Misterele boiliesurilor (2) - Digestia la crap

mark-mckenna.jpg Mark McKenna

Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.

Data: 14 martie 2013 1 comentariu

INFLUENTA TEMPERATURII

 

Din cercetarile mele asupra digestiei la crap, in momentul de fata cred cu toata taria ca, atunci cand temperaturile scad, enzimele isi pastreaza totusi suficienta energie activatoare pentru a digera proteinele in mod eficace chiar si pe timp de iarna. Cum crapul este o specie cu sange rece, tranzitul intestinal (durata necesara hranei pentru a trece prin intestin) variaza foarte mult in functie de temperatura ambientala. Se poate ajunge de la 16 ore, la o temperatura de 25 de grade Celsius, la 60 de ore, la o temperatura de 12 grade Celsius.

Misterele boiliesurilor 2.3

De retinut insa ca aceste valori s-au obtinut in cadrul unor experimente in care hrana oferita crapului era integral digerabila. Prin urmare, iarna enzimele vor avea mult mai mult de lucru decat in restul anului, chiar daca nici in restul anului nu beneficiaza de temperaturi optime. Pentru mine, asta explica de ce majoritatea crapilor par sa-si atinga varful de greutate in jurul Craciunului. Consumul de energie e scazut, ceea ce elibereaza mai multa proteina pentru alte functii, iar in acelasi timp pestele este in continuare capabil sa digere proteina din hrana, lucru care conduce la crestere corporala.

Misterele boiliesurilor 2.2

Nu vreau sa se inteleaga ca un crap nu va manca din nou pana cand nu a digerat complet masa precedenta, dar incepe sa fie clar ce efect poate avea o nada prost formulata, mai ales iarna. Merita sa fie amintite in acest context si semintele, care pot fi un mijloc ieftin si foarte util de a tine pestele pe un anumit vad sau pe o anumita zona. Semintele contin multa fibra, care ajuta la digestie si scurteaza durata tranzitului intestinal. Mai mult decat atat, fiind imbibate de lichid, contribuie la dizolvarea ingredientelor solubile din interiorul peletelor dense, cum sunt cele de extracte marine, sau a boiliesurilor relativ tari, care se intampla sa fie ingerate la un loc cu semintele.

Daca reusim sa combinam un semnal nutritiv puternic cu un mix bine formulat, avem o carte castigatoare. Cum spuneam, in articolul viitor vom discuta in amanunt teoria HNV si modul de a evalua continutul proteic al diverselor ingrediente si vom arunca o privire si asupra catorva fenomene neexplicate!

 

Traducere de Vlad Pavlovici


Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Ionescu Adrian

22 iulie 2018

Mtumesc ptr articolele extraodinar de educative.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma