Procentajele distantei (1)

frank-warwick.jpg Frank Warwick

Frank Warwick este considerat unul dintre cei mai inovatori pescari de crap. Expert in pescuitul la distante extreme, inventator de monturi si echipamente, pionier al nadelor de mare atractie si al pescuitului cu momeli artificiale. A publicat sute de articole in cele mai importante reviste britanice si europene. Consultant pentru Century, Trakker, Entreprise Tackle. Proprietar al firmei de nada Frank Warwick Baits.

Data: 02 ianuarie 2016 0 comentarii

ALEGEREA MULINETEI

 

Un lucru care conteaza enorm la mulinete si, in general, pentru distanta este felul in care mulineta aseaza firul. Cand cumperi anumite modele, gasesti in cutie o punga de saibe mici. Ele sunt secretul asezarii corecte a firului. Trebuie puse sub tambur, pe ax. In functie de numarul saibelor puse, firul isi va schimba asezarea. La mulinetele mele, firul e pus conic, baza conului fiind la baza tamburului. Exista mai multe feluri de a pune firul cu ajutorul saibelor: poti sa ai o conicitate inversa, cu mai mult fir la virful taburului si mai putin la baza sau poti sa n-ai nicio conicitate, cu mai mult fir in mijlocul tamburului si mai putin pe capete. Ambele solutii sunt nepractice pentru distanta. Cel mai bun mod este sa incarci firul conic, de la baza spre varf, ca sa plece cat mai usor in aruncare. Multe mulinete moderne vin cu instructiuni de asezare a firului.

Procentajele_distantei_7

Un factor important este ca asezarea firului poate sa difere intre mulinete de aceeasi marca si acelasi model. Din acest motiv, folosesc pe fiecare mulineta doar tamburii care au venit cu mulineta respectiva, nu si alti tamburi de la acelasi producatori. Cu alte cuvinte, consider ca tamburii nu pot fi schimbati de la o mulineta la alta.

Procentajele_distantei_11

In ceea ce priveste firele, la ora actuala exista o multime de fire exceptionale. Am ales GR60 pentru ca specificatiile lui sunt optime pentru distanta. De pilda, versiunea de 15lb de care vorbeam rezista de fapt pana la 22lb, dar are un diametru rezonabil, care iti permite sa dai departe. Nu vreau sa fac compromisuri in materie de distanta si firul asta imi ofera toate „procentajele" de care am nevoie. Puteti foarte bine sa alegeti un fir care tine exact cat scrie pe eticheta. Exista asemenea fire, un exemplu modern este Korda Adrena-Line. Dintre firele mai vechi, unele sunt si astazi foarte bune, cum ar fi Maxima. Pentru mine, un fir de distanta trebuie sa fie rezistent si suplu, pentru ca supletea e cea care conteaza. In ultimul timp, s-a vorbit mult despre avantajele firelor de fluorocarbon pentru casting, dar ma intreb daca fluorocarbonul respectiv e intr-adevar pur, cum pretinde ca este. Fluorocarbonul pur e un material foarte scump si nu prea face fata rigorilor pescuitului la crap. Intr-adevar, e aproape invizibil si se scufunda imediat, dar nu e practic pentru distanta. Prefer un fir normal, care rezista in timp, nu e casant si are si o oarecare elasticitate. Culoarea nu are nicio importanta, mai ales daca pescuiesti departe de mal. S-au facut teste cu fire rosii si portocalii, iar in Europa pescarii prefera fire strident colorate, ca sa le vada mai bine cand merg cu barca - si in niciun caz nu prind mai putin peste! Daca la capatul firului adaugi un inaintas transparent, camuflajul va fi perfect.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma