Mixuri de boilies

mike-willmott.jpg Mike Willmott

Numele lui Mike Wilmott este unul dintre cele mai respectate in pescuitul din Marea Britanie. Considerat un pescar de temut, combinat cu un teoretician redutabil. Renumit pentru capturi exceptionale pe lacuri dificile. Proprietar al firmei de nade Essential Baits. Autor a numeroase articole si a unei carti foarte apreciate, Carp Life (2002).

Data: 23 iulie 2015 0 comentarii

PROTEINE LACTICE

 

Proteine lactice si-au pierdut din popularitate dupa ce preturile lor au explodat, pe la mijlocul anilor 80. Cred, insa, ca sunt in continuare foarte utile in crearea unei retete de cursa lunga. Mai ales caseina, sub diferitele ei forme. Apropo de „forme diferite", se gasesc si caseine inferioare, necomestibile, care trebuie evitate cu orice pret. Sunt asa-zisele caseine tehnice si se folosesc la fabricarea unor produse cum ar fi lipiciul sau, daca va vine sa credeti, ecranele de televizor! As fi foarte prudent in legatura cu caseinele „ieftine". De-a lungul anilor, am procurat caseina din mai multe tari, inclusiv superba caseina daneza, care acum nu se mai gaseste. Mai tarziu, am gasit una sau doua caseine excelente in Germania. In prezent, prefer sa lucrez cu proteine lactice din Noua Zeelanda, care sunt constant foarte bune. Caseina comestibila e de doua feluri - caseina acida si caseina de cheag. Ambele au aceeasi valoare proteica, insa au valori de pH diferite datorita faptului ca una se produce prin tratarea enzimatica a cheagului, iar cealalta, prin precipitare acida. Inutil sa spun ca solutia optima pentru obtinerea unui profil aminoacid superior este sa le combini. Veti gasi frecvent referinte despre granulatia caseinei. Cele mai des intalnite sunt cele cu granulatie 30 sau 90. Caseina cu granulatie 90 este mult mai fina decat cea cu granulatie 30 si este mai utila daca vreti sa obtineti boiliesuri dure. Imi place sa folosesc un amestec de caseina acida si caseina de cheag, in proportii egale, plus lactalbumina si caseinat de calciu.

Mixuri_de_boilies_9

Doza de proteine lactice inclusa intr-un mix poate sa difere in functie de ceea ce vrei sa obtii si de celelalte ingrediente pe care decizi sa le folosesti. De exemplu, intr-o reteta de mix pe baza de faina de peste, n-as pune mai mult de 20%, pentru ca ma bazez pe fainurile de peste ca principala sursa de proteina. In schimb, intr-o reteta in care proteinele lactice sunt gandite sa fie ingrediente complementare pentru birdfood-uri, care au o valoare nutritiva mult mai scazuta, as putea merge cu doza de proteine lactice si pana la 50%. Doze mai mari nu si-ar avea rostul. Crapul nu va putea asimila excesul de proteina, care se va consuma inutil. Retineti ca nutritia nu incepe si nici nu se termina cu proteinele, oricat ar fi ele de importante.

Boiliesuri_sub_lupa_10

Caseinatul de calciu este forma solubila a caseinei si are un continut de proteina de peste 90%. Este un ingredient excelent, dar, la fel ca in cazul tuturor ingredientelor solubile, trebuie folosit cu prudenta, dozele mari riscand sa faca boiliesurile moi si „pufoase", dupa fierbere. Si aici recomand o doza maxima de 20%, daca vorbim de retete de boilies. Se pot folosi doze mai mari pentru a produce o pasta de boilies cu efect de dizolvare lenta. Datorita marii lui solubilitati, caseinatul de calciu emite in apa semnale nutritive puternice. Pentru crap, este si mai usor de asimilat la temperaturi joase. De exemplu, lucrez cu doze mari de caseinat de calciu combinate cu diverse birdfood-uri in boiliesurile mele pentru apa rece cum sunt Cream-CSM si Cranberry Red. Alt ingredient pe baza de proteina lactica, folosit pe scara larga in industria nadelor, este concentratul proteic de zer (WPC). La fel ca toate celelalte produse din categoria proteinelor lactice, nici el nu e ieftin, dar are foarte bune calitati de liant. Chiar si in doze scazute, leaga foarte bine mixul si da boiliesurilor o coaja tare dupa un timp de fierbere scurt. Este un excelent inlocuitor al albuminei de ou in mixurile cu valoare nutritiva ridicata, dar aveti grija sa reduceti timpul de fierbere la minim.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma