Note despre casting (1)

terry-edmonds.jpg Terry Edmonds

Terry Edmonds este un expert in pescuitul la mare distanta. Detine trei recorduri nationale ale Marii Britanii, plus o serie de recorduri neoficiale, intre care si recordul pentru cea mai lunga aruncare facuta de un aruncator britanic cu o mulineta cu tambur fix. Este instructor acreditat si preda cursuri de casting pentru pescarii de crap, cursuri care se bucura de o enorma popularitate. Este consultant pentru Diem si Nash Tackle.

Data: 03 ianuarie 2016 2 comentarii

RASUCIREA FIRULUI

 

Rasucirea firului este o problema pentru multi dintre noi si poate fi deranjanta. Firul iese de pe tambur rasucit, lucru care poate duce la accidente de casting, daca firul se infasoara dupa inele si se rupe. Cu cat firul este mai gros, cu atat rasucirea il afecteaza mai mult si devine mai greu de controlat. Trebuie spus de la bun inceput ca firul nu pleaca rasucit din fabrica si nu e vina firului daca se rasuceste. E vina pescarilor. Noi suntem cei care il facem sa se rasuceasca. Cele mai des intalnite cauze ale rasucirii sunt incarcarea incorecta a firului pe tambur, folosirea unor mulinete cu tambur mic si desfasurarea firului prin galet, fie prin folosirea franei in timpul drilului, fie prin cuplarea baitrunnerului. Daca aveti o mulineta cu tambur mic, sa zicem un tambur de marimea 5000, si vreti sa puneti 250m de fir pe tambur, galetul se va roti in jurul tamburul de mult mai multe ori decat la o mulineta de marimea 10000. La fiecare rotatie completa, firul se rasuceste. Chiar si galetii speciali anti-rasucire pot rasuci firul, de asta prefer mulinetele cu tamburi mari, de tip big pit, pentru toate tipurile de pescuit la crap. Sunt mulinete care se potrivesc foarte bine cu firele groase si cu materiale din ce in ce mai populare cum e fluorocarbonul.

Note_despre_casting_5

Bobinarea corecta a firului pe tambur este esentiala. Multa lume lasa rola de fir la inmuiat in apa calda, dupa care pune firul pe tambur tinand rola cu eticheta in sus. Dupa parerea mea, asta nu face decat sa rasuceasca firul. Prefer vechea metoda cu firul tinut in apa calda zece minute, dupa care rog pe cineva sa tina rola, cu un creion trecut prin mijlocul ei, si mulinez sub o tensiune moderata, tinand firul cu mana printr-un prosop umed.

Note_despre_casting_10

Baitrunner-ul e un mecanism care rasuceste foarte mult firul. Cand trage pestele, firul iese de pe tambur prin galet si se rasuceste. Daca mulineta cu baitrunner are si tamburul mic, cum sunt destule, problema e cu atat mai grava. Am vazut pescari plantand cu baitrunner-ul cuplat si firul iesind prin galet - rasucirea firului e imensa. Acelasi lucru se intampla si daca masori firul intre doi picheti cu baitrunnerul cuplat ca sa eliberezi firul. In timpul drilului, daca folosesti antireturul in locul franei, rasucirea firului e mult diminuata. Pentru a elimina partial sau total rasucirea, de multe ori desfasor cate 200m de fir de pe mulineta undeva pe camp, dupa care mulinez firul inapoi, tinandu-l strans si trecandu-l printr-un prosop umed. Rasucirea firului va disparea in buna masura. Prietenul meu Nigel Sharp leaga un plumb de distanta cu banda solubila, face o aruncare cat mai lunga, asteapta sa se topeasca banda solubila si sa cada plumbul, dupa care mulineaza firul gol sub tensiune. O metoda buna, care te scuteste de mersul pe camp. E bine sa ai grija de fir si tineti minte ca rasucirea nu apare din cauza firului, apare din cauza noastra.

 

Traducere de Vlad Pavlovici

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Valter

4 mai 2018

La pluta de marcaj ai nevoie de fir textil,e musai.De ce?Firul textil nu are elongatie,asa cum are un monofilament.Cand sondezi ,ai nevoie sa vezi ce e pe substrat,inclusiv daca substratul e moale sau nu,are pietris,nisip etc ;iar un fir textil te ajuta cel mai bine.Monofilamentul preia multe din socuri,atunci cand ''tragi'' plumbul pe substrat si nu ai aceeasi acuratete,ca la firul textil...

Ilcaci Viorel

7 ianuarie 2016

Buna idee s-a legi firul de plumb cu o banda solubila si apoi dupa topirea benzii s-a recuperi firul sub tensiune. Tot legat de aruncatul la distanta dar pentru pluta de marcaj ,se poate folosi monofilament sau e nevoie neaparat de fir textil?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma