Atractie lichida

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 25 februarie 2018 7 comentarii

ROLUL LICHIDELOR

 

Raman la parerea ca, daca intelegi ce face un lichid nutritiv, numele te ajuta, dar e la fel de adevarat ca, daca nu stii, risca sa te incurce. Atractant lichid poate fi aproape orice. Aromele sunt atractanti lichizi. Glicerina cu aroma si colorant e si ea un lichid atractant, dar nu e un lichid nutritiv, desi multi inclina sa creada ca este, mai ales ca nu are doza limita (n-are de ce, e inofensiva), la fel ca multe lichide nutritive bune. Chiar si apa cu zahar turnata peste seminte e, intr-un fel, un lichid atractant. Toate atrag, dar modul in care o fac difera de actiunea lichidelor nutritive. Toate au acelasi scop, sa cheme pestele, sa-l anunte ca undeva, aproape, exista o hrana care s-ar putea sa-l intereseze. Ceea ce difera este tipul de atractie pe care-l transmit. Lichidele nutritive - nu mai avem ce face, ramanem la acest termen - dau o atractie cu mijloace naturale. In timp ce aromele chimice transmit un semnal de atractie pe care nada s-ar putea sa nu il confirme (exista si posibilitatea asta), un lichid nutritiv transmite semnalul si il confirma, pe masura ce pestele se hraneste cu nada. Aroma este atractie. Lichidul nutritiv este atractie... plus ceva mai mult. Aroma cheama pestele. Lichidul nutritiv il cheama, dar il poate face sa si ramana. Un boilies simplu cu 10ml de aroma atrage crapul, dar cu greu il va tine pe loc. Acelasi boilies cu un adaos de 100ml de lichid nutritiv devine si mai atragator, si ceva mai consistent. S-a constatat asta in anii 80, cand retete de boilies simple, asa-numitele 50/50, au prins pe balti dificile, in Anglia, mai bine decat alte boiliesuri teoretic mai evoluate. Ce se stie mai putin este ca aceste boiliesurile 50/50 nu se bazau numai pe aroma si indulcitor. Aveau si 50ml de lichid nutritiv, cum ar fi Minamino.

Atractie_lichida_2

Unele lichide nutritive sunt extracte naturale, iar altele au componente de extract natural. Multe dintre ele nu au doza-limita, spre deosebire de atractantii sintetici, ceea ce ne permite sa le folosim in cantitati ridicate, cu mari avantaje la nivel de... atractie. Dupa cum se vede, vorbim tot timpul despre atractie. Nutritia este un concept complex, daca vrei sa il intelegi bine, si nici nu are de ce sa prezinte interes pentru multi pescari, in timp ce atractia intereseaza pe toata lumea si este mult mai usor de cuantificat. Ai un mix. Vrei sa faci boiliesuri. Pui 50-100ml de lichid nutritiv in reteta. Boiliesurile tale devin mai solubile. Castigi in atractie. Prinzi mai repede. Ai inteles rolul lichidelor nutritive.

Atractie_lichida_8

Bineinteles, daca partida dureaza mai multe zile, nadesti mult si pestele ajunge sa se delecteze cu cantitati semnificative din boiliesurile tale, care contin lichide nutritive in doze mari, atunci vei fi pus in situatia in care crapul va evalua nada si pentru valoarea ei nutritiva reala, dincolo de atractie. Partidele lungi dau indicatii asupra boiliesurilor prin felul in care pestele reactioneaza la ele in timp. Uneori boiliesurile prind bine in primele doua, trei zile, dupa care merg tot mai greu, alteori incep slab si iau viteza dupa o zi sau doua. Si aici, lichidele nutritive sunt importante si te ajuta, pentru ca adauga o sursa de nutrienti si in cele mai simple boiliesuri, prelungindu-le eficacitatea. Un mix sarac imbogatit cu o "injectie" de 50-100ml de lichid nutritiv poate produce un boilies decent, mai ales in cazul boiliesurilor solubile. De altfel, majoritatea pescarilor folosesc mixuri de boilies pe care nu le-au facut ei. Le cumpara gata facute si n-au de unde sa stie ce intra in ele. Nu ne putem da seama cat de complet este mixul. Lista de ingrediente data de producatori pentru mixuri nu e intotdeauna o certitudine. Nu se poate verifica daca toate ingredientele sunt acolo si, daca sunt, nu stii doza. Facand abstractie de mix, daca adaugi in reteta de boilies o portie de lichid nutritiv (alaturi de arome, uleiuri esentiale si indulcitori), te asiguri ca vei avea suficienta atractie in partea lichida. Pentru partide scurte, este o formula simpla si eficienta.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

7 comentarii Adauga comentariu

Valter

28 iulie 2019

Am pus de curand caracatite mici( baby octopus) si niste calamari in alcool etlic de 96 de grade.

Dar nu am uscat crustaceele,ci le am lasat asa cum le am luat in alcool. Dupa vreo 3 -4 saptamani voi pune lichidul intr un vas ,in congelator, pentru ca apa ,care a ramas in alcool de la crustacee sa ramana deasupra si sa inghete.Dupa indepartarea apei sub forma de gheata,imi va ramane aroma de squid....

vranceanu

11 mai 2019

Salut!
Apreciez mult acest articol. Cu siguranta imi va fi de folos. Totusi am o nelamurire.
Voi incepe cu un preambul cronologic. Cu putina vreme in urma am urmarit un video-clip privind prepararea boiliesurilor in care pricipalul ingredient lichid era cel nutritiv(amino). Dorind sa cunosc mai multe despre lichidele nutritive am dat peste o postare din: http://carponline.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=343&p=1311&hilit=lichid+nutritiv#p1311
unde spuneti ca amino, daca se fierbe, nu este altceva decat apa cu zahar. Am ramas nedumerit.
Citind prezentul articol nedumerirea s-a diminuat, insa, totusi, as dori un raspuns de la care sa stiu in ce conditii as putea folosi(sau nu) amino.
Multumesc.

Vlad Pavlovici

19 martie 2018

Salut Adrian, daca n-ai nimic impotriva, te rog pune intrebarea pe forum si iti raspund acolo cu toate detaliile. Multumesc.

Lucanu Adrian

19 martie 2018

Salutare domnul Vlad,am și eu câteva întrebări legate de:The Source base mix 5kg!găsesc pe ambalaj instructiunile?trebuie sa pun partea lichidă și ouale,cate?pot folosi altceva la partea lichida?v-as fi foarte recunoscător dacă mă puteți sfătui Cum sa procedez:)

Valter

11 martie 2018

De mentionat ,fructele uscate ,luate ca atare din plafar ,de ex,au nevoie de o uscare suplimentara ,sa zic asa,deshidratate aproape complet.E o conditie necesara pentru a obtine o aroma buna,de calitate;prezenta unei cantitati de apa in ''potiunea '' noastra,poate insemna o scadere din calitatea produsului final...

PETER

5 martie 2018

Jos palaria !

Valter

5 martie 2018

In dorinta de a -mi face arome ,in casa, fara acele adaosuri chimice sau identic naturale,in urma unei discutii cu un chimist,am ajuns la o reteta de aroma(e) pentru pescuit.
-100 ml alcool etilic ,de la 95 grade in sus ,etilic sau dublu rafinat;
-300 gr fructe bine uscate( cranberries,prune ,afine sau orice fruct doriti) ,eventual din cele de la plafar,uscate si mai bine,maruntite.
Se toarna 100 ml de alcool peste fructele uscate si timp de 2-3 saptamani se agita recipientul ,apoi se scot fructele bine stoarse si avem o aroma 100% naturala
Reteta poate fi usor modificata,eventual testata ,punandu-se o cantitate ceva mai mare de fructe sau de alcool...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma