au anumite particularitati, ambele sunt inspirate din monturi existente, de la care am preluat, combinat si modificat elemente compatibile cu gandirea mea privitoare la mecanica monturii. 

Victor_Costache_Montura_CostaUp_6

Vizand exemplare capitale si pescuind acolo unde orice trasatura se poate finaliza cu un nou record personal sau al lacului, acord o foarte mare atentie monturii. In functie de cat de bine s-a intepat, pestele pe care il asteptam ajunge in minciog sau il ratam. Plecand de la modul in care se hraneste crapul si pe baza a ce-am vazut in filmarile subacvatice, ma intereseaza aceste elemente la o montura, in ordinea importantei: (1) carligul sa aiba mobilitate cat mai buna, care sa-i permita sa se roteasca rapid in gura pestelui, ajungand in pozitia de intepare, indiferent de unde a venit crapul si de cum a aspirat, (2) momeala sa afecteze cat mai putin miscarea carligului, (3) sa se reseteze, respectiv, carligul sa revina in pozitia initiala dupa ce a fost miscat de pesti sau aspirat de crap si dat afara, (4) carligul si montura sa fie solide, sa reziste daca sunt nevoit sa fortez, (5) sa fie potrivita si pentru plantat, si pentru lansat, (6) sa schimb rapid carligul si (7) sa refolosesc cat mai multe accesorii cand inlocuiesc carligul si sa fac economie la consumabile.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Victor Costache

20 iulie 2023

Salut Cosmin,

Mulțumesc pentru aprecieri și mă bucur dacă lucrurile pe care le scriu sunt de ajutor.

Deși am vorbit pe forum despre CostaRig, la acea vreme nu-i dădusem nume. Din acest motiv nu apare în căutări. Oricum, am decis să scriu un articol și despre CostaRig, care sper să fie gata cât mai curând. Plus că, între timp, am mai făcut câteva modificări la montură față de varianta prezentată pe forum.

Totodată, dacă mai ai întrebări despre montura de pop-up sau la alte articole scrise de mine, te rog să scrii pe forum. Acolo intru mai des și îmi este mai la îndemână să răspund.

Cosmin I

20 iulie 2023

Salut
Foarte interesanta montura si explicata in detaliu. As fi interesat sa vad si montura CostaRig, am cautat-o in articole pe carponline si pe internet browser dar, din pacate, nu am gasit-o. Daca puteti sa imi dati un link as fi bucuros. In rest toate cele bune si, pentru mine,faceti parte din pescarii de top, alaturi de alti autori de articole de aici.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma