Locuri fierbinti

tim-paisley.jpg Tim Paisley

Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.

Data: 17 iunie 2014 2 comentarii

SONDAREA APEI

 

Cand descoperi un loc fierbinte, marcheaza-l luandu-ti repere din doua vaduri, dupa care pescuieste-l cand ai ocazia. Nu speria, insa, pestele nadind greu un loc in care e obisnuit sa gaseasca mancare. Tine minte notiunea de "gustare" pentru astfel de locuri si nadeste in consecinta. Sunt locuri ideale pentru o momeala izolata sau pentru cateva boiliesuri pe fir solubil. Unul dintre primele locuri gasite de mine pe Mangrove continua sa dea rezultate dupa patru ani. Altele s-au epuizat de-a lungul timpului, fie pentru ca nu mai contin hrana naturala, fie pentru ca, datorita capturilor succesive, pestele a ajuns sa le asocieze cu pericolul. 

Principalele mele griji pe o apa pe care nu o cunosc se leaga de plasarea momelii si de orele de hranire. Crapii care se arata la orele de hranire pot fi crapi care se hranesc. A vedea o miscare de crap la o ora de hranire iti da o idee despre felul in care pestii isi fac aparitia si despre locul in care mananca. E un punct de plecare. Daca nu vezi nici o miscare, trebuie sa determini locul in care arunci lanseta printr-o munca de investigatie. 

Tim_Paisley_Locuri_fierbinti_10

Datorita naturii apelor pe care pescuiesc, gasesc cele mai multe locuri fierbinti prin observatie, dar exista locuri pe care le gasesti sondand apa cu pluta de marcaj si cu plumbul. Localizarea unei structuri nu inseamna identificarea unui loc de hranire. Pana nu pescuiesti pe structura, nu poti sti daca este productiva sau nu. E o greseala sa crezi ca locurile care dau rezultate sunt locurile cele mai bune. Majoritatea pescarilor de crap sunt fericiti sa preia descoperirile altora si mare parte a pescuitului se face "pe pilot automat", dand pe locurile cele mai populare de pe vadurile cele mai cautate. Daca sunt populare, inseamna ca au fost supuse la presiune. Gasirea unui loc fierbinte nou si productiv iti va da un avantaj cert, pana cand locul acesta devine la randul lui popular si atunci trebuie s-o iei de la capat. Cand altii vin sa-ti calce pe urme, inseamna ca ai spart codul baltii, atat ca atentia de care te bucuri in ochii altora s-ar putea sa nu-ti faca mare placere.

Tim_Paisley_Locuri_fierbinti_11

Sunt momente in care crapul se prinde doar aruncand ceva nada si asteptandu-l sa vina la masa, insa de cele mai multe ori situatia este mult mai complexa. Pe fiecare vad sunt locuri in care pestele va fi mai relaxat si mai predispus sa faca greseli. Concentreaza-te asupra acestui aspect esential, gasirea locurilor fierbinti, si vei avea succes de o maniera mult mai consistenta. Crapii se hranesc aproape in fiecare zi, ceea ce inseamna ca aproape in fiecare zi viziteaza camarile cu provizii. A cunoaste aceste locuri poate simplifica foarte mult problema dificila a localizarii si plasarii momelii, cu care se confrunta orice pescar.

 

Traducere de Vlad Pavlovici

 

[Articol ilustrat cu fotografii de arhiva]

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Nicu

5 ianuarie 2018

Un articol care ar trebui citit ca o "rugaciune" inainte de a pleca la pescuit. Cad am citit prima data acest articol nu am dat atentia cuvenita la asa zisele locuri fierbinti. Iarna trecuta am recitit articolul si am bagat la cap unele detalii. Cum sa dezghetat balta unde imi fac majoritatea partidelor de pescuit am plecat cu o lanseta cu plumb si pluta de marcaj. Am inceput sa sondez balta de la un cap la altul timp de cateva zile , revenind pe anumite locuri care mi sau parut interesante. Cand am pescuit prima data am abordat fiecare loc cu cate o lanseta. Din 20+ locuri interesante la prima vedere am ramas doar cu 8 "puncte" (in aceste puncte nu arucam decat o singura lanseta) pina la sfarsitul sezonului 2017 prindeam la fiecare partida. Aceste puncte din pacate nu erau apropiate si trebuia sa ma mut pina gaseam pestele. Abia astept si anul acesta sa descopar alte "puncte" fierbinti pe balta. Nu uitati ca trebuie multa munca pe malul balti pentru a avea succes. Fire intinse!

valter

22 iunie 2014

Un articol pe care daca as putea,as vrea sa il memorez....dar cum nu excelez la acest capitol,ma voi rezuma doar in a-l citi de cat mai multe ori.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma