Locuri fierbinti

tim-paisley.jpg Tim Paisley

Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.

Data: 17 iunie 2014 2 comentarii

PESCUITUL PE STRUCTURI

 

In pescuitul la crap, tactica de a face un pat de nada si de a astepta ca pestele sa vina la masa are o valabilitate limitata. Majoritatea pescarilor fac asta din cand in cand, iar cand crapul se hraneste fara retineri n-are rost sa complici lucrurile. E suficient sa-i dai ceva de mancare, sa pui cateva lansete pe patul de nada si sa astepti sa traga. Strategia da rezultate, dar nu intotdeauna. Cand nu merge, trebuie sa ai o alta solutie. Cu cat presiunea asupra crapului e mai mare, cu atat trebuie sa iesi din tipare si sa gasesti metode de nadire alternative.

Tim_Paisley_Ce_contine_un_boilies_9

Pe toate apele, exista zone si locuri in care crapii se prind mai des ca in alte parti. Unele locuri sunt evidente si devin o tinta predilecta pentru plasarea monturilor. Marginea unei insule, marginea lacului, marginea unui pat de nuferi, bancurile de pietris, pragurile, paturile de iarba, agataturile. Daca pescuiesti pe un vad care contine oricare dintre aceste structuri, probabil ca vei pune cel putin o lanseta in apropierea structurii. 

Timp de multi ani, conceptia mea despre locul de pescuit s-a limitat la abordarea structurilor, iar majoritatea pestilor prinsi au venit din astfel de zone. Toate lacurile pe care pescuiam ofereau structuri evidente, vizibile, pe care le puteam ataca. Si de ce nu? Sunt productive pe termen lung si nu-ti solicita prea mult capacitatea de localizare a pestelui. Cand ajungi pe o apa necunoscuta, trebuie sa gasesti un drum rapid spre succes, iar agataturile si structurile sunt tocmai o astfel de scurtatura.

Tim_Paisley_Locuri_fierbinti_3

In schimb, a te fixa asupra structurilor evidente are doua dezavantaje. Unul este acela ca sunt intotdeauna supuse la presiune, fiindca orice pescar care da pe acel vad isi arunca lanseta exact in aceleasi locuri. Celalalt dezavantaj este ca astfel de structuri sunt deseori zone de rezidenta sau cel putin zone vizitate frecvent de crap, dar multe dintre ele nu sunt zone de hranire. Imi amintesc de momentul in care am intalnit pentru prima oara observatia aceasta, cred ca in prima carte a lui Rod Hutchinson, Carp Book: gaseste locurile de hranire. Rod facuse chiar cateva diagrame, explicand care sunt locurile de hranire probabile in balastiere. Mi-a placut ideea, dar nu eram lamurit cum identifici aceste locuri. Si, ca sa fiu sincer, in mintea mea conceptul era vag si ma raportam la ele ca la niste zone de marime nedeterminata. In afara de situatiile in care vedeam pestele umbland pe la suprafata si indicandu-mi unde se afla, mi se parea greu de acceptat ca pot pescui si altfel decat pe structurile amintite mai sus.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Nicu

5 ianuarie 2018

Un articol care ar trebui citit ca o "rugaciune" inainte de a pleca la pescuit. Cad am citit prima data acest articol nu am dat atentia cuvenita la asa zisele locuri fierbinti. Iarna trecuta am recitit articolul si am bagat la cap unele detalii. Cum sa dezghetat balta unde imi fac majoritatea partidelor de pescuit am plecat cu o lanseta cu plumb si pluta de marcaj. Am inceput sa sondez balta de la un cap la altul timp de cateva zile , revenind pe anumite locuri care mi sau parut interesante. Cand am pescuit prima data am abordat fiecare loc cu cate o lanseta. Din 20+ locuri interesante la prima vedere am ramas doar cu 8 "puncte" (in aceste puncte nu arucam decat o singura lanseta) pina la sfarsitul sezonului 2017 prindeam la fiecare partida. Aceste puncte din pacate nu erau apropiate si trebuia sa ma mut pina gaseam pestele. Abia astept si anul acesta sa descopar alte "puncte" fierbinti pe balta. Nu uitati ca trebuie multa munca pe malul balti pentru a avea succes. Fire intinse!

valter

22 iunie 2014

Un articol pe care daca as putea,as vrea sa il memorez....dar cum nu excelez la acest capitol,ma voi rezuma doar in a-l citi de cat mai multe ori.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma