Interviu cu Keith Moors (1)

Data: 04 decembrie 2013 0 comentarii

HRANA CRAPILOR MARI

 

Vlad Pavlovici: Unul dintre elementele de crestere pe care le subliniezi in cartea ta este acela ca pestele - ma refer, evident, la crap - trebuie sa ia in greutate muschi, nu grasime? In cel fel poti influenta asta?

Keith Moors: Daca hranesti crapul, in primii ani de viata, cu prea multa nada bogata in grasimi, cum sunt peletele uleioase, ritmul de crestere va fi accelerat, dar starea de sanatate a pestelui nu va fi cea mai buna si se poate ajunge chiar la mortalitate.

Keith Moors 10

Crapii nostri au la dispozitie doar surse de hrana sanatoase, constand atat in hrana lor vie, naturala din lac, cat si in boiliesuri de tip fishmeal, pe baza de faina de peste. Ceea ce urmarim prin aceasta alimentatie sanatoase este sa-i ajutam sa-si dezvolte scheletul osos, in asa fel incat scheletul sa poata sustine un corp cat mai mare. La o varsta de aproximativ 15 ani, scheletul nu se mai dezvolta in acelasi ritm, dar corpul care se sprijina pe acest schelet poate lua in greutate mai departe. Crapii sunt in parametrii fizici optimi, la care pot atinge greutati foarte mari - si exact lucrul asta se intampla acum cu crapii nostri. Alt avantaj al acestei cresteri sanatoase, pe baza de muschi, nu de grasime, este ca pestele e mult mai puternic, lupta mult mai tare in dril, iar experienta drilului pentru pescar e mai placuta.

Keith Moors 3

Vlad Pavlovici: Ca si in Romania, sezonul de pescuit pe Moorland incepe primavara, in martie, si se termina in noiembrie, inainte de venirea inghetului. Asta inseamna noua luni de pescuit intensiv pe un lac mic, de 6 hectare. Ce impact a avut pescuitul intensiv asupra crapului, de-a lungul anilor?

Keith Moors: As vrea sa spun de la bun inceput ca nu subscriu la ideea ca pestele "invata", in sensul pe care il dam noi notiunii de invatare. Constat mereu ca monturi dintre cele mai simple (in cazul meu, monturi culisante) prind la fel de mult peste, dar nu chiar mai mult decat cele mai ultramoderne si mai sofisticate monturi. Pe de alta parte, crapii reactioneaza in fata unei situatii. De exemplu, daca strategia ta de nadire consta intr-un sir de boiliesuri deschise la culoare, intinse pe fundul apei, care poate sa i se para "anormal" pestelui, in sensul ca percepe acest sir de boiliesuri ca nefiind natural, atunci pestele poate sa evite zona respectiva sau sa se sperie de ea, pentru scurt timp. E clar ca pestii evita zonele cu agitatie, in care aud zgomotele facute de pescari pe mal, si de asta, de multe ori, pescuitul din timpul weekendului da rezultate mai slabe decat cel din timpul saptamanii, cand sunt mai putini pescari pe lac si e mai multa liniste. Nu cred insa ca pestii sunt prinsi suficient de des ca sa ajunga sa invete din ceea ce li se intampla. Un crap care se prinde frecvent ajunge pe mal de patru sau cinci ori pe an. Asta inseamna "frecvent". Nu cred ca e suficient ca sa "invete". 

 

Cititi AICI partea a doua a interviului.


Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma