Misterele boiliesurilor (4) - Surse de proteina

mark-mckenna.jpg Mark McKenna

Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.

Data: 14 martie 2013 0 comentarii

FAINURI DE PESTE

 

Pe primul loc - si pe buna dreptate! - se afla fainurile de peste. Nu e deloc o intamplare. Dupa ce au fost convinsi de Fred Wilton ca au nevoie de o proteina de calitate in nada, pescarii au crezut ca proteinele lactice, cum ar fi caseina sau lactalbumina, ar fi cea mai buna sursa de proteina. Nadele formulate cu ajutorul acestor produse au fost folosite cu succes multa vreme, pana la inceputul anilor 80. Cand insa pretul proteinelor lactice a crescut, mai multi pescari, printre care Rod Hutchinson, au inceput sa experimenteze cu alte surse de proteina, cum ar fi fainurile de peste. Iar rezultatele obtinute pe multe dintre cele mai dificile ape din tara au fost clare: pestele prefera in mod evident nadele pe baza de faina de peste.

Misterele boiliesurilor 3.3

Care era motivul? Teoretic, proteinele lactice sunt mai usor digerabile si de o calitate mai buna, dar este limpede ca majoritatea animalelor sunt mai castigate cu o alimentatie pe baza de faina de peste decat cu o alimentatie bazata pe alte surse de proteina. Crapii nu fac exceptie nici ei. Incercand sa gaseasca o explicatie, savantii au conceput "meniuri" care combina alte tipuri de proteina si satisfac cu precizie tot necesarul de aminoacizi al animalului. Apoi au comparat rata de crestere inregistrata de animalele hranite cu acest tip de alimentatie cu cea obtinuta din alimentatia pe baza de fainuri de peste, ținand cont ca alimentatia pe baza de fainuri de peste nu era perfecta sub raport nutritiv, avea anumite carente in profilul aminoacid. S-a descoperit ca animalele care primisera hrana pe baza de fainuri de peste au crescut mai repede si au dezvoltat o imunitate mult mai mare fata de boli si de paraziti, in comparatie cu animalele care avusesera alimentatia perfect echilibrata. Nici pana astazi savantii n-au gasit o explicatie satisfacatoare pentru acest fenomen, dar au reusit sa izoleze fractii de proteina de peste, pentru care au nascocit notiunea de "factori de crestere neidentificati". Acum poate va ganditi ca am luat-o razna si confund acest articol despre nade cu primul meu roman de science-fiction, dar mie mi se pare cat se poate de logic. Ce alta explicatie s-ar putea gasi pentru faptul ca fainurile de peste au un asemenea succes? Animalele a caror alimentatie include fainuri de peste traiesc mai bine - e un fapt incontestabil si se verifica si la crap.

Misterele boiliesurilor 4.3

Are crapul capacitatea sa detecteze "factorii de crestere neidentificati"? E posibil. Dar e la fel de posibil sa fi sesizat beneficiile nadelor care contin fainuri de peste. Daca reusiti sa faceti o nada pe baza de faina de peste care sa nu prinda crap niciodata, veti fi un caz unic! Exista si alte ingrediente despre care se spune ca ar contine "factori de crestere neidentificati". Aici intra ficatul si drojdia, exact doua produse care pentru pescarul de crap nu mai au nevoie de introducere. Sa fie o coincidenta? Nu cred.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma