Misterele boiliesurilor (4) - Surse de proteina

mark-mckenna.jpg Mark McKenna

Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.

Data: 14 martie 2013 0 comentarii

ALEGEREA FAINII DE PESTE

 

Cand alegem o faina de peste pentru un boilies de calitate, ar trebui sa folosim doar faina obtinuta din procesarea pestelui intreg (fie pestele folosit in industria conservelor, fie cel prins si procesat integral, special pentru hrana animalelor), nu din resturi de peste cum sunt cele pe care le dezgroapa pisica din tomberon (si care nu sunt altceva decat reziduuri din industria filetarii). Exista argumente importante pentru a nu lucra decat cu faina de calitate superioara: datorita continutului mai mare de carne, profilul aminoacid este mult mai bun la faina din peste decat la faina din resturi de peste; faina din resturi are un procent de cenusa ridicat (deseori, depaseste 15%), contine prea mult colagen, chitina si minerale pe care crapul nu le poate asimila si care nu-i aduc niciun beneficiu. Ceea ce spun aici este opinia mea personala, ca producator de nada, si stiu foarte bine ca am prins cu totii crap la boiliesuri care aveau faina de peste de calitate inferioara, insa revista de fata nu vrea articole despre mediocritate. Vorbesc despre cum se formuleaza o nada HNV de valoare, nu o nada ieftina care sa prinda ceva peste vara.

Misterele boiliesurilor 3.1

Daca tinem cont de toate aspectele - metoda de productie, pestele folosit, consistenta, disponibilitatea si profilul aminoacid - de departe cea mai buna faina de peste pe care o putem folosi intr-un boilies este faina integrala de hering, procesata la rece, de origine norvegiana, cunoscuta sub numele de LT94. Este folosita pe scara larga in industria boiliesurilor de cei care sunt dispusi sa bage mana in buzunar si sa cheltuiasca putin mai mult pe kilogramul de mix, in loc sa recurga la fainuri ieftine, din resturi de peste, uscate la flacara sau la abur. Nu va lasati influentati de ideea ca faina este produsa in Marea Britanie. Marea Britanie nu are nicio fabrica de procesare a fainii de peste la rece. Exista producatori britanici, dar ei lucreaza doar cu bucati de peste, pentru ca furnizorii lor asta le trimit, nu cu pestele intreg. Asa ca, daca vreti sa aveti in nada cea mai buna faina de peste, excludeti din capul locului fainurile produse in Marea Britanie, cel putin la ora actuala.

Misterele boiliesurilor 3.14

Alt ingredient care introduce in nada o doza de proteina de calitate (foarte digerabila, solubila si avand si un rol de crestere a valorii de atractie a nadei), la un pret extrem de avantajos, este proteina de peste hidrolizata. Exista mai multe produse de acest gen pe piata. Cel mai bun este cel hidrolizat la nivel de dipeptide, care contine aproximativ 85% proteina si e bogat in acizi grasi. Mai sunt si altele, dar feriti-va de orice proteina hidrolizata cu un continut de grasimi de 20%, afara de cazul in care sunteti dispusi sa reduceti nivelul uleiului de peste din partea lichida a retetei. Din punctul meu de vedere, cheia de bolta a oricarei nade HNV de succes pe toata durata sezonului, in orice anotimp si indiferent de temperatura apei, este includerea in reteta atat a fainii de peste LT94, cat si a proteinei de peste hidrolizate.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma