Mixuri de boilies

mike-willmott.jpg Mike Willmott

Numele lui Mike Wilmott este unul dintre cele mai respectate in pescuitul din Marea Britanie. Considerat un pescar de temut, combinat cu un teoretician redutabil. Renumit pentru capturi exceptionale pe lacuri dificile. Proprietar al firmei de nade Essential Baits. Autor a numeroase articole si a unei carti foarte apreciate, Carp Life (2002).

Data: 23 iulie 2015 0 comentarii

PROTEINE DE PESTE PREDIGERATE

 

Alt aspect care ma preocupa este prospetimea fainii, raportata la timpul care trece din momentul in care pestele este prins si pana in momentul in care e procesat. Daca dureaza prea mult pana cand pestele ajunge la prelucrarea industriala, carnea va fi afectata de compusi toxici, cum ar fi histamina si cadaverina, care vor avea un efect nociv si vor reduce eficacitatea nadei. Industria de prelucrare a pestelui din Norvegia este extrem de eficienta din acest punct de vedere, evitand formarea de compusi toxici si producand fainuri de mare calitate. Dintre fainurile norvegiene, in special LT94 este un produs de clasa!

Mixuri_de_boilies_2

In ceea ce priveste doza de faina de peste dintr-un mix, ea poate sa difere de la caz la caz. Doza maxima acceptabila este de 50%, dar o asemenea doza ar fi totusi foarte mare. O doza de 30% e mult mai potrivita, mai ales pentru cineva care, pe langa fainuri de peste, vrea sa includa in mix si proteine de peste predigerate. Cel putin asta ar fi optiunea mea. De notat ca fainurile de peste pot avea variatii sezoniere si pot sa difere usor de la un lot la altul. Asta depinde si de pestii din care sunt facute. Ca producator de nada, prefer sa cumpar fainurile de peste in cantitati relativ mici, care sa-mi ajunga nu mai mult de cateva luni. Costul final al mixului iese ceva mai mare, dar diferenta e neglijabila daca tinem cont de beneficii. In felul asta, esti sigur ca ingredientele sunt mereu proaspete. Ultimul lucru de care am nevoie este sa am dubii cu privire la nada, in timpul unei partide de pescuit. Sunt un tip foarte, foarte meticulos cand vine vorba de nade. Pana la urma, pescuitul poate fi suficient de greu si fara sa mai ai grija nadei proaspete.

Mixuri_de_boilies_14

In ultimii ani, si-au facut loc in industria nadelor proteinele de peste predigerate. Pe intelesul tuturor, e vorba de fainuri de peste care au fost tratate enzimatic pentru a obtine produse cu o valoare biologica mare, capabile sa satisfaca cerinte metabolice esentiale. Pe scurt, se obtin ingrediente foarte atragatoare, foarte nutritive si foarte digerabile. Am constatat din experienta ca proteinele predigerate sunt exceptionale in combinatie cu fainurile de peste, dar daca sunt folosite in doze ridicate inmoaie boiliesurile, pentru ca sunt solubile. In anumite situatii, asta constituie un avantaj, de exemplu la pasta de boilies. In general, insa, nu avem nevoie de boiliesuri moi. Prin urmare, pentru boiliesuri obisnuite, nu recomand doze de proteine solubile mai mari de 20%. Includerea unor proteine predigerate in reteta de boilies va avea un efect notabil si pe masura ce ne apropiem de iarna si apele se racesc. In ciuda opiniei comune, fainurile de peste (predigerate sau nu) pot avea mare succes si iarna, dar trebuie folosite corect. Nadirea grea nu isi are locul, nici dozele mari de fainuri. Ca dovada, Shellfish B5 e un exemplu clasic de boilies pe baza de faina de peste (atat faina LT, cat si proteine de peste predigerate), cu rezultate foarte bune si iarna.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma